Má na to stát právo?

10
27.2.11 21:25

Má na to stát právo?

Dobrý den přeji.
V červnu se mi narodil kluk. Vychovávám jej sama. Po dobu půl roku jsem dostávala mateřskou od za-tele.
Nyní po ukončení jsem šla žádát na MSSZ. Řekli mi, že při posouzení mého předchozího čistého příjmu ze zaměstnání ( byl cca 19.5 tis) mám nárok pouze na mateřskou ve výši 7600,– měsíčně, bez nároku jakýchkoli příspěvků. Jenže já platím pouze byt 6800,– Kč a to máme s malým vyjít za 800,–Kč měsíčně? Přijde mi to jako blbost. Peníze v práci jsem měla tvrdě vydřené, platila jsem daně a teď se ke mě stát takhle otočí zády.
Nemůže mi prosím někdo říct, jestli je to vůbec možné?
Děkuji za jakékoli informace. Iveta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6895
27.2.11 21:29

Každopádně máš nárok na alimenty a výživný od tatínka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
27.2.11 21:30

Ahoj,
ty jsis žádosti na příplatek na byt, přídavky a další možnosti podala a oni ti to zamítli? Jestli né, tak si to podej a ještě se doptej na doklady, které k tomu máš doložit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.11 21:31

V dnešní době s naší vládou už věřím všemu,bohužel :-(
přeju hodně štěstí :kytka:

• Citovat
  • Upravit
44197
27.2.11 21:32

No, je pravda, že i ti, co nikdy nepracovali, dostanou od státu podstatně více peněz.

Jak bydlíš? Máš vlastní byt, dům, máš tam trvalé bydliště? Bydlíš s dítětem sama nebo tam bydlí ještě další osoby?
Pokud máš byt ve vlastnictví nebo v nájmu, kde máš trvalý pobyt, mohla bys mít nárok na Příspěvek na bydlení ze SSP. Tam se započítává příjem všech, kdo má v bytě TP, pokud s Tebou bydlí ještě někdo, tak ji jeho příjem. Posuzují se příjmy 3 měsíce zpětně.

Sociální příplatek byl zrušen, je jen pro rodiny s postiženými dětmi.

Na přídavek na dítě pravděpodobně nárok mít nebudeš, protože tam se posuzují příjmy za minulý rok. Pokud jsi pracovala, jak píšeš, pravděpodobně Ti ten nárok nevznikne.

Potom jsou dávky městského úřadu - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení. Je to dost přísné, málokdo má na ně nárok. Započítávají se veškeré příjmy, všech, kteří s Tebou žijí, ať mají u Tebe TP nebo ne. Dělají se náhodné kontroly. Taky se započítává majetek všech - automobil, stavební spoření, životní pojištění.

Potom jsou ještě různé jednorázové nebo krátkodobé překlenovací dávky - na městském úřadě. Podmínky stejné, jako o odstavec výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
27.2.11 21:33

Tatínka nemáme ani v rodném listě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
27.2.11 21:34

žiju jen sama se synem v podmájmu, kde mám trvalý pobyt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
27.2.11 21:35
hascik7 píše:
Tatínka nemáme ani v rodném listě

Tím pádem od městského úřadu nic nedostaneš. Až na vyjímky schválené soudem je to podmínka. Protože první má živit dítě rodič, ne stát.

U dávek státní sociální podpory to podmínkou není. Ale kdyby se stalo, že bys ho v průběhu času do RL nechala zapsat, mohly by Ti zpětně přepočítat dávky, co jsi před tím pobrala bez započítání alimentů. Přeplatek bys mohla vracet. V praxi se to děje málokdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
27.2.11 21:36
hascik7 píše: žiju jen sama se synem v podmájmu, kde mám trvalý pobyt

Jdi si zažádat o příspěvek na bydlení na úřad státní sociální podpory. Tam není podmínkou výživné a otec v rodném listu. Dokonce by ani nevadilo, kdyby s vámi žil a neměl tam TP. Jde jen o ten TP a částky to nebývají vůbec malé. Můžeš žádat až 3 měsíce zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
27.2.11 21:37

To se nidky nestane, početí bylo dost komplikované, otec je prostě neznámý a tak to bude a zůstane. Nebylo to moc šťastné období, tedy pro mě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
27.2.11 21:39
hascik7 píše:
To se nidky nestane, početí bylo dost komplikované, otec je prostě neznámý a tak to bude a zůstane. Nebylo to moc šťastné období, tedy pro mě

Ale to stát nezajímá!
O příspěvek na bydlení si jdi v klidu zažádat, ale od městkého úřadu „žebrácké dávky“ nečekej.
Vyjímka soudem se uděluje opravdu vyjímečně. Většinou, pokud je určení otcovství v rozporu s výchovou, vývojem a zájmem dítěte - otec je např. kriminálník, vrah..Nebo ještě někdy, když „bylo dítě počato z náhodného styku“. Takový případ znám z praxe jeden, kdy to prošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
27.2.11 21:41

Tedy mám nárok pouze o příspěvěk na bydlení, jinak nic? Ano, dítě vzešlo s náhodného styku. Chtěla jsem jít na potrat, ale už bylo pozdě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35792
27.2.11 21:43

Na druhou stranu, co jsi čekala? S takovým platem sis mohla něco našetřit, nebo si prostě zvolit dvouletou variantu.. Nikdo nemůže za to, že je otec neznámý :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
27.2.11 21:45

Našetřeno jsem měla, ale musela jsem se přestěhovat,to je vedlejší. Co se týče variant,říkala jsem si, že je lepší mít 3 roky alspoň 7600,– než 2 roky víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
27.2.11 21:46

Momentálně toho opravdu moc nedostaneš, protože se příjem posuzuje zpětně - pro různé dávky je různá doba. Až ale tahle doba uplyne, můžeš si zažádat a dostaneš, protože už se bude posuzovat „nový“ příjem, tedy jen ten rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat