Horečky, křeče a odmítnutí ambulancí - je to normální postup?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.11.18 21:46

Je to normalni postup?

Ahoj, netýká se to mě, ale zajímal by mě názor. Chlapec 4,5 roku od rána horečky přes 39, velké bolesti břicha - až křeče, odpoledne se přidal průjem - zelený. Chlapec buď spí ( po lécích typu nurofen) a nebo pláče kvůli velké bolesti břicha v oblasti pupíku. Doma je mladší sourozenec, který má 1 měsíc. Po telefonátu na pohotovost poradili, ať daji nurofen a přijedou. Vzali krev - vše v pořádku, crp mírně zvyseno ( takto napsáno na zprávě z laborky), poslech břicha fonendoskopem a odeslání domu, s tím, ze zítra mají jít k obvodní dr. Přijde Vám ten postup v pořádku?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9723
11.11.18 21:52

Ne, jela bych na chíru ještě. Napadl mě slepák, i když jde o oblast pupíku, třeba ho už bolí celé bříško. Určitě bych nečekala do rána, teplota je příliš vysoká a chlapeček může být jen na chvíli utlumen analgetikem, což může skrýt vážnější problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.18 21:55

@MartinaCV u nás se musí přes dětskou pohotovost bohužel :? Bez zadanky je na chire nevemou

• Citovat
  • Upravit
9723
11.11.18 21:57
@Anonymní píše:
@MartinaCV u nás se musí přes dětskou pohotovost bohužel :? Bez zadanky je na chire nevemou

Když je v noci něco akutního, třeba úraz, neexistuje ambulance v nemocnici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
11.11.18 22:02

Jela bych na jinou pohotovost. Nevim co vsechno z krve zkoumali, chce to ho porad nutit pit, ale to asi delas. Tohle muze byt cokoliv - zanet, selhani neceho… poslech bricha bez nakyho sona nebo utz bricha, co tim zjisti? Asi prd. Pokud by neco spatnyho snedl nebo mel virozu, tak by to podle me davno vyletelo vsechno horem, spodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.18 22:04

@MartinaCV úraz ano, ale jinak nic jineho

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.18 22:06

@Micaella22 opravdu chlapec není můj, jen je z blízké rodiny. Tekutiny pokud vím, dostává. Mě prave zarazil přístup dr, ale matka chlapce je v sestinedeli s náročným miminkem a neví kam driv skočit, otec samozřejmě pomáhá co to jde.

• Citovat
  • Upravit
7948
11.11.18 22:17

Průjem s horečkami bude nejspíš nějaká střevní viroza, případně salmoneloza, campylobacter…náhlá příhoda břišní to spíš nebude, doktor ho viděl, pokud by se stav nehoršil a kluk byl schopný něco vypít, tak bych počkala do rána, pokud by se stav horšil jela bych na pohotovost znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7948
11.11.18 22:21

@Micaella22 co zjistí poslechem břicha? Třeba to jestli má peristaltiku, t.j. pohyby střeva. Předpokládám, že doktor na břicho i sáhl a nijak extrémně bolestivé nebylo, peritoneální příznaky asi nemělo, když ho poslali domu. Dítě má průjem a teplotu, takže nejspíš střevní infekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
11.11.18 22:22

Já bych řekla, že postup v pohodě, má nejspíš gastroenteritidu, nebo salmonelozu. Myslím, že v tomdle případě udělali co měli. Průjem, teplota a bolest břicha 1 den, nejde každé dítě odesílat kvůli průjmu na UZ a taky není možné každému dítěti dělat Lumbalku, protože to kůže být menigokok, i tak se může v začátku projevovat. U akutního slepaku by bylo vysoke CRP a ten zelený prujem by k tomu nebyl. U invaginace, nebo zauzleni střev by v tom byla krev a snížená střevní peristaltika, to ten poslech. I kdyby po pár hodinách bolesti udělali UZ, slepák by vůbec nemusel být vidět a mohl by to být… Myslím, že vše ok, nevím co víc by maminka chtěla, hospitalizovat kluka co kdyby. Je jasný, že když bude stav progredovat, bude se horšit, nesrazitelne teploty, na bricho si nenechá sáhnout vyrazí hned znovu fo nemocnice apropo zvýšená pneumatoza bolí jako čert!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
11.11.18 22:23
@Lucka1111 píše:
Průjem s horečkami bude nejspíš nějaká střevní viroza, případně salmoneloza, campylobacter…náhlá příhoda břišní to spíš nebude, doktor ho viděl, pokud by se stav nehoršil a kluk byl schopný něco vypít, tak bych počkala do rána, pokud by se stav horšil jela bych na pohotovost znova.

Skutečnost, že ho viděl doktor neznamená, že nepochybil. Mě taky napadá slepák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.18 22:24

@Lucka1111 a nemůže podány nurofen na radu lékařky před odjezdem ovlivnit vysetreni břicha?

• Citovat
  • Upravit
7948
11.11.18 22:31
@Anonymní píše:
@Lucka1111 a nemůže podány nurofen na radu lékařky před odjezdem ovlivnit vysetreni břicha?

tak je pravda, že před vyšetřením břicha by se analgetika podávat neměla, ale zase nurofen podle mě to vyšetření tolik neovlivní, nesmí se podávat hlavně opiátová analgetika. A horečka a průjem je nejčastější příznak střevní infekce. U slepáku by spíš zvracel a hlavně tam bývají vysoké leukocyty a CRP. I když tedy slepák začíná bolet v okolí pupku. Ale ten průjem tam není typický.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7948
11.11.18 22:34

@arada tak to samozřejmě neznamená, každý může pochybit. Ale dle popsaných příznaků bych to viděla na střevní infekci. Slepák se neprojevuje průjmem. Spíš zástavou plynů a stolice, zvracením. Bolest nejdřív kolem pupku a postupně se přesouvá do pravého podbřišku, pacient má pozitivní peritoneální příznaky, zpomalenou nebo žádnou peristaltiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
11.11.18 22:44

Já bych řekla,že postup v pořádku… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie