Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj matky potřebuju si postěžovat je toho na mě už asi fakt moc a začíná mi hrabat. No abych nějak začla. Problém je s přítelovou sestrou. Nepohodla se doma a tak jsme ji nabídly dočasné bydlení u nás. Myslely jsme si že až se nám narodí druhá dcera tak se odstěhuje, ale ona to asi nemá v plánu. Dřív jsem si toho asi nevšímala ale teď to vidím. Prostě mi krade starší dceru už od narození jí měla moc ráda dokonce jí byla za kmotru. Jenže to přehání vypadá to jako by jí chtěla dělat mámu ona. Když já něco zakážu tak ona to dovolí já to z ní i cítím jak mi dává najevo že ona se o ní stará. Třeba minuly týden koupala jsem malou a starší chtěla taky tak jsem jí do tý vaničky šoupla at nežárlí a ona přiběhla a vzala jí že jí musi vykoupat
nikdo se jí ale o to neprosí navic dělá jako by jí to vadilo. Je toho spousta a nejhorší je ze holka chce všechno dělat jen s ní
mě to strašně mrzí vypadá to jako by mela radši jí a že já jsem ta krkavčí matka
jak jí mám vykopat z baráku nevíte?? Omlouvám se za roman ![]()
@Nathalka01 Ahoj. Nevím, jaké máte mezi sebou vztahy, ale nejlepší mi přijde otevřeně říct, že ty jsi matka a že si nepřeješ, aby ti podrývala autoritu. Že když něco řekneš, že chcete, aby to tak bylo. Pokud na to ty vztahy nemáte, tak by to měl říct tvůj manžel. Vím, je to těžké, ale jiné řešení nevidím. A pokud vám vadí, že tam ještě bydlí, tak to taky otevřeně říct. ![]()
@Nathalka01
Nabídli jste jí DOČASNÉ bydlení, ne doživotní. Takže bych asi na ní mírně řečeno uhodila, že čas už nadešel, že taky potřebujete svoje soukromí atd. a dala jí 3 dny na to, ať se sbalí a odejde.
Tak zaprvé si musíš v klidu promluvit s přítelem, že už chceš zpět vaše soukromí, že by tě v životě nenapadlo, že u vás bude chtít zůstat.
A švagrové bych teda dala, tam bych si fakt servítky nebrala, povolovat, co zakážu? To se holčička asi spletla, poslala bych jí, ať si udělá vlastní dítě a to si pak rozmazluje dle libosti.
Fuj to jsem se naštvala
Ale vážně, naprsto nekompromisně bych jí vždy řekla, že já jsem matka a ona ať se do toho nemotá, že ona je tady host a mimochodem, jak to má s vlastním bydlením, už si něco našla?
No já bych aktivní švagrový dala striktně najevo, že její přítomnost není žádoucí, a ať si jde žít svůj život o dům dál… Ať si to kouká doma urovnat. Ona ani pomoc, ani trpělivost není nekonečná. Držím palce ![]()
No to je právě to přítel si myslí, že mi pomahá a nevidí na tom nic špatného a já jsem taková trubka že to říct neumim
Přitom mě to uplně užírá malá mě neposlouchá a děla jako bych její máma nebyla
nejhorší je že se musim věnovat miminku a ona toho využívá ![]()
Promluvit si s ní, že potřebujete soukromí tak ať si něco najde. Určitě se domluvit na termínu do kdy a ještě bych se ji zmínila ať nepodrývá tvou autoritu u dětí po tu dobu než něco bude mít. Pokud něco zakážeš tak to bude platit a zdůraznila bych ji, že já jsem matka a ať si kazí vlastní až je bude mít. Vypadá to, že jste levný hotel se zábavou zadarmo.
Jestli jsi máma, tak si doma udělej pořádek. Ona přiběhne, dceru vezme… a co ty? Koukáš na ni a uvnitř se užíráš? Pokud chceš, aby tě ona respektovala, tak se začni chovat jako dospělá a narovinu jí to řekni - ne, ty nemáš co dovolovat, tady jsme u nás doma a ty jsi tu na návštěvě a máma jsem tu já. Až budou děti někdy u tebe na návštěvě, tak si jim dovoluj, co chceš, ale tady tomu velím já a pokud se ti to nelíbí, tak to máš prostě smůlu.
@Gladys píše:
Tak zaprvé si musíš v klidu promluvit s přítelem, že už chceš zpět vaše soukromí, že by tě v životě nenapadlo, že u vás bude chtít zůstat.A švagrové bych teda dala, tam bych si fakt servítky nebrala, povolovat, co zakážu? To se holčička asi spletla, poslala bych jí, ať si udělá vlastní dítě a to si pak rozmazluje dle libosti.
Fuj to jsem se naštvalaAle vážně, naprsto nekompromisně bych jí vždy řekla, že já jsem matka a ona ať se do toho nemotá, že ona je tady host a mimochodem, jak to má s vlastním bydlením, už si něco našla?
Už jsem jí to dávala najevo už jsem říkala že já jsem mama ale ona nic
Vesele si jede to samý. Přítel to ví a řekl mi že mi chce jen pomoct a že jí nemuže vyhodit na ulici..
Teda říkat něco o tom, že si má pořídit vlastní dítě a to si rozmazlovat, to mi přijde jako dost silný kafe, to bych já neříkala (mohla by ses trefit do citlivého místa).
Zakladatelko, třeba má švagrová pocit, že ti pomáhá a bude stačit dát jí najevo, že to není třeba.
Z toho, že ti připadá, že holčička má radši tetu než tebe, si nic nedělej, ona moc dobře ví, kdo je maminka
. A čím starší bude, tím víc jí to bude jasné.
@ynax píše:
Jestli jsi máma, tak si doma udělej pořádek. Ona přiběhne, dceru vezme… a co ty? Koukáš na ni a uvnitř se užíráš? Pokud chceš, aby tě ona respektovala, tak se začni chovat jako dospělá a narovinu jí to řekni - ne, ty nemáš co dovolovat, tady jsme u nás doma a ty jsi tu na návštěvě a máma jsem tu já. Až budou děti někdy u tebe na návštěvě, tak si jim dovoluj, co chceš, ale tady tomu velím já a pokud se ti to nelíbí, tak to máš prostě smůlu.
Přesně tak, neboj se se ozvat, je to tvoje domácnost!!! ![]()
@Nathalka01 Aha, tak to beru zpět, že švagrová neví, že to nechceš. No asi bych víc zatlačila na manžela a dala mu jasně najevo, že mi to vadí, že jednou jsme rodina my a potřebujem soukromí. Asi by mi tolik nevadilo, že s námi bydlí, ale to, jak mi podrývá autoritu. To je stopro špatně, i kdyby měla tisíckrát pravdu a tys dělala něco špatně.
@Nathalka01 píše:
Už jsem jí to dávala najevo už jsem říkala že já jsem mama ale ona nicVesele si jede to samý. Přítel to ví a řekl mi že mi chce jen pomoct a že jí nemuže vyhodit na ulici..
Buď se budeš dál užírat nebo půjdeš do sebe a řekneš jí to natvrdo, jiné řešení nevidím, když od toho chlap dává ruce pryč. Radši bych si pokazila vztah se švagrovou, než si nechala tohle chování líbit. Bude ti to líto čím dál víc. Dcerka jde za ní proto, že švagrová se může věnovat pouze jí a dovolí jí víc, to jsou holt děti.
@Nathalka01 píše:
Už jsem jí to dávala najevo už jsem říkala že já jsem mama ale ona nicVesele si jede to samý. Přítel to ví a řekl mi že mi chce jen pomoct a že jí nemuže vyhodit na ulici..
tak bych to řekla ještě jednou a hlasitěji. já jsem pruďas, já bych ji už dávno poslala do pr., některý lidi si myslej, že když budou dělat, že neslyší, tak je to, jako bys nic neřekla, můj tříletý syn to též zkouší ![]()