Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Petiik píše:
Tenhle rozhovor už jsem kdysi četla a musím dát Dr. Máslové za pravdu. Mi předepsal gynekolog antikoncepci v 15 letech, protože jsem do té doby neměla menstruaci. Teď se snažím otěhotnět, ale bez koňských dávek hormonů nemám ani ovulaci a zítra jdu konzultovat IVF, takže za mě hormonální antikoncepci ne-e.
tak v tomto případě asi není na vině HA ale lékař. Předepsat antiko. dívce která nemenstruuje je zhovadilost. Za to bych mu usekla ruce. ![]()
Taky jsem nikdy HA nebrala, dcery mám 3 a vysvětlím jim to, co tehdy mamka mně, že hormonální léky patří mezi nejrizikovější, že bezdůvodně zasahovat do rovnováhy organismu je velký nerozum. Něco jiného je brát hormony, když je to nutné (např. nefunguje štítná žláza), ale brát je jen „pro pohodlí“, „pro hezkou pleť“ (častá indikace kožařů) i kvůli bolestivé menstruaci je teda dle mě blbost. Od bolesti lze pomoci různě, to už je lepší ten jeden Ibalgin měsíčně než tohle. Co se týče obav z otěhotnění, tak od toho je myslím výchova, naši se rozhodně v mých 15-18 nebáli, že otěhotním
. Naopak myslím, že v tomto směru se to zlepšuje, dřív nikdo „o práškách“ ani neuvažoval, co by jako škodilo, dnes už jsou myslím ty rizika víc známá a víc o tom dívky uvažují, taky už si každý jinak váží možnosti otěhotnět, když dnes má problémy každý druhý. Takže v tomto směru budou mít farmafirmy víc smůlu. Nemyslím ale, že antikoncepce je jejich jediný tahák na trhu, obchod s homeopatiky je proti tomu zlatý důl. ![]()
@syselinka píše:řekla bych, že prokrvená.
Co znamená prosáklá děloha??
Berry, díky za článek, pro mě je dost zajímavý a s lékařou se ztotožňuju, i když v mém životě tedy asi nic, o čem mluvila nebylo „košér“ - HA jsem užívala asi 10 let a porod byl císařským řezem. Sice se z toho nehroutím, ale občas si řeknu, že kdyby to šlo vrátit, určitě bych to chtěla jinak, přirozeně.
Já si z toho článku beru to, co mi už dlouhou dobu leží na mysli - že lidi (včetně mě bohužel, ale snažím se znova přijít ke zdravému rozumu) jsou ze všeho moc po*raní, všechno moc řeší a nedávají věcem volný průběh, což je ve výsledku kontraproduktivní. Poporodu jsem HA už u doktorky odmítla, i když mi ji chtěla vesele psát. Prostě nechci, naštěstí to doktorka respektuje. Lidi si moc zvykli na různé berličky, farmaka jsou tak dostupná, že stačí natáhnout ruku… Nejsem nějaká pošahaná přírodní bytost (berte s rezervou), ale všecho řešit na sílu a léky taky neberu. Selský rozum, to je to co se u lidí vytrácí a nahrazuje to (tupé?) následování reklamní masáže.
Doufám, že dcera se jednou bez antikoncepce obejde, udělám vše proto, abych jí vysvětlila zejména zápory a hlavně nějak vštípila odpovědnost v sexuálním životě.
EDIT: Překlepy.
Příspěvek upraven 13.08.13 v 08:50
@Tereza1986 Berusko, s tim nemuzu souhlasit. Bere-li zena dlouhodobe antikoncepci, tj. leky proti prirozenemu poceti, leky, ktere zpusobuji nedozravani vajicek ve vajecnicich a pak antikoncepci vysadi, tak maloktera okamzite otehotni. Jenze „kryte“ nejsou ani zeny, co HA neberou. Hormony totiz telo castecne vylucuje moci a jeste nevynalezli cisticku odpadnich vod, ktera by vodu dokazala vycistit od hormonu. Takze, pijes-li vodu z kohoutku (tak jako ja), tak do sebe v male mire, ale presto, HA dostavas. Nic moc, co? ![]()
No musím souhlasit, že je pravda, že opravdu dnes- nevím, jak dřív, jenom 14,15 klepnou na doktora a už se jim dává recept.. ![]()
A vím, že mě teda předepsal v 17 kvůli opravdu nepravidelné, bolestivé menstruaci- cysty, ale co jsem tak slyšela, tak holky měli předpsasnou kvůli pleti
což jsem nikdy nechápala
Já bych řekla, že pokud by se věnovalo každému pubošovi 5-10min explicitní přípravy „jak nasadit správně kondom“, tak by nebyla potřeba.
Tak se místo schopnosti nasadit kondom spoléháme na schopnost mladých holek zobat HA bez vynechávek, se zodpovědností, že v případě průjmu či zvracení se podle toho zařídí…
Na vysvětlení toho kondomu je potřeba tak 10min, na vysvětlení HA stačí minuta a nemusíme nic názorně předvádět, tak se uchylujeme k HA, protože mimo jiné nemusíme zabíhat do ošemetných detailů ztopořených údú a slov jako ejakulace, ale spolehlivost kondom vs. HA v případě mládeže vidím tak nějak nastejno.
Zvyšování prestiže panenství je v našich zeměpisných šířkách utopie, na druhou stranu zvyšování prestiže kondomu by udělalo mnohé.
Druha vec, ktera s hormony souvisi (a to prosim temi dnesnimi, temi, co by mely byt nezavadne) je riziko krevnich srazenin. Moje maminka dela na neurologii, JIPce v severnich cechach, je to asi pul roku zpatky, kdy se ji na oddeleni dostala 21leta holka, stihla, nekuracka, pila obcas sklenku, jedla zdrave, cvicila, ale…mela srdecni zastavu. Zjistilo se, ze se ji do srdce dostala malinka krevni srazenina a pote, co ji vyzpovidali na kdejake priciny a vse bylo negovano, proste jako jedinou moznou pricinu uvedli dlouholete uzivani HA (brala ji cca od 15 kvuli akne)..
No to ze je antikoncepce svinstvo neni zadna neznama. Antikoncepci jsem brala kdyby moc tak dohromady rok. V puberte kdyz moc tak pul roku.Pak po zamklem tehu 3mesice. A pak 3mesice po porodu.
Co to vlastne znamena mela jsem problemy s otehotnenim?? To ze se nepodari do roka?? To jsou problemy s otehotnenim?? Na problem bych to videla az po cca par letech tak 3 roky. Jenomze dnesni doba hold je dnesni doba takze kdyz to nejde tak hned k doktorovi protoze ted jsem se rozhodla mit dite tohle je taky spatne.
Prvni tehotenstvi zamkle zadarilo se presne na rok. Druhe jsme opravdu davali prvni rok pozor.Pak jak kdy a naplno se zadarilo do 5mesicu. Tedkom se zadarilo po zhruba 3mesicih.Ale rozhodne bych s problemem sla po 3letech. I v zhledem k veku…
Jednou jsem s touto paní viděla rozhovor v tv a dost jsem čuměla, protože její poznatky ohledně porodů u mě sedly jak hrnec na p.del ![]()
Díky za článek, nevěděla jsem jak se ta dr. jmenuje, jdu počíst ![]()
Příspěvek upraven 13.08.13 v 08:54
Uz jsem jednou podobny rozhovor cetla a musim rict, ze me zaujala myslenka „co je lepsi? 18tka s miminkem a nebo vystresovana 30tka bez ditete?“…to je otazka
ja brala antikoncepci od 15ti a po vysazeni jsem mela problem po dvou mesicich oznacen za chemisckou graviditu a po te potrat v 5.tt. Ale je pravda, ze jsem si rekla, ze to tak asi melo byt a lepsi driv nez pozdeji. O mesic pozdeji uz se nam miminko povedlo a v zari ho ocekavame..HA neodsuzuji…myslim, ze je to u kazdeho jine..spis bych mozna rekla, ze hodne veci ovlivnuje celkove zivotni styl..nektere holky jsou bez pohybu, zdrave stravy, malo piji apod. Me treba pred rokem a pul rekl muj fyzioterapeut „jestli nekdy chcete mit deti, zacnete rychle neco delat s panevnim dnem“ a ejhle-funguje to
takze jse mela hooodne pohybu vcetne pilates, postava vypadala krasne a jeste to i k necemun bylo a i tak jsem antikoncepci brala 10 let a miminko uz je v brisku ![]()
@Tereza1986 píše:
Mně se to moc nelíbí. Narážka na ty preventivní prohlídky v těhotenství.
No, ale vždyť to tak přesně ve většině případů je ![]()
Je to hrozný. naštěstí mám syna…
já brala antiko 10 let a naštěstí jsem nikdy žádný problém neměla ani zdravotní ani s otěhotněním (pokaždé 4 měsíce) ale po druhém porodu už HA fakt nenenenenene
@Dino píše:
Já měla po dvou letech užívání antiko trombozu. Už ji neberu 10 let a nikdy už ji brát nebudu…
u moji segry si taky mysleli, ze je to antikoncepci, ale prdlacku velkou. Mela ji vrozenou (a ma)…
takze ono i kdyz nevis, odkud vitr vane, tak to nemusi byt nutne z antikoncepce…
Znam spoustu holek, co antiko NIKDY nebraly a maji problemy s otehotenenim. Ja ji beru od 16-ti a ani v jenom pripade jsem problemy nemela… tak nevim…
![]()
pro me je lepsi varianta (nez nechat dceru otehotnet v 16-ti - a co si budeme nalhavat, dceru v dnesni dobe asi tezko clovek presvedci, ze ma „pockat“ na toho praveho a nejlepe na svatbu, ze?) je dat dceri antikoncepci (slabsi a vhodnou pro jeji vek nebo stav) nez cekat na to, az mi prijde domu tehotna…
![]()
@Brooucinda píše:
No jo! Já jsem potratila ve 14tt vlivem HA - pravděpodobně. Protože žádnou mutaci nemáme, ani krevní problémy nic. Tak to připsali dlouholetému užívání HA. Takže HA nezobu a pravděpodobně ani zobat nebudu. Jen Ta antikoncepce to je téma velice ošemetné…
Sama vidím lidi, který zobou multzivitamíny ráno, vitamíny na klouby večer a během dne Ibalgin na bolest hlavy…A jedemUž je to dlouho co jsem čelta že když prší tak prší hormony. Několik minut je to ten pravý kyselý déšť spojený s hormony vyloučené kým? No člověkem přece…
Nemyslím si, že za potraty může HA. Já ji nikdy nebrala a taky jsem potratila dvakrát za sebou. Ale já jsem proti HA a doufám, že i má dcera se bude chránit jinak, že nebude tenhle hnus brát