Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Drahe maminky vsech deti s problematickou kuzickou.......pisi vam, abych se zeptala jestli je Jaderske more opravdu nejvhodnejsi pro atopickou, exematickou pokozku. Mam knizku Stepanky Capkove o atopickem exemu a ona se tam jen zminuji o pobytu u more jako pomoci pri leceni exemu. Vim, ze Mrtve more dokaze zazraky, ale je to daleko a navic politicky v nestabilni oblasti. Predpokladam ale, ze je rozhodujici salinita daneho more k leceni exemu. Z toho duvodu si myslim, ze Jadran se preferuje jako nejlepsi v Evrope. Je to ale opravdu tak?
Mate o tom nejake znalosti? Osobni zkusenosti, mohly jste porovnat ucinnost ruznych mori na exematickou pokozku?
Marketa
Mrtvé moře je super, pro nemoci kůže určitě nejvhodnější. Salinita vody je řádově vyšší než v jiných mořích, kromě jinde převládájících chloridů jsou tam bromidy, iodidy, sírany…bahno je geniální, zažila jsem na „vlastní kůži“ a je to poznat.
Ale podle mně to není pro děti. Ta voda je tak slaná, že vniknutí do oka je skutečně nebezpečné, v sezóně je na pláži 50 st., když bosou nohou šlápneš na písek, popálíš se (a místní tam proto od června do září nejezdí, jen turisti). V klimatizovaných lázních jako En Gedi je zase věčně příšerně narváno nemocnýma z celého světa. K té politické nestabilitě, jordánci, palestinci i izraelci pečlivě chrání své dojné kravky-turisti, dolar sjednocuje kultury (akurát keňani to nevědí).
V Chorvatsku je dráž než v Izraeli a ještě tam jsou Chorvati, mořští ježci a šutrové pláže.
A co takhle Island, termální prameny, z Finska to ani není tak daleko a můžete vyrazit i v zimě.
My jezdíme (část výpravy letí, ale jedno auto je nutnost) do Řecka, řekové jsou bordeláři, ale pohodáři, na Chalkidiki je nejčistší moře, co jsem kdy na vlastní oči viděla, písečné pláže a je co vidět i když nechceš být jen u moře. „Naše“ místečko neprozradím, nechci trávit dovču s 50 000 spoluobčany.
Každopádně každé moře je na exém vhodnější než Mácháč. Šťastnou cestu.
Ja myslim, ze Jadran je vhodny, je udajne neslanejsi z celeho Stredozemniho more. Osobne taky nemusim zrovna mentalitu Chorvatu (stejne tako jako vlezlost Italu, kdyz jsme byli v Italii samotne zenske apod.), ale Chorvatsko je velike a urcite se tam da najit dobra lokalita. My byli na ostrove Ugljan u Zadaru a tam je pisecna plaz, tak zrovna jezku bych se nebala. Mozna zkus Vitkovice Tours - specializuji se na ozdravne pobyty (aspon to psali v poslednim cisle casopisu pojistovny OZP) Hanka
Mockrat holky diky za vsechny tipy a rady. K tomu Islandu, budu se snazit s malym zustat u more co to jen pujde, tak 2 mesice, proto si nemyslim, ze by termalni prameny byly to prave orechove. Uvazovala jsem i o Recku, ale je tam asi draz, nez v Chorvatsku a pro me je ta ekonomie z duvodu delky zamysleneho pobytu dost rozhodujici. Navic se v Chorvatsku da lepe domluvit, nez v Recku. Aspon mi to tak bylo receno. ![]()
Ale zarazily jste me holky s temi pripominkami ohledne Chorvatu...........jak jste to myslely? Bylo mi rovnez receno, ze maji k Cechum dobry vztah a pokojiky k pronajmu udrzuji v naproste cistote. Ja si toho moc nepamatuji, v Chorvatsku jsem byla naposledy, kdyz to jeste byla stara Jugoska a mi bylo 12.
Rada bych ale vedela, pokud jste v Chorvatsku narazily na nejake problemy. Muzu svuj itinerar jeste vzdy zmenit.
Marketa
K Chorvatsku a chorvatům:
Ahoj Barco, moc a moc dekuji za tve uprimne dojmy z Chorvatska. ![]()
Chapu, ze vsude, kde se na domaci uzemi navazi hordy turistu, jsou vztahy mezi domacimi a luftaky ruzne, nekdy pohodovejsi, nekdy napjatejsi a nekdy az nepratelske. (Taky odbocim)........ z toho duvodu jsem si pripadala velice fajn v Portugalsku, byla jsem tri dny v Lisabonu a potom tri tydny na Azorech. Lisabon me nadchl, takova nevsimava kraska na samem konci Evropy, ktera si na nic nehraje. No a Azory, to je vec sama pro sebe...........jsem trochu cakla, ale ja jsem si tam pripadala jako doma.......dycha tam na tebe takova mysticka atmosfera a hlavne mi pripadalo, ze na turisty vsichni z vysoka prdi, coz mi pripadlo docela prijemne (pracuji v pohostinstvi a vim, co to znamena lezt zakaznikovi do p…e). Ale to byla fakt odbocka. ![]()
To, ze je politika v Chorvatsku velice osemetna zalezitost, vim a na toto tema asi s nikym rozhovor ani vest nebudu. Ale ze se na nas tak divaji me docela mrzi, protoze jsem naopak slysela ze psanych pramenu, ze Cechy maji radi, ze jim vadi hlavne Anglicani a Nemci. No, jeste pouvazuji, jestli tu destinaci fakt nezmenim. ![]()
Ti morsti jezci by mi ani tak nevadili, skaliska misto pisku taky ne, ale opet me prekvapila ta drahota, o ktere se zminujes.........ja slysela opak pri porovnani s Reckem. Ale asi hodne zalezi, kam se vrtnes a jaky ocekavas standard. Recko taky neni to, co byvalo, co si budem povidat. Ale tak je to asi vsude.
Turisti se vzdy pidi po tom nejlepsim dealu (promin mi ten obrat) a mistni by byli blbi, kdyby nesli s cenama nahoru, kdyz je poptavka.
No budu asi muset pouvazovat a vsechno poradne zhodnotit a divat se na to hlavne z hlediska potreb toho meho pirata, ja se s ostatnim nejak musim vyrovnat. K detem jsou ale snad hodni, ne? To snad musi byt lidi vsude. ![]()
Jeste jednou dik, pokud te jeste neco jako tip napadne, tak sem s nim, budu vdecna za jakoukoliv osobni zkusenost.
Jeste k te domluve, taky mi lidi tvrdili, ze se naprosto v pohode domluvis Cesky, ale to asi taky jen nekde, kde jsou na nas vice zvykli.
Pa, Marketa a Theo
Markéto,
pokud ráda cestuješ a máš ráda trochu historie, mystiky a zároveň bys měla zájem si ráno zalyžovat a večer se vykoupat v korálovém moři vřele doporučuju Izrael. Je tam všechno, starověké i středověké památky, místa spjatá s křesťanskou, arabskou, židovskou civilizací a lidskou civilizací obecně, Jeruzalém je naprosto fantastický (můžeš si projít křížovou cestu skrz arabské tržiště…a vůbec), vykoupat se můžeš ve středozemním, galilejském, mrtvém nebo rudém moři, zajet do pouště (Negev je nádherná), do Sodomy, na Ma:,–(u, do En Gedi, do překrásné Haify a Akka s podzemní křižáckou pevností, do Eilátu a to vše prakticky na fleku, země je velká asi jako Morava. To teď asi s malým nezvládnete, ale do budoucna opravdu doporučuju.
K cenám v Evropských turistických destinacích, mám poslední reference z loňska: Řecko - pevnina, ceny jako u nás, síť obchodů a supermaketů je dostatečně hustá, aby udržela ceny vlídné, na ostrovech (kam se musí zemědělská produkce dovážet) vyšší až turistické.
Chorvatsko - vše dražší, obchodů málo, restaurace a ubytování jako ve Francii, pokud si nesjednáš individuální podmínky v soukromí předem (což jsi předpokádám udělala), můžeš se „pěkně prohnout“.
Nejlevněni je ve Španělsku, je tam i co vidět, akurát moře je poměrně chudé. Portugalsko a všechny ostrovy (Madeira, Sardínie, Kypr, Kréta…) nádherně, turismus „s lidskou tváří“ , jsou to profíci a nechají si za to zaplatit.
Tunisko, Djerba, Maroko, nedoporučuje se jiné ubytování než v hotelech, ty jsou ale většinou super zařízeny (vlastní bazén, hotelová pláž, sportoviště i v 3 hvězdičkových) a déletrvající pobyt se vyplatí, největší dardy jsou jednorázové taxy leteckým společnostem a „bakšišné“, ceny jako u nás, hygienické standardy dodržují, jídlo je vynikající a pestré.
Co se jazyků týče, v zahraničí používám češtinu minimálně. Buď jazyk země kam jedu nebo angličtinu, v Izraeli a západní Evropě ještě bez problémů ruštinu.
Ale kdo se chce domluvt, domluví se.
A kdy vlastně chcete vyrazit? Nikde ve Středozemí se totiž dříve než v květnu koupat nedá (my byli v březnu v Tunisu, bylo tak okolo 18 st, slunečno a pofukovalo, koupali jsme se v hotelových bazénech, pláž byla čistá, tunisani nosili čepice a šály a v moři se cáchali jen nejodvážnější češi, místní si je chodili fotit).
Bára
Barco, tak jsem se zasmala u tveho prispevku (foceni Cechu Tunisany), ze jsem malem probudila Thea. ![]()
Mas opravdu smysl pro humor. Jak koukam, sjezdila jsi toho opravdu hodne. Me cestovani taky moc bavi, ale zatim jsem toho moc nenajezdila a do budoucna s malym......no uvidime, ne kazde dite cestovani dobre snasi (mrnata me kamosky vzdycky zarucene onemocni). ![]()
Chtela bych vyrazit bud v pulce kvetna, nebo zacatkem cervna a pokud by to penezenka dovolila, zustat 2 mesice. To si ale musim spocitat pochopitelne dopredu.......nadivoko s malym nepojedu. Nevadilo by mi, kdyby treba v tom kvetnu bylo jeste prilis brzo na koupani, aspon bychom se jen tak rozkoukali, „zvykli si“ na nove misto a koupat by se zaclo treba az v tom cervnu. ![]()
Chci se kazdopadne vyhnout srpnu, protoze to je dovolenkova doba u vsech zapadoevropanu a tudiz musi byt vsude poradny naval a taky drahota. ![]()
Nejpodstatnejsi je, aby more a klima lecilo meho prdolu, mohla jsem mu sama varit (kvuli alergiim.........neustale vsude opruzovat perzonal a pidit se po slozeni kazdeho jidla na snidanovem stole se mi nechce........zase hovorim ze sve vlastni zkusenosti.........delam v restauraci, tak vim, jak jsou takove maminky „milovany“............v Evrope je mliko skoro ve vsem, vejce jak bys smet a maly mi nemuze prave tyto veci), takze asi to bude o private nebo nejakem apartmanu. Dale klidnejsi okoli (2 lete dite zase takove vzruse nepotrebuje), moznost vychazek, pekne a bezpecne koupani, no a nakonec pomerne pohodovou dopravu jak na misto pobytu, tak tam (neridim, auto je tudiz z obliga).
Jinak muj sen byl hrozne dlouho Zanzibar a tam primo Stone Town plus vsechny plaze ostrova, ale to asi taky az bude Theo vetsi, nebo ja v duchodu (hahahaha).
Marketa
Markéto, máš teda dost specifické požadavky, chápu proč, ale to, že jsi nemobilní (neřídíš), musíš vařit dietně a nemůžeš si na celý pobyt přivézt zásoby je docela oříšek. Zkus rozhodit sítě po e-miminu, jestli někdo nemá přímo „svoje známé“ nebo rodinu někde ve vybrané lokalitě. Myslím, že kromě Chorvatska pro tebe připadá v úvahu i jih Španělska (dá se tam doletět nebo dojet linkovým autobusem např. Euro Lines), na severu je to dost masovka, ale zase pohoda s cestováním (klimatizované příměstské vlaky z Barcelony po celé Costa Brava a dál), sever Řecka-Chalkidiki, dá se letět do Soluně nebo s některou českou cestovkou autobusem do letoviska a najít si pronájem v „místní“ vesnici (městečko hned vedle letoviska, kde bydlí a mají víkendové haciendy řekové, hromadná doprava tu existuje, nejlépe se cestuje stopem, ale supermarket, zelinář, řezník a taverna je v každém místě stejně jako benzínová pumpa, trh v sobotu dopoledne a mobilní prodavači ryb, nevýhoda, vesnice nejsou přímo na pobřeží, k moři to bude minimálně 1 km, ale jestli si troufáš, v nejbližším letovisku si můžeš půjčit skútr (na řidičák se nikdo neptá) nebo kolo.
a co se týče vztahu k dětem, všichni jižani je milují, dovolují jim věci, které jsou u nás nemyslitelné, takže v tom bych neviděla problém.
Jo, pěkně jsem se zase rozepsala, doufám, že i nám se letos podaří vyjet k moři, tři sezóny jsme už vynechali a chybí nám to. Chodíme do solné jeskyně, na holkách je vidět jak jim to prospívá (starší má taky trošičku problémy s kůží a po jeskyňové kůře se jí vždycky spustí vodová rýma, dva dny soplí a pak se najednou uzdraví a zahojí se všechny jizvičky), ale moře je moře.
Tak vybírej a vyber dobře.
Bára
Baro, moc diky za dalsi tipy. Musim nad tim vsim pouvazovat a vse to nejak prehodnotit. Je fakt, ze me pozadavky jsou narocne a svazujici, ale co nadelam. ![]()
Snazila jsem se trochu rozhodit site, ale prislo mi jen par, i kdyz dobrych a mnou ocenenych tipu. Taky jsem nalezla nejakou starou diskusi, kde se maminka pta na to same co ja a chystala se v te dobe se svym alergikem/exematikem do Cerne Hory. Kontaktovala jsem ji s dotazem, jak ta dovca dopadla, ale zatim mi neodpovedela. ![]()
Jak pises tak krasne o severu Recka, konkretne Chalkidiki, moc si me navnadila. Mrkla jsem trochu na net a mam par otazek. Nechci pochopitelne z tebe vytahovat tve mistecko, ale byla bych rada, kdyby jsi mi mohla doporucit aspon nejakou oblast, ktera by ti pripadala dostupna (me pozadavky uz znas). Jestli jsem dobre pochopila, ten nejsevernejsi poloostrov trojzubce neni zenskym vubec pristupny, ale jaky je rozdil mezi Cassandrou a tim druhym vybezkem (ted si nevzpomenu na jmeno). Na netu je to jen takove to vseobecne blablabla, ze ktereho si nekokazes poradne udelat obrazek. Je nejaky rozdil mezi charakterem plazi tech dvou vybezku? Taky bych byla rada za informaci ohledne infrastruktury. Da se tam treba dojet ze Solune nejkaym autobusem, nebo se to musi resit jinak. Ta vzdalenost vesnicek od more mi ani tak nevadi, nemusime primo bydlet na plazi. Rada se projdu (pokud to ovsem nejsou takove ty silene strme kopce, jako nekdy vidis). ![]()
Solna jeskyne je fajn, ja jsem vloni chodila s malym skoro mesic pravidelne (tak obden, co treti den), kdyz jsem byla na navsteve Ostravy u nasich. Bohuzel jsem nevidela ucinek na Theuv exem, ale jako rela to bylo bajecne. Maly mi vzdy usnul, pote co jsem ho nakojila a tak jsem si tu trictvrte hodinku vychutnavala s mrnousem spicim v naruci, mou 90-letou babickou chrapajici v sousednim lehatku (chodila tam vetsinou se mnou), ale jinak jsme tam byli sami, ja poslouchala tu rajskou meditacni hudbu, kterou mi pote i pani jeskynkarka vypalila jako darecek pred odjezdem na CD-cko, a vdechovala chimeru more. Bylo to fakt super. 8
Marketa
no to jsem moc ráda, že jsem se dostala na tohle téma v diskusi.Doufám, že nevadí, že sem taky vstupuju, ale momentálně řešíme ten samý problém.Naše 20měsíční dcera má ekzém v podstatě po celém tělíčku, naštěstí zatím nemokvavý, ale drápe se až hrůza, i když promazáváme,promazáváme, promazáváme…Doktor nám právě doporučil pobyt u moře, ale my se nikde nemůžeme dopátrat, které moře je pro ekzematiky nejlepší.Bylo nám doporučeno, že by to neměla být písečná pláž, ale spíš oblázková, dále od velkých měst a nejlépe před sezonou.Nikdo nám ale neporadil konkrétní destinaci.Pokud máte ještě nějaké zkušenosti (dobré či špatné) s ekzémem, budu ráda, když poradíte.Taky jsem se chtěla zeptat, jestli nevíte, kdy může být dcera vyšetřena alerkologem(myslím v kterém věku).Nás zatím nikdo nikam neposílá a vše se řeší od stolu, tak nevím, jestli je to správné…Moc díky Petra
Petro, tak to mi mluvíš z duše. Malému (15. měsíců) se zhoršil ekzém teď hrozně v zimě ( prý je normální) a rozléza se po celém těle. Zatím tedy mažeme. Ale jako konečné řešení mi to nevyhovuje…(protože to nepomaha, a kortikoidy mu podavat dlouhodobe nechci, po tech se to prechodne vzdy zlepsi)
Co se týče testů na alergologii, tak ti je udělají už určitě. Mě pediatrička taky odrazovala, že mám počkat, až malému budou 2 roky. Je u nas je to trochu komplikovanější, lepek nam vysel negativni - jenze maly lepkem nebyl skoro zatizen a jak jsem pochopila, pokud strevo neni zatizeno minimalne 3 mesice, tak se to projevit nemusi. Takze se na ne na jare chystam znovu.
Jinak holky, díky za tip k solne jeskyni. Vyzkousime. Pokud tu budete resit mista, kam jet s atopikem, budu jen rada. Tento chceme urcite vyrazit.
A jeste dotaz - ta oblazkova plaz je vážně nutná?
pet
Mila Petro a Petko, moc jsem rada, ze jste se do diskuse zapojily i vy. Cim vice rad a hlav dohromady, tim lepsi. ![]()
K te oblazkove plazi..............nevim, ale v knizce o atopickem exemu i jinych volne dostupnych brozurach o atopicke kuzi a exemu vseobecne, se hovori, ze urcitym vecem by se atopik mel vyhybat, aby se stav nezhorsoval. K tem patri kuprikladu hrani si s plastelinou, malovani barevnymi kridami , no a taky prave i ten pisek, nebo lepe receno piskoviste. Z toho jsem si odvodila, ze more by melo mit skalnate, nebo oblazkove plaze. Na snade ovsem zustava, jaky pisek maji na mysli. Ceska piskoviste a morsky pisek jsou asi prece jen trochu odlisne. Asi bych si to posychrovala u nejake zkusene dermatolozky, pokud mas Petko cukani jet za morem s piskovymi plazemi. Pro dite urcite vetsi zabava. Mi osobne vice sedi ty oblazky, vajgly a jine hnusote zahrabane v pisku nemusim a doted si vzpominam na ten jemnoucky pisek v Polsku, kde jsem byla s nasima jako dite a jak nam „bajecne“ chroupal mezi zuby, kdyz zrovna pofukovalo my jsme svacili ![]()
Solnou jeskyni vsem moc doporucuji, jen si sezente nejakou „dobrou“. V Cesku je to ted modni a asi se najdou i jeskynky mene solidni. Ja chodila v Ostrave do jedne, ktera mela certifikat, ze ma jen 100% sul z mrtveho more v Jordansku a ze je ta sul tlakem tlacena na steny, tudiz se nepouzily zadna lepidla a podobne fujtably. Bylo to fakt super.
Alergologie je zaludna otazka.........temer kazdy doktor vam povi, ze do 3 let ditete to je nesmerodatne, protoze se detsky organismus stale prekotne vyviji a imunita s nim. Reknete to ovsem zoufale mamine, ktera plne koji, obleka jen do ciste bavlny, temer nekoupe, maze jako diva, pere jen v ekologiia a musi se i tak divat na sve mrne jak se skrabe k smrti ( o nedostatku spanku s tim spojenym ani nemluve). Ja jsem sla s Theem poprve k privatnimu alergologovi (bydlim ve Finsku a tady je system pojistoven a lekarskych sluzeb zcela jiny nez u vas........holky, musim rict zlate Cechy)v jeho osmi mesicich, kdy se mu kolem velikonoc exem zhorsil natolik, ze mi vnoci plakal jak divy a skrabal se v jednom kuse. Tehdy se vpichovymi testy zjistila alergie na bilkovinu kravskeho mleka a vejce. Jinak vsechny orechy a obiloviny byly OK. Od te doby jsem jak ja tak maly z mleka a mlecnych vyrobku nevideli ani kapku, o vejcich nemluve.(Ted ma Theo 1,5 roku a je dokrmovan od 8 mesicu). Nicmene exem se ustavicne rozlezal a zhorsoval a zhorsoval. Letos v lete pri navsteve Cech jsem zacla chodit do te solne jeskyne a poprve uvazovala o moznosti Jadranu a to na cele leto, aby to mela vetsi efekt. Ten Jadran jsem si tak nejak logicky vydedukovala, protoze vim, ze je hodne slany a na exem je prave dulezita salinita vody. V tom pripade by ovsem slo i cele vychodni pobrezi Italie, kde jsou ovsem plaze piskoveho charakteru. Polsko bych asi vyloucila, protoze maji taky jen ten Balt (jako ve Finsku) a je to takova sladka cachtacka. Jinak nic proti Baltu, ale pro exematika asi nic moc.
Podruhe jsme byli na alergologii pred vanocemi, nove vpichove testy a tentokrate vyskocily i burske orisky, liskace, mandle, brambor, pastinak, banan, gliadin a paprika. Ne moc silne, ale prece jen. Posychrovalo se taky to vejce a mliko vylitlo nahoru silene (v osmi mesicich stupen 5, ted 10......takze plne grady…taky mel ten vpich chudak maly otekly jeste dva dny po testu). ![]()
Ja osobne si myslim, ze alergologie je dobra, i kdyz to neprinasi zarucene vysledky. Kdyz ti neco vyleze, tak si na to davas bacha, mas vetsi klid v dusi a nemusis triskat hlavou do zdi a uvazovat -„Co jsem to zase k sakru snedla, ze se mu to zhorsilo?“. Vedla jsem si poctive pres pul rokyu denicek se vsemi potravinami, ale zadny Sherlock Holmes ze me bohuzel neni. ![]()
Holky, jestli mate otazky, tak se ptejte, ja dam rada pruchod svemu slovnimu prujmu. A pridejte klidne nejake postrehy a dedukce ohledne toho more, ja zatim taky jen tapu. ![]()
Marketa
Jů, dík holky za reakce.Samozřejmě, že zkoušíme všechno možné i nemožné, jako asi všechny mámy dětí, které mají nějaký vleklý problém.Já mám fakt už někdy pocit, že se naše malá škrábe jen tak ze zvyku…Nic na kůži nemá, celou jí promazávám a ona se drbe a drbe.Jinak teda ale musím říct, že ve spaní jí to neruší.Ani se nedrápe, když je oblečená, ale jen co ji svléknu, tak už jede…Kromě toho, že je podrápaná, tak mám pocit, že jí ten ekzém vůbec nevadí.Normálně se na mě řehtá a přitom se drbe do krve.Mám tady v okolí maminy, jejichž dítka měly ekzém ještě horší než má naše Emička a do tří let se jim to prostě ztratilo a už mají třeba i několik let kůžičku jak samet.Taky jsem na vlastní oči viděla u dvou dětí zázrak homeopatie.Fakt celý tělíčko rozmokvaný třeba i dva roky a najednou, po 2 měsících léčby nic a trvá to doposud - přes veškeré změny počasí, baštěj všechno možný a nic.Musím říct, že homeopatii jsme ještě nezkoušeli, ale taky se na to chystáme.Problém je, že nemáme v blízkosti žádného „osvědčeného“ homeopata a jen tak k někomu s malou nepůjdu.
TAk to je zase můj slovní průjem
Ještě se zeptám, jestli máte někdo zkušenost s koupelemi ve vločkovém vývaru? čau Petra
Petro, s tim skrabkanim to mame podobne. Pres den se Theo jakz takz zabavi, ale jakmile ho svlecu, rucka smatralka vystreli a ja to nestacim hlidat...........krk, zada, zadek, slabiny, nart, pod kolinky, uz zkratka jede. Mame totiz exem temer vsude.
Bereme Zyrtec, ale nevim do jake miry nam pomaha.
Trochu asi jo, protoze kdyz jsem ho musela vy:,–(it na cele ctyri dny pred testy na alergologii, tak se drbal mnohem urputneji.
Jinak my jsme hlavne nocni drbaci, budi se mi, po:,–(i se a jeste v polospanku se skrabe se zavrenyma ocima.
Nekdy je to docela zahul na mou psychiku.........jak jsem se shodla s jinou mamcou exematika, nejhorsi zvuk je pro me momentalne ten, co slysim, kdyz se v noci jeho nechtiky „protrhavaji“ kuzickou. A to mu nechty striham takrka „do masa“. Vypestoval si „super techniku“, jakoby se zaklofne do kuze, potahne a vyskubne si v ni dolik i smasem
. Ma uz na raminkach a na stehnech peknou plejadu jizvicek. ![]()
Homeopaty jsem zkousela tri, jednoho v Cechach a dva tady- zatim bez uspechu. Delas dobre, ze se nikam nehrnes.........najit toho dobreho mozna bude stat vice casu, ale muze se ti to vyplatit. Rozhodne bych na to nesla stylem otevreni zlatych stranek. Osobni doporuceni je vubec nejlepsi. Ptej se v miste, kde bydlis, urcite se najde nekdo, kdo by ti poradil.
Ovesnou koupel jsem zkousela jen parkrat, ale abys videla nejaky ucinek, musis ji aplikovat nekolikrat tydne po dobu dvou mesicu (aspon podle knizky o atopii, kterou doma mam). No a ja nemam doma vanu, maleho vetsinou jen oplachuji, nebo sprchuji, takze vytahovat malou vnaicku jen na ovesnou koupel v nasi stisnene koupelne se mi uprimne receno moc nechce. Jsem mozna sobec, nevim, ale sprchovani vyhovuje mi i Theovi. Koupani je prilisne koplikovane. Ale az zase zavitam k nasim do Ostravy, tak budu ovesnou lazen aplikovat, uz z toho duvodu, ze ostravska voda je desna. ![]()
zdravi Marketa