Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Narazila jsem na velmi pravdivý článek, v průřezu celého článku si myslím, že se tu najdeme každá.
http://www.moje-pravdy.cz/…i-gynekoloka#…
Jako máma již jedné dospělé dcery a druhé dospívající se sama zamýšlím na tím, co hormonální antikoncece dala, nebo spíš vzala mé starší, jak připravit na život tu mladší. Nejen v otázce hormonální antikoncepce, ale dál, ve vnímání plánování rodičovství, těhotenství a přípravy na porod.
Je bolestné a někdy až škojící, jak jsme se stali loutkami v rukou lékařů, jak nás pohltil farmaceutický trh, jak automaticky a přirozeně příjmáme to, co přirozené není. At´jde o samu HA, průběhy těhotenství, vedení porodů.
Příspěvek upraven 13.08.13 v 08:50
@berry4 při čtení takových věcí si říkám, ještě, že nemám dceru.. Je to boj, co je lepší - pilule, nebo spoléhání na to, že to v 15,16 nebo 17cti zvládne jinak a nebude problém.. těžko říct, každopádně se v tom vidím taky (dostala jsem HA v 15cti kvůli bolestivým, dlouhotrvajícím ms a následky to nejspíš má)… ![]()
Mně se to moc nelíbí. Narážka na ty preventivní prohlídky v těhotenství. ![]()
No jo! Já jsem potratila ve 14tt vlivem HA - pravděpodobně. Protože žádnou mutaci nemáme, ani krevní problémy nic. Tak to připsali dlouholetému užívání HA. Takže HA nezobu a pravděpodobně ani zobat nebudu. Jen Ta antikoncepce to je téma velice ošemetné…
Sama vidím lidi, který zobou multzivitamíny ráno, vitamíny na klouby večer a během dne Ibalgin na bolest hlavy…A jedem
Už je to dlouho co jsem čelta že když prší tak prší hormony. Několik minut je to ten pravý kyselý déšť spojený s hormony vyloučené kým? No člověkem přece…
Já nevím. Já nikdy HA nebrala, ani moje dvě blízké kamarádky, a všechny jsme měly problémy s otěhotněním… Pohlcená farma trhem si nepřipadám, ani loutkou v rukou lékařů, to jsou taková klišé. Ale normálně spoustu věcí není, záleží ale na tom, co si představíš pod pojmem „normálně“. ![]()
@emari píše:
Já nevím. Já nikdy HA nebrala, ani moje dvě blízké kamarádky, a všechny jsme měly problémy s otěhotněním… Pohlcená farma trhem si nepřipadám, ani loutkou v rukou lékařů, to jsou taková klišé. Ale normálně spoustu věcí není, záleží ale na tom, co si představíš pod pojmem „normálně“.
Přesně, myslím, že dnešní problémy s otěhotněním moc s antikoncepcí nesouvisí.
Já měla po dvou letech užívání antiko trombozu. Už ji neberu 10 let a nikdy už ji brát nebudu…
Tenhle rozhovor už jsem kdysi četla a musím dát Dr. Máslové za pravdu. Mi předepsal gynekolog antikoncepci v 15 letech, protože jsem do té doby neměla menstruaci. Teď se snažím otěhotnět, ale bez koňských dávek hormonů nemám ani ovulaci a zítra jdu konzultovat IVF, takže za mě hormonální antikoncepci ne-e.
@berry4 ty voe tebe taky poznat, si změň zpátky profilovku
článek přečtu až déle teď chvátám pryč.
Skvělej článek, moc díky ![]()
Co se týká antikoncepce, už mi to nesmí přes práh. Nejde mi o to, že bych pak nemusela otěhotnět (4 děti nám opravdu stačí), ale je to nepřirozený zásah do organismu. Něco, co se tam má správně každý měsíc dít, se neděje.
Jak to udělám s dcerami, to netuším. Ale k řešení toho bude spousta vzhledem k tomu, že máme 3 a na cestě s největší pravděpodobností čtvrtou ![]()
Tenhle rozhovor znám a je mi to sympatický. I když HA primárně neodsuzuju. Sama jsem ji začala brát v osmnácti a brala deset let. S otěhotněním nebyl problém, otěhotněla jsem na první dobrou
.
Nicméně teď už HA brát nechci, „zalíbil“ se mi přirozený cyklus a fungování těla, i když to s sebou přineslo krutý premenstruační syndrom a docela bolesti první den MS…
Dceru nemám, takže tohle nebudu muset řešit, ale kdybych měla, tak bych se jí to snažila vysvětlit jako ta lékařka (to, že panenská fáze má něco do sebe)…
Ja brala HA od 14cti do 34 let a otehotnela jsem na prvni pokus pul roku po vysazeni. A vyjimka teda nejsem, protoze mam kolem sebe kamaradky, ktere to maji podobne. HA asi neni nic uplne dobreho, ale zase takove svinstvo to neni.
A porod - no to je oříšek
Ale jestli to bude u nás ještě rychlejší než minule, tak budu rodit stejně doma
Pokud stihnu dojet do porodnice, tak epidurál nechci