Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@amarila Tak to vypadá na hlad.. Já mám taky šestitýdenní miminko a když si takhle začne cumlat ručičky krátce po jídle, tak se málo najedl třeba při špatné poloze při kojení - dřív jsem ho kojila normálně zepředu, kdy mi ležel na předloktí bříškem ke mě, ale to mu nevyhovovalo, tak jsem ho zkusila přikládat z boku a je to o dost lepší ![]()
Ale každé miminko je jiné, takže klidně to ten spurt být může.
Já jsem kojila po hodině. A to měl spurt měsíc
chvilku chtěl pít potom zase ne a tak to bylo stále dokola. Po měsíci se to srovnalo, ale každý to má jinak. U vás to může trvat jenom 4 dny.
Kdyžtak zavolej laktační poradkyni, já to tak udělala a uklidnila mě, poradila a řekla co mám dělat.
@lencula u nas stejne. Necele tri tydny, absolutne nespal, jen plakal a kojil se. Edit. odpovidam na stary dotaz a. ejde mi to pres tel. vymazat
![]()
Ahoj holky, mám dotaz…
Náš Jindra má 4 měsíce a od cca 2 měsíců spal krásně celou noc, od osmi večer do pěti ráno kdy se vzbudil na kojení a pak si ještě na dvě hoďky lehl. Tak jsme ho zkusili přestěhovat do vlastního pokojíčku, to prošlo úplně nádherně, nebyla jediná slzička, jediný zaplakani, nic. Dokonce do dvou týdnů po přestěhování prospal celou noc až do půl sedmé ráno…
Teď ale poslední asi týden vstává čím dál tím dřív. Jak hodinky, každý den se budí o půl hodiny dřív než ten předchozí, dneska aktuálně v 1:15 ráno a potom cca za tři hodiny zas, takže co se nočního vstávání týče, jsme na 2-3 kojeních, jako když mu byl měsíc. Je možný že je to spurt? Já si vždycky myslela že spurt přijde z ničeho nic, ne takhle postupně. Navíc přes den se kojí furt stejně, nedělá u toho cavyky, frekvence stejná, co tři hodinky. Nenapadá vás něco? Říkala jsem si jestli ho nepřestěhovat zpátky do ložnice, ale to je výkřik do tmy, myslím že to s tím nesouvisí. Nebo zkusit večer Sunar? Do toho se mi ale moc nechce, ráda bych plně kojila ještě aspoň dva měsíce…
Myslím, že takové malé miminko má nárok na 3 kojení v noci. Ikdyž už spalo celou noc, je to jen období. Může to být spurt, můžou růst zoubky nebo chce být s maminkou. Dcera tohle období měla také a jak přišlo, zase odešlo. Kojila se na hlad, nedudala, brala jsem to tak, že to potřebuje. Sunar by zbytečně narušil kojení a nikdo nezaručí, že se nebude budit pořád, ale je to rozhodnutí každé mámy. Spala bych s dítětem v jedné místnosti a aspoň ty 3 kojení v noci bych mu dopřála ![]()
U takhle malých dětí se ten režim spánku často mění. Taky mám 4 měsíční, v šestinedělí byl schopný prořvat půl noci, pak se uklidnil a klidně spal celou noc v kuse a jak se blížily ty 4 mesice měl spurt, to nespal snad vůbec (respektive jedl i ze spaní) a od té doby mu zůstalo noční buzení, že se aspoň 2× za tu noc vzbudí. Ale je to malé miminko, má na to nárok. Nedá se počítat s tím, že by 4 měsíční vydržel spát pořád v kuse celou noc. Jsou děti co se v noci budi i po roce…
@Antinua píše:
Myslím, že takové malé miminko má nárok na 3 kojení v noci. Ikdyž už spalo celou noc, je to jen období. Může to být spurt, můžou růst zoubky nebo chce být s maminkou. Dcera tohle období měla také a jak přišlo, zase odešlo. Kojila se na hlad, nedudala, brala jsem to tak, že to potřebuje. Sunar by zbytečně narušil kojení a nikdo nezaručí, že se nebude budit pořád, ale je to rozhodnutí každé mámy. Spala bych s dítětem v jedné místnosti a aspoň ty 3 kojení v noci bych mu dopřála
Pravda že se budí z hladu, úplně se na to prso vždycky vrhne a během deseti minut ho vypije tak, že je o dvě čísla menší
Asi si mě jen rozmazlil tím, jak krásně doteď spinkal ![]()
@Antinua píše:
Myslím, že takové malé miminko má nárok na 3 kojení v noci. Ikdyž už spalo celou noc, je to jen období. Může to být spurt, můžou růst zoubky nebo chce být s maminkou. Dcera tohle období měla také a jak přišlo, zase odešlo. Kojila se na hlad, nedudala, brala jsem to tak, že to potřebuje. Sunar by zbytečně narušil kojení a nikdo nezaručí, že se nebude budit pořád, ale je to rozhodnutí každé mámy. Spala bych s dítětem v jedné místnosti a aspoň ty 3 kojení v noci bych mu dopřála
Pravda že se budí z hladu, úplně se na to prso vždycky vrhne a během deseti minut ho vypije tak, že je o dvě čísla menší
Asi si mě jen rozmazlil tím, jak krásně doteď spinkal ![]()
Sunar ho nezasyti vic nez tvoje mliko, uplne zbytecne to do nej budes cpat, ja bych ho osobne vzala zpet do loznice at ho mas po ruce a muzes kojit, ten spanek stejne nijak umele neprodlouzis, jde ciste o tvoje pohodli. Rozmazlil si te a ted se mu ten cyklus zase zmenil. Ze se mimi v noci koji je normalni a standardni, nenadelas nic
me se ted v pul roce taky zacal budit casteji v noci, misto 1-2× se budi 3-4×, proto jsem ho zacla kojit vleze a mam ho v posteli, takze kojim v polospanku
rano pak nejsem tak unavena.
Malé děti dost často spí lépe než třeba 6mesicni, jsem jen musela nedávno zamáčknout slzu, když jsem koukala na rozpis kojení když byl malý
spal i 4h v kuse, to je teď (9 měsíců) naprostá utopie