Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky malý 7týdnů má od převčerejška hlen a nitky krve ve stolici. Do té doby měl krásná míchaná vajíčka. Před třemi dny jsem vypila kolem litru mléka a předevčírem měla buchtu se zakysanou smetanou a pudinkem. Od tý doby měl zelenou stolici s tím hlenem a krví, začla jsem se vyhýbat mléčným výrobkům, dnes už má míchaná vajíčka s hlenem a troškou krví. Takže to asi bude ABKM. Holky co můžu jíst aby se mu to zlepšilo? Myslíte že to může být i tím, že už má dva týdny rýmu? Pomohou laktobacily?
Malý byl usměvavé miminko a teď pořád pláče, protože ho bolí bříško ![]()
Já bych zašla za dr., než si něco sama diagnostikovat. Jestli má rýmu, tak hleny polyká, a pak je vykaká. Klidně může mít narušenou kůži u řitního otvoru, proto ta krev. Nehledala bych v tom hned ABKM.
@micelinka doktor je bohužel tento týden na horách a na pohotovost se mi ho tahat nechce, to je na celý den ![]()
Moje dcera měla abkm, ttakže vím velmi dobře o čem mluvím a prostě musíte k doktorovi! vždyť je mu teprve 7 týdnů! krev ve stolic nemusí nutně být abkm, příčin může být hodně (hlavně infekce nebo poranění) a je třeba je vyloučit, nechci tě strašit ale s takhle malým mimi bych neotálela. pokud je doktor na horách má určitě zástup u jiného pediatra, je třeba aby udělali přinejmenším výtěr, zvážili…pokud by to vypadalo na abkm budete pak v péči alergologa nebo dětského gastroenterologa. asi kojíš…potm je nutná striktní bezmléčná dieta, vynechat se musí vše i smlékem, syrovátkou a laktozou a pozor abkm dětem často vadí i vejce, k nápravě stavu dochází až po několika týdnech na dietě.
pokud už je ve stolici krev, je už ve střevě zánět!
Rýmou to být nemůže, pokud to není zahlenění tak že by to nemohl dýchat tak rýma se prostě zmetabolizuje.
záleží v jaké formě krev ve stolici je, jakou má barvu..ideálně plenu sebou ![]()
já byla s dcerou s tímto v nemocnici když jí byl týden, pokud je podezření na abkm,, je třeba to potvrdit co nejdříve a „léčit“ správně aťr se nepřidají další obtíže, exemy, bolení břicha…
@micelinka snad jo, já jsem to z jejich int. stránky nějak nepochopila, zkusím tam zachvilku zajet. Snad se stihneme pobalit
@iiiv píše:
@Ankili zachvilku vyrazíme, snad je prťousek v pořádku
moc držím palce, dej pak vědět, je ještě maliličkatý a když krvácí ze zažívacího traktu tak prostě patří k doktorovi.
jsou horší věci než abkm, to je komplikace ale děti z ní často vyrostou a často do roka věku, hlavně ať se odstraní příčina, pokud má už bolení břicha tak potřebuje pomoct.
snad narazíte na dobré lékaře
@Ankili děkuji, snad jo. Mám si případně říct o stěr, kdyby ho náhodou nechtěli udělat sami o sobě?
@iiiv píše:
@Ankili děkuji, snad jo. Mám si případně říct o stěr, kdyby ho náhodou nechtěli udělat sami o sobě?
těžko říct, ale mě to přijde lepší, asi bych řekla že má strach aby neměl nějakou infekci… bakterie i viry mohou dělat krvavé stolice, takže pokud bude doktor jen trochu vstřícný tak bych si o to řekla. já vůbec nevím jak to probíhá běžně přes pediatra když je podezření na abkm, do kdy to řeší pediatr a kdy pak předává na specializované pracoviště. my byli v nemocnici a tam nás pak přímo předali k alergologovi ale právě předtím udělali rozbor, stolice, krve..sledovali váhu (děti často přestanou prospívat protože střevo špatně vstřebává). testy na alergie u takto malých dětí se dělají ale jsou většinou zcela neprůkazné, tedy spíše falešně negativní.
@gabi.design píše:
Může a nemusí. Pokud má rýmu, tak hlen ve stolici prý může být klidně od toho, tvrdili mi u doktora. Já u mladšího na ABKM podezření měla - jednu dobu též měl hlen a trošku krve, do toho je atopik, měl šílenej reflux a koliky, takže tomu dost věcí nasvědčovalo. Na kožním doporučili držet ABKM dietu, takže ze stravy vyloučit všechnu kravskou bílkovinu (a nejen tu)… bylo to teda pěkně na palici, ale nakonec se to nepotvrdilo, potom se mu ta stolice zase upravila. Atopik to teda je, reflux má a koliky měl až do 5 měsíců, ale ABKM to zřejmě nebyla.
nějak nerozumím jak se to nepotvrdilo…když exem zůstal? no to je fuk, na příčinu atopu se často nepřijde, potvrzení abkm je složité a důležitější než testy je klinický obraz pacienta, potíž je v tom že abkm ustupuje u každého dítěte jinak a mění se obtíže…nechci nic nikomu vnucovat, ale dětem kterým vadí bkm(ne přímo alergiků) je mnohem více než si lidi myslí, což ejnázor našeho lékaře na alergu, protože o příčině spousty dětských obtíží se nepátrá nebo to prostě vypátrat lehce nejde když testy nejsou přesné.
@iiiv pro Tebe - vyloučit veškeré mléčné výrobky, jestli to bude ambk poznáš za pár dní - může být, nemusí. Mi se toto u mladého projevilo až, když začal pít mléko sám, do té doby nevadilo, že já při kojení mléko pila
vyzkoušej to vyloučení, pokud se to zlepší, tak v tom pokračuj. Ono u takhle malého mimča stejně nic jiného dělat nelze.
Pak opatrně při zavádění příkrmů - kaše, jogurty a pod..
Tak jsme zpátky, já mám mít dietu a v pátek jdeme s malým na výtěr ![]()