Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Helll píše:
Jste dobri! Mate muj obdiv.. Staci to udelat jednou a dite si to pamatuje? Nebo je to casteji?
Periodicky se to opakuje, a periodicky se přesvědčuje, že to myslíme vážně. Už tak asi rok a půl. ![]()
@Helll píše:
Nevim..porad se s tim peru.. Mam nekdy sto chuti ji flaknout.. Ale zkousela jsem byt smutna.. Bez zlepseni.. Ted zkousim nereagovat..
Mlátit ne, ale nereagovat je taky asi špatně. Nesmíš být měkká, fakt i za cenu scény.
@Helll píše:
No me to pak vadi je vecer pohodicka a ona prinese knizku a kdyz reknu nevim jestli budeme cisttak zacne brecet, ze bez cteni nebude spat, ze chce cist.. Branit se, ze d postele bez cteni nepujde, ze nebude spat… Mamizni nemam te rada.. (tak to bylo vcera) tak jsrm rekla dobra, ale nezapomen, ze ja mozna budu zitra taky neco potrebovat..
Ještě mě napadlo, že touhle větou jí dáváš strašnou naději, že nějak s tebou pohne a bude po jejím. Pokud nechceš číst, tak řekni ne, dnes Ti nebudu číst proto a proto. Pokud řekneš nevím, tak jí akorát dáváš munici, aby to nevzdávala.
Protože tím nevím v podstatě na ní hraješ stejně, jako to ona zkouší na tebe. prostě se s ní snažíš manipulovat. sice s relativně bohulibím cílem, ale pořád je to manipulace a určitý druh vydírání.
Zkus, aby pocítila důsledky svých rozhodnutí a činnů bez vydírání z tvé strany.
@Svistice To jsem přesně chtěla napsat… Žádné Nevím, no, možná, ale zítra už… blablabla.
Dneska se číst nebude, protože xxx.
Konec, žádná diskuse ![]()
@ka2ka píše:
@Meredit jojo u nás ted zkouší větu " já budu strašně brečet" tak odpovídám tak breč no nikdy nezačne zkouší vydírat
Já tedy nevím, ale něco mě napadlo-ty ji nejdřív slušné poprosis, ona řekne ne, a skončí to tak, ze na ni zarves, a ona to pak udělá. je to tak? pochopila jsem to správně?..a pak se diviš, ze když ty jí odmitnes něco podat, precist apod, tak se vzteká a je ošklivá. Nevím, ale přijde mi, ze ji tím dáváš návod, jak prosadit svou..Já bych pokud by odmítla mi pomoct, pak bych to tedy udělala sama, ale pak bych byla nekompromisní a zas ji nevyhověla, az něco bude chtít ona..
@Helll píše:
Jste dobri! Mate muj obdiv.. Staci to udelat jednou a dite si to pamatuje? Nebo je to casteji?
@Svistice píše:
Periodicky se to opakuje, a periodicky se přesvědčuje, že to myslíme vážně. Už tak asi rok a půl.
Asi tak.
U nás období ne, období připomínek a děsného zlobení- 3,5 a 6,5.
Jsem důsledná, trvám na zákazech, no zatím to vypadá na nemoc zvanou „nikdy se nepoučím“ ![]()
Také tu vidím velký problém v nedůslednosti. Ani u nás se nehraje na „nevím, možná se mi nebude chtít, zítra…“. Ona nedůslednost je v tu chvíli hrozně pohodlná, co si budeme povídat, ale sama vidíš, že v delším horizontu je to neúnosné. Jsou jí čtyři, nejvyšší čas nastavit jasná pravidla. Nehraj si ní žádnou hru na možná.
Prosím, uděláš pro mě…? Moc bych to teď potřebovala, uděláš to? Ne? Dobře, nemusíš, ale večer nebude pohádka. Tečka. A večer prostě pohádka nebude. Ze začátku čekej těžký odpor a bude to zkoušet všemožně a pokud jednou povolíš, příště to bude zkoušet ještě více. Mojí holce bude pět a ta zase trpí na bolení. Nemůžu, bolí mě ručičky/nožičky/pusinka/záda. No a tak mě taky bolí ručičky/nožičky/pusinka/záda, když na to přijde
Nejvíc ji tedy bolí pusinka, když má říct prosím. Zrovna včera jsme jeli z města a štěkla na mě „zavři okno“. Tak ji upozorním, že to zapomněla říct hezky. Odsekla, že jí moc bolí pusinka na to, aby prosila. Po pěti minutách v 90km/hod. už jí nebolela (já jsem prostě matka mrcha
)
@Helll teda takto mě titulovat dítě, tak ju přehnu přes koleno
se nedivím, že tě neposlouchá…očividně velmi volná výchova ![]()
@reinkarnace píše:
@Helll teda takto mě titulovat dítě, tak ju přehnu přes kolenose nedivím, že tě neposlouchá…očividně velmi volná výchova
Asi tak. Ono je jednodussi povolit nez poslouchat vztekani a krik ditete. Myslim ze mas zakladatelko jednu z posled ich sanci zacit vychovavat, protoze evidentne je dite celkem dost rozmazlene a vycurane. Vi ze si vsechno vyrve. Pozor, abys na to nedojela.
Jo to znám. Naše decka jak je popadne nálada, tak taky umí být protivni.
Ale mamko nebo mamko už zase dyt jsem ti pomáhala včera atd. a s toho jindy by se s ochotou mohli pretrhnout a jindy jsou zas aktivni až moc, že letí pomoct z něčím aniž by se zeptali a akorat to pokazí.
Když tohle zkusí, tak říkám ok sak nepomahej, ale opovaz se přijít, že mamko muzu dostat sladkost nebo si vzít do ruky tablet nebo si pustit pohádku.
Nic nebude, taky nebudu mít zájem.
Vetsinou hned obrátí. A někdy se musí zdůraznit hlas.
Velice zajímavé čtení, jako bych se viděl…
jenže náš 3 letak ještě moc nemluví, a tak s ním těžko užavírat nějaké dohody typu, nepomoz mi teď a já ti večer nepřečtu pohádku. Schází mi tam ta komunikace na tu dohodu. ![]()