Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky potykam se ted s dcerou 4r. S takovym problemem…
Obcas spis casteji… Kdyz ji o neco pozadam tak rekne NE.. Treba podrj mi prosim ten papir tak rekne ne.. Ja reknu prosim podej mi to a ona neee mami ja nechci
Jak reagovat.. Nekdy mi to poda nebo neco udela.. Treba zavri dvere nebo cokoliv podej mi vidlicku…
Jak reagovat v urcitych situacich to opravdu nutne potrebuju aby udelala.. Treba zavri dvere (ja neco nesu a mladsi muze utect na schody) a ona rekne ne.. Ja reknu prosim zavri sestra utece.. Ona ja nechci.. Tak musim zarvat okamzite zavri ty dvere tak je zavre.. Vetsinou jak zavru tak je zavre, ale neodpusti si dovetek ty mamizno jedna skareda…
Snazila jsem se ji vysvetlit, e jak bude potrebovat tak ja taky potom muzu roct ne.. Ale to jaksi nechape ![]()
A už jsi jí někdy opravdu nepomohla? Řekla jsi jí, ty jsi mi nepomohla já ti taky nepomůžu? Možná to tu spousta holek odsoudí, ale dělám to tak se synem jsou mu skoro tři a zatím to funguje ![]()
Tak jí to ne řekni, ne? ![]()
U nás to zabralo, stejně jako třeba „hluchota“ když nepoprosil atd ![]()
@Helll Chápu, že ze vždy to jde, ale zkoušela jsi se jí zeptat, proč to nechce udělat?
Jinak můj tříletý v podobných situacích chápe, když mu řeknu, že já pak taky nebudu chtít, ale musím mu dát konkrétní příklad. „Ty mi teď nechceš pomoct se zavřením dvěří, když mám plné ruce. Tak až budeš potřebovat večer přečíst pohádku, tak mě se taky nebude chtít a asi budeš muset jít spát bez čtení.“
Ano treba mi rekne prines mi piti.. Tak ji reknu ne.. Ona zacne brecet brecet vztekat se pak prosit mami prosim prines mi to.. Ja ji reknu, ale pak mi taky pomuzes a ona joo… No a stejne prd ://
@Meredit jojo u nás ted zkouší větu " já budu strašně brečet" tak odpovídám tak breč no nikdy nezačne zkouší vydírat ![]()
U nas je to to same. Syn 3,5. Ja uz rikam, ze ma NE obdobi. On rika ne uplne na vsechno. Chces napit, ne. Pojd si snist polevku, ne.jdem spinkat, ne. Zjistila jsem, ze kdyz na tech vecech tolik netrvam, tak je udela.Napr.mas tady polevku, az budes chtit tak si ji snez. Prijde driv, nez kdybych mu rekla, jdem jist. To ny rekl hned ne. To same se spanim. Jdu si lehnout, prijdes, abych tam nebyla sama. Ani se nestacim otocit a jde. Ale jsou stale veci, co vychytane nemam a bohuzel taky musim kriknout. A taky uz jsem parkrat pouzila, az ty budes neco chtit, tak reknu ne
tak to taky nefunguje. Radu moc nemam, sama s tim bojuju. Jen zkus to treba prevest tak, aby to nebrala, ze neco musi, protoze to prikazes, ale aby se citila dulezita.
Příspěvek upraven 25.06.16 v 19:27
@Helll píše:
@Pipet @ka2kaAno treba mi rekne prines mi piti.. Tak ji reknu ne.. Ona zacne brecet brecet vztekat se pak prosit mami prosim prines mi to.. Ja ji reknu, ale pak mi taky pomuzes a ona joo… No a stejne prd ://
já prostě nepřinesu, řeknu dojdi si sám když jsi mi předtím nepomohl i když jsem prosila tak ti ted nepomůžu, prostě to tvrdě dodržuju ![]()
@Svistice
Uplne to stejne jsem ji rekla.. Jenze ona mi rekne nee mami ja nechci. Ja reknu dobre me se mami f
Fakt nechci a budes mi cist pohadku.. Ja reknu mozna se mi nebude chtit.. Zacne rev vztekani se.. A tim to skonci
@Helll píše:
@Pipet @ka2kaAno treba mi rekne prines mi piti.. Tak ji reknu ne.. Ona zacne brecet brecet vztekat se pak prosit mami prosim prines mi to.. Ja ji reknu, ale pak mi taky pomuzes a ona joo… No a stejne prd ://
V téhle sitiuaci bych to udělala opačně. Zeptala bych se jí, proč ji mám přinést to pití, když ona se ke mně před tím chovala ošklivě a nepomohla mi. A že jí ho nepodám. Dítě se začně vztekat, tak mu řeknu, že vím, že je naštvané, ale že takhle jsem se přesně cítila já, když jsem potřebovala předtím pomoct a ona odmítla. A to pití bych jí prostě nepodala (i kdyby slibbovala hory doly) a vysvětlila bych jí, že tentokrát si ho bude muset podat sama. Prostě jí to nechat vyžrat až do dna. Pokud je to pití někde, kde nedošáhne, nebo je potřeba ho připravit, tak jí pomoct třeba přistavit židli nebo natočit vodu do skleničky, ale prostě žádné obskakování ve stylu ona slíbí a ty klušeš.
@Helll no dobře, hysterák je naprosto normální reakce, ale co dál? Povolíš?
@Helll píše:
@Svistice
Uplne to stejne jsem ji rekla.. Jenze ona mi rekne nee mami ja nechci. Ja reknu dobre me se mami f
Fakt nechci a budes mi cist pohadku.. Ja reknu mozna se mi nebude chtit.. Zacne rev vztekani se.. A tim to skonci
A večer jí tu pohádku přečteš? Pokud jo, tak si řežeš akorát větev sama pod sebou.
Já teda ještě rozlišuji, kdy by dítě mělo žádost splnit a poslechnout a kdy mu dám prostor a to jeho ne respektuji. třeba se ho zeptám, jestli dá sestře mlíko. Někdy má zájem, někdy ne. Pokud nechce, neřeším, protože on není povinnen starat se o ní.
Zacne slibovat a brecet.. No povolim.. Ale uz jsem byla dnes tak nastvana, ze jsem ji knizku nedonesla vztekala se plakala.. Ja jsem odesla. Pak prisla, ale nadavala mi jak jsem hrozna, divala se na me skarede.. A rekla mi, ze se semnou nebude bavit…
Mamizno jedna škaredá - hm, tak to by byla bez pohádky určitě. Na tohle reagujete jak? Jinak souhlasím s názory nade mnou, dodržet to, co řekneš.