Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A proč jí to tak učíš? Já ani netuším jestli to naše čtyřletá umí
Synovi jsou 4 roky a neumí ani barvy, ani tvary - pozná kruh a ani čísla (nenapocita ani do 3 a neurci počet). Mláďátka neumí, jsem ráda, že umí pojmenovat zvířata. On mluví tak 3 měsíce, tak jsem ráda, že se domluvíme a zbytek neřeším. ![]()
Tvary mají umět předškoláci. Má ještě čas S mláďaty mají problém i školní děti.
Proč ji učíš? Hraj si s ní a ono to přijde, až bude její čas.
Milada
Taky ziram,ze neco takoveho cilene ucis…Ja deti ucila vzdy jen to,co je zajimalo,minimalne do 5ti let.Protoze natlouct do tri,ctyrletaka neco,co ho nebere,je defacto nemozne.Na tvem miste bych se zamerila na neco,co dcerku bavi,a to rozvijela.A vyprdla se na to,co by tabulkove mela umet.Btw,tohle se chce az po predskolakach,tak co blbnes?
Napriklad prvorozeny v tomto veku uz psal a cetl,pocital do stovky.Desne se zajimal o. vesmir,dinosaury,ruzne vynalezy.Naopak kdyz mel chytit mic,radsi se kryl ![]()
Druhorozena ted ve trech letech horkotezko napocita do deseti,nejakej trojuhelnik ma uplne na salamu a kresli jen kdyz se ji chce.Naopak je motoricky velmi sokovna,jezdi na kole,bruslich,tanci…
nech sve dite vyvijet se svym tempem.Pripadne nedostatky odhali ucitelky v MS a resi se opravdu az v tom predskolnim roce.
Vyčerpaná?
![]()
Vůbec netuším, jestli moje 4,5 let dítě ví, co to je např. trojúhelník, pochybuju.
Ja byla chytrá, velmi, četla a psala jsem ve 4 letech atd. V první třídě jsem se nudila a dělala tam kraviny. To bylo ještě před revolucí, takže nic moc přístup a pochopeni… Pak se to nějak zastavilo a na střední jsem byla ráda, že jsem vůbec prošla, matika, fyzika s odřenýma usima za 4 a vejsku jsem prolezla také jen tak tak. Od mého dítěte neočekávám při jistotu nic a je to dost osvobozující pocit, doporucuju ![]()
Tohle je dovednost, která se upevňuje v předškolním věku. Měla by ses trochu uklidnit… Ve čtyřech letech jsem byla ráda, když zvládali základní barvy. Počítat taky neuměli. Prudký rozvoj nastal v 5 letech. Pak toho spousta šla najednou sama od sebe.
Hele to hrozně záleží na povaze toho dítěte - moje starší (teď 3 roky) byla vždycky takovej ten trdlín, co na hřišti sedí vzadu a spíš jako doma sedět na zadeli a hrát si s maminkou. Ji to prostě bavilo víc jak běhání po venku, takže jsme byly hodně doma, ven chodily jen na klasickou hodinku až dvě denně. Následkem toho umí ve třech letech počítat do deset, asi 8 písmen, trojúhelník zvládá s přehledem - umí jako i kužel, jehlan a takový brutálnosti
ale to je prostě tím, že ona brzo mluvila a v těch knížkách byla furt, fakt skoro celej den, tak si to zapamatovala. Teď posledních pár měsíců se úplně mění, začíná být hodně aktivní venku a doma ji knížky už nebaví, baví ji třeba plastelína, dělat kraviny, tancovat. Tak teď zrovna nic novýho neumí a zřejmě se naučí až ve školce. Nenutím, je mi to fuk. Mladší zas má skoro 2 roky a umí jen jak dělá kráva, pes a kočka. Ona prostě nemluví, je naprosto odlišná povaha jak starší. Kdyby chtěla číst, tak s ní čtu, ale ji statická zábava absolutně nezajímá. Ona chce běhat, házet, skákat. Takže jsme změnili strategii - jsme pro změnu celý dny venku a hrajem si venku. Určitě si o té mladší nemyslím, že je hloupá, naopak - je podle mě daleko chytřejší, jak ta starší. Jen má prostě jiné zájmy, jinou povahu. ![]()
Hele, kup si ametyst a hoď nohy hore
. No a už to dítě nemuč a nic ho neuč. Píše Ti učitelka
.
a nemůže to dělat i schválně?jako syn tohle vše zvládá už celkem dlouho, ale jen když má náladu..běžné mi řekne jé ty máš modrý kartáček..ale když se zeptám jaká je to barva, tak se uculí řekne to schválně špatně nebo řekne rybičková(synonymum pro modrou)..moc dobře ví, jak mě to dráždí.-)jinak tvary se celkem dobře učí i kreslením..já nevěděla, co mu kreslit a díky tomu je umí pasivně cca od roka a půl.. ptaní bych pojala jako hru např. nesprávně-jé to je modré auto a pokud ví tak se chytí.-)
Můj čtyřletý sice umí tvary a barvy, napočítá do 15, ale pochytil to všechno od staršího. Přiznám se, že děti cíleně nic neučím, mláďata ani netuším, jestli zná ten šestiletý. ![]()
Dceři budou čtyři a myslím že tvary taky neumí,možná tak kolo,čtverec by nazvala kostičkou a to je celé. Nijak cíleně ji to neučím a rozhodně ji nepovažuji za hloupou. Zbytečné už ve čtyřech letech dítěti cpat do hlavy nějaké znalosti,učit se má přirozeně to co baví a zajímá.
a viděla třeba ty zvířata naživo? To bych upřednostnila před jehnětem…
@KKatka23 presne jak pisu,v predskolnim veku se deti uci to,co chteji a co je zajima
![]()
Obvykle se taky vyviji jen jedna z oblastii:psychickaXmotorickaXsocialni.Neznam napriklad naprumerne chytre a zaroven motoricky sikovne ctyrlete dite.Naopak mam kolem sebe mraky deti,ktere jsou treba neuveritelne sikovne na nejaky sport,ale pokulhavaji v tech „klidovych“ cinnostech a naopak.Kamaraduv syn je jedno z tech genialnich deti,ktere ve ctyrech letech umi mocniny,psat psace,cist poezii a tvorit nakresy na merkur,ale jinak je uplne mimo sve vrstevniky…Zaplat panbu za „normalni“ deti.
synovi bude pět v létě umí barvy , tvary, zvířata včetně exotických, ted přišel že se chce učit psát a číst, takže se učíme písmenka
fakt záleží na dítěti
Ahoj. Už jsem úplně vyčerpaná. Dcera pořád plete trojúhelník, čtverec a obdelník. Budou jí čtyři roky. Barvy se už dávno naučila lehce- teda občas zaměňovala žlutou se zelenou, ale jinak super, mláďátka jsem jí musela přímo natlouct do hlavy stálým opakováním- selátko, telátko, jehňátko…Jakože miminko od prasátka je…atd
Bojím se, aby nebyla hloupá. Myslím si, že se špatně soustředí…
Co vy a vaše děti, jak to bylo u vás?