Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda, mam takovy asi hloupy dotaz…Jak poznam, ze ma miminko rymu? Mam 5ti tydenniho syna, ted zacal jakoby chrcet, obcas ma v nosiku soplik, spis suchy, nic mu z nosu netece, ale psika a nekdy se mu spatne dycha. Kojim a zatim zadne problemy s dychanim a sanim pri krmeni nema. nejhorsi to je k ranu, to se budi ze spani a poplakava, pak mi prijde, ze to jakoby spolkne a spinka dal a pak pokojeni…zacala jsem mu strikat sterimar bebe, po nem par bilych soplicku vyleze, mam zkusit odsavat? mam takovou tu s balonkem…
Muze to byt zadni ryma? Ja vzdy myslela. ze mu potecou hleny z nosanku ven…dekuju za odpovedi a rady
Myslím, že občasné chrčení je normální. mmiča mají úzké dýchací cesty a sebemenší hlen způsobí chrčení.
Elsisto, múj syn chrčel taky když byl maličky. Při káždem přebalovani jsem mu kapala do nosánku mateřské mlíčko. Jsou to nejlepší kapky. At' se daři!
Ahojky. Tak to možná rýma je. Můj ,alý chrčí, tak divně dýchá a nejhorší je to ráno.To už se mu dýchá fakr blbě a i zakašle. Ale z nosánku mu taky neteče. Dr nám napsala Pamycon. Myslím že to pomohlo hned. A v noci jsem ho dala do vyvýšené polohy ať se mu líp dýchá. ![]()
Nene, toto rýma není. Malá to měla taky a říkala mi to dr. Rýma jsou bubliny a hleny z nosu, dávení a zvracení jak hleny zatékají do nosohltanu.
Toto chrčení je způsobeno suchým vzduchem v kombinaci s měkkými nevyvinutými chrupavkami novorozence nebo malého kojence. Prokapávání fyziologickým roztokem pro nejmenší je OK, pomůže zvlhčovat vzduch. Nic vážného to není, zmizí to, už si přesně nepamatuju kdy.
Trpěla tím hlavně malá - zimní mimi, topná sezona.Starší dítě, letní mimi, tolik nechrčel.
Ahoj, tak my se s tímhle trápili hooodně dlouho. Chodili jsme na spoustu vyšetření, ale na nic nikdo nepřišel. Závěr zněl, musíte počkat až jí vyroste nosánek, tak jsme čekali ![]()
Me take prijde, ze je to mnohem lepsi pres den, hlavne po prochazce. Snazim se vetrat, ma zvednutou postylku a davame vodu na topeni na zvlhceni vzduchu, nekdy to trochu pomuze, ale rano chrci v jednom kuse..taky jsem byla u doktora a nic nenasli, ted uz tam moc chodit nechci, aby nakonec neco nechytil v cekarne ![]()