Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtela bych si overit, jestli je normalni prubeh rustoveho spurtu u naseho prcka. Nyni je mu 16 dni a dneska od noci od 4 hodin v podstate moc nespal. Je velmi neklidny a stale se vyzaduje kojeni.
Vim, ze rustovy spurt znamena obdobi rustu do delky a velmi caste kojeni, ale nejak se me nezda, ze Tonik vubec neodpociva. Takze ho mezi jednotlivymi jidly nosime, ale on vlastne porad jen place. Kojim po dvou hodinach nebo hodine a pul a u prsu je minimalne 30 minut, aktivniho sani podle me minimalne 20 minut. Drive spal treba i 2 hodiny v kuse, ale ted se me teprve ho podarilo uspat.
Chci si jen overit, ze nemame nejaky problem. Teplotu nema. Zima mu neni a plenka je taky vymenena.
Dekuji
Leni
Ahoj,myslím,že na růstový spurt je to ještě brzy,to bývá kolem 3 měsíce,alespoň se domnívám,také jsme ho měli.A co prdíky,nebolí ho bříško? nebo jestli nepije jen přední mléko,bývá míň tučné spíš na žízeň,zadní je na hlad,více tučné.Těžko takhle soudit ![]()
Ahoj,myslím,že na růstový spurt je to ještě brzy,to bývá kolem 3 měsíce,alespoň se domnívám,také jsme ho měli.A co prdíky,nebolí ho bříško? nebo jestli nepije jen přední mléko,bývá míň tučné spíš na žízeň,zadní je na hlad,více tučné.Těžko takhle soudit ![]()
Gabi, prdiky ma, ale nejak v normalni mire. Vzdycky jsme normalka slyseli, jak se sam vyprdi. Jinak kojim pres kloboucek, tak jedine jako ze bych nejak prichazela o mliko. Na druhou stranu vzdycky slysim, jak polyka a kdyz pusti kloboucek, tak tam vetsinou mliko je. Takze si myslim, ze mlika je dostatek.
Napada me, jestli ho treba neudolat a dat mu obe prsa. Ja vim, ze se to moc nedoporucuje, ale kdyz to jedno nestaci. Jenze to potom nikdy nestihnu ho nakojit do 45 minut. V predchozich dnech jsme totiz taky zazily, ze se krmil treba 90 minut, ale to uz jsme snad odbourali. Proste mu to utnu. Jinak u kojeni ho ruzne simram, aby nespal a mela jistotu, ze fakt saje.
Leni,asi bych obě prsa nedávala,vždy na jedno kojení,jedno prso.Vím,že mi v porodnici říkali,že stejně pije tak prvních 15 min a pak už jen žužlá nebo usíná.Těžko opravdu soudit,čím to může být,ale určitě vydrž,mléka máš dost,tak neustupuj.Také jsem kojila v jednu chvíli každou hodinu,malá pořád plakala,i když jsem měla mléka dost,ale nebylo prostě tak výživné.Asi po 10 dnech se to zlepšilo a malá začala jíst zase tak po 2.5-3 hodinách.Držím palce
![]()
Doporučuji mléko odstříkat a uschovat do mražáku až bude mít růstový spurt.
Podle mě to může být už i teď ![]()
Malý ho měl poprvé v 6ti týdnech a mléko mu nestačilo, takže jsme dokrmili přes stříkačku odstříkané mléko, pak už s emi to upravilo a bylo to v pohodě a mléko mu stačilo ![]()
Taky mi vadilo, že byl stále u prsa, že jsem živý dudlík a tak, ale když to tak vezmu, tak jsem zase byla ráda, že se přicucne, já si u toho ležím a mám klid ![]()
Každopádně jsme malého nenosili, jen jsme vedle něj leželi a nebo hoooodne často jsme ho měli na nohou, seděli jsme a tak…Ale nenosili jsme, nechtěli jsme ho na nošení naučit, ale to má každý jinak. někdo mimčo nosit chce ![]()
V nemocnici mi říkali, že malý má něco s ledvinou, nakonec je vše v pořádku, ale měla jsem strach vždycky, že by mohl mít třeba zánět močáku nebo tak něco, že by ho to při čůrání řezalo a tím bych nic nepoznala
sehnala jsem si ty papírky na moč od dr. a i jsem to zkusila do odchycené moči, zda náhodou nemá zánět
Tak mě jen napadlo, u dětí to taky může být ![]()
Příspěvek upraven 15.09.11 v 13:53
lencula píše:
Ahoj maminky,chtela bych si overit, jestli je normalni prubeh rustoveho spurtu u naseho prcka. Nyni je mu 16 dni a dneska od noci od 4 hodin v podstate moc nespal. Je velmi neklidny a stale se vyzaduje kojeni.
Vim, ze rustovy spurt znamena obdobi rustu do delky a velmi caste kojeni, ale nejak se me nezda, ze Tonik vubec neodpociva. Takze ho mezi jednotlivymi jidly nosime, ale on vlastne porad jen place. Kojim po dvou hodinach nebo hodine a pul a u prsu je minimalne 30 minut, aktivniho sani podle me minimalne 20 minut. Drive spal treba i 2 hodiny v kuse, ale ted se me teprve ho podarilo uspat.
Chci si jen overit, ze nemame nejaky problem. Teplotu nema. Zima mu neni a plenka je taky vymenena.
Dekuji
Leni
ahojky,myslím že růstový spurt to být může-chodí kolem 3týdnů,3měsíců a asi kolem 6.měsíce?tím posledním si jistá nejsem.ale každopádně můj syn má 5týdnů a spurtík nám začal taky tak nějak jako vám
ale jelikož ti pláče bych řekla že asi má u koliku
dáváš něco na prdíky?nějaké kapičky nebo masíruješ?
lencula píše:
Gabi, prdiky ma, ale nejak v normalni mire. Vzdycky jsme normalka slyseli, jak se sam vyprdi. Jinak kojim pres kloboucek, tak jedine jako ze bych nejak prichazela o mliko. Na druhou stranu vzdycky slysim, jak polyka a kdyz pusti kloboucek, tak tam vetsinou mliko je. Takze si myslim, ze mlika je dostatek.Napada me, jestli ho treba neudolat a dat mu obe prsa. Ja vim, ze se to moc nedoporucuje, ale kdyz to jedno nestaci. Jenze to potom nikdy nestihnu ho nakojit do 45 minut. V predchozich dnech jsme totiz taky zazily, ze se krmil treba 90 minut, ale to uz jsme snad odbourali. Proste mu to utnu. Jinak u kojeni ho ruzne simram, aby nespal a mela jistotu, ze fakt saje.
já pokud by prcek stále sál tak bych dala klidně z obou-když měl můj malej spurtík tak sem taky krmila z obou,prostě měl větší hlad-ale pozor aby ti nezačal víc blinkat,aby nebyl moc přejezený.nikde není dáno že všechny mimča jedí jen z jednoho prsu!prostě se krmí jak má dítko hlad,sou i takové děti,které by byštili furt-třeba jako můj první syn,prostě sme krmili pokaždé s obou prsou-kojili jsme do 10.měsíců a ani dr se nepozastavovala nad tím,že kojím z obou prsou
ahoj asi je to ono, bývá to 3 a 6 týden a 3a 6 měsíc. my skoro nespali jen řvali a krmili snad po hodině…píšou že to trvá vždy tak týden ale my to měli pár dní…
mě malá od 3 týdnů skoro nespí ![]()
má 7tt nyní…nespí třeba až 6-7 hodin ![]()
prostě se jí nechce, nebo nemůže zabrat, holt mám nespavé dítě..taky se jí musím celý den věnovat..
no a když náhodou usne, spí cca 3 hodky a pak ji nakojím a nespí zaručeně 3 a více hodin…pak až po pracném uspávání usne
taky je neklidná…
Může to být spurt? Malýmu bylo v sobotu 6týdnů a dnes celý den jen spí a jí. (Jinak je to vždy hodně akční miminko) Budí se na kojení po cca 30 min, moc tomu teda nedá a většinou u kojení i usne. Dřív jsme byli na dokrmu, (dva týdny plně kojím) tak jsem si říkala, jestli třeba nemá málo, ale plínky má vždy pročurané pořádně, proto jsem dokrm ani nenabízela. Projevoval se u někoho spurt tímto způsobem? Musí se spurt objevit u každého miminka?
@amarila Může a nemusí. Hodně bude dělat to vedro. Spurt není nutnost.
@amarila Ještě mě napadá, jestli má opravdu hlad?
Nemůže plakat z jiného důvodu? 30 min se mi i na spurt zdá dost málo. Mně třeba malý začne plakat 15-30 min po jídle, když mu dám mlíko dřív než po 2h a pak ho bolí bříško. V klidu je zase jen u prsa, ale to je pak začarovaný kruh..
@Oňulínka on právě neplaká, jenom si zuřivě cucá ručky a mlaská. Začíná plakat až po chvíli, když mi to dlouho trvá