Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dceru, která bude od šk. roku 2016/2017 předškolák. Je narozena v 3/2011 a teda váhám, zda je připravena na to jít do školy. Vzhledem k tomu, že zápis probíhá někdy v půlce ledna, tak se chci zeptat, kdy je vhodné se objednat do PPP a zda se můžu objednat sama aniž bych měla jakékoliv doporučení a kolik to případně stojí…
Objednej se v lednu, ideálně po zapise, na ten stejně musíš a taky tam uvidíš jak dcera pracuje a jestli je to potřeba. Doporučení nepotřebuješ a pokud pujdes do státní tak je to zdarma. Vím to jistě pracuju tam.
Až v lednu? Já myslela, že můžu i dříve, abych případně už měla papír v ruce…
Je to zbytečné brzo, běžně se vyšetřuje až od března, někdy února, za půl roku dítě udělá ještě velký pokrok v našem kraji se šetří březen az květen.
můžeš i dřív, po zápisech bývají dlouhé objednací doby a v případě odkladu je třeba dodat škole zprávu do určitého termínu. doporučení mít nemusíš, vyšetření může proběhnout i na žádost rodičů.
@Vermun píše:
Tak logicky, co by ta s ní dřív dělali, když do školy by momentálně měla jít až za rok a dva měsíce. To se přece nedá nic posuzovat takhle dopředu. I zvažovat odklad rok a něco dopředu je dost k zamyšlení ![]()
Dlouhé fronty jsou pořád a s novým školským zákonem budeme mít ještě víc věci a na podzim se zralosti nikdo nebude chtít zabývat je to fakt zbytecne brzo. Do školy se to dává do konce května a každá poradna to stihne to se neboj. Je tam zákonná lhůta, ze do 3 měsíců od pozadavku musíme mít termín i výsledek, takže v lednu zavoláš a úplně nejpozdeji v dubnu máš vše vyřešené a dceri dáš v klidu čas aby dozrála a v mš se ještě dost věci naučila.
@Tunrida nezvažuji odklad v pravém slova smyslu (já budu jen ráda, když nastoupí v řádném termínu na ZŠ), zatím jen sháním info. I učitelky v MŠ již vyjádřily obavu nad tím, jak to ve škole zvládne. A co se týče inteligence je na tom dobře, obavy mám z jiných věcí a ty tady nechci moc rozebírat. A já nerada řeším věci na poslední chvíli, tak si zatím jen zjištuji informace.
@Vermun píše:
Driv ti potvrzeni nikdo neda. Objednej se nejdrive v lednu, nejpozdeji v breznu. Cekaci lhuty jsou dlouhe. Znama na to pozapomnela, rychle shanela termin na konci kvetna a bylo plne obsazeno, nastesti ji vysli vstric v jinem okresu.
K zapisu ale musite jit tak jako tak.
@mandy1986 píše:
Je to zbytečné brzo, běžně se vyšetřuje až od března, někdy února, za půl roku dítě udělá ještě velký pokrok v našem kraji se šetří březen az květen.
Presne tak.
@Vermun Tak jestli teda dopředu, tak si domluv termín na příští rok někdy na jaře. Dřív bych tam ale fakt nešla, aby to hodnocení mělo fakt nějaký smysl.
U nás odklaďáky schváleně objednávají na březen až duben - aby posuzovali opravdu aktuální stav. Žádost o odklad se do ZŠ dává nejčastěji do konce května.
My jsme v SPC také dostali instrukce, že normálně k zápisu, tam nahlásit, že zvažujeme odklad, a potom se objednat do SPC (ve vašem případě PPP). Že nemá cenu testovat školní zralost na podzim, když do jara se toho může hodně změnit.
Dobrý den, potřeboval bych poradit, nějak se v tom ztrácím. Syn je narozený 2. října 2011, takže bude mít 5 let, chtěli bychom jít v tomhle školním roce se synem k zápisu. Je potřeba mít již razítko z PPP a nebo normálně jít k zápisu a donést dodatečně. Ale kdyby v PPP neprošel, tak vlastně vůbec nemusíme k zápisu. Jedná se vlastně o předčasné zaškolení. Jde o to, jestli ho máme objednat na podzim, aby jsme ten posudek měli. Děkuji.