Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Nemáte někdo zkušenost s alergii na UM, která se objeví teprve po jeho delším používání? Malý je téměř od počátku dokrmován Nutrilonem. Asi před měsícem měl průjmy, ale po dietě a Nutrilonu low laktose se vše upravilo. Před 2 dny jsem mu zase zkusila dát normální Nutrilon a průjmy se vrátily. Tak nevím. Taky je fakt, že se mu teď prořezávají zoubky.
Díky. Zdravím všechny.
no, pokud se prořezávají zoubky, tak bych viděla spíš problém tam. Klárka má vždycky průjem, když se jí tlačí zuby. já bych to ještě zkusila, až dají zuby na chvilku pokoj (ale to v tomhle věku asi hned tak nebude, že
)
Ahoj,
může to být i od zoubků, ale my třeba máme u teď už tříletého syna podobný problém, ale vadí mu zase jen Sunar (klasické modré balení i ta vylepšená verze s prebiotiky), jiná UM a obyčejné mléko snáší bez problémů. Zajímavé je, že se to projevilo až po půl roce používání - od 9 měsíců byl kojený, pak do roka byl na Nutrilonu a pak jsme přešli na Sunar. Průjmy se objevily cca po 4 měsících používání Sunaru a opakovaly se v závislosti na množství vypitého mléka. Jedno - dvě mléka (po 250 ml) za den - nic se nedělo, jen taková kašovitá stolice, která mi divná nepřišla. Po vypití více než 500 ml Sunaru už byl průjem. Nebrečel u toho, bříško ho tedy spíš nebolelo.
Dokonce bylo podezření i na alergii na bílkovinu kravského mléka - vy:,–(ili jsme vše mléčné, byli na krevních testech. Testy byly negativní a když byl bez mléka - bez Sunaru, tak měl tuhou stoličku, po návratu na Sunar přišel opět průjem.
Paní doktorka říkala, že některé děti to tak mají, že jim jeden druh mléka vadí. Zkus jiné mléko, poraď se s dr. a uvidíš, jak to dopadne.
Hodně štěstí a ať jste brzy bez průjmů. ![]()
Bára
A ještě jsem zapomněla - vyrábí se i hypoalergenní UM, např. od Sunaru, a jsou volně prodejná v lékárně. Jen mají jinou chuť, takže nám to malý zpočátku moc nechtěl. Zkusit to ale můžeš, myslím, že mu tím neublížíš. Ale stejně bych to radši konzultovala s dr.
Bára