Prosím o několik rad

714
13.12.10 14:55

prosím o několik rad

Ahoj. Abych nezákladala několik diskuzí, tak vše hodím do jedné. Mám 10denní holčičku a prostě si s pár (dost) věcmi nevím rady a nevím, zde dělám dobře či ne. Tak prosím o rady a názory zkušenější maminky :-) .

1. denní režim - někde jsem četla, že se mají dávat do postýlky jen na noc a přes den mají být jinde - kočárek, cestovní postýlka.. Kvůli čemu? Je to nutné?
  2. strašně moc se nám loupe kůže na prstíkách a zápěstí - je to normální?
  3. jak má mít malá nožičky, když jí otáčím na bříško? Vím, že ruce mají být v lokti v pravém úhlu, ale nikde jsem nenašla jak správně nožičky. A taky jak často otáčet takhle malé mimi na bříško
  4. Používáte vlhčené ubrousky? Zase jsem se někde dočetla, že by se neměli používat - používají místo toho mokré vatové tamponky.

Tak to bude asi vše :-D … Člověk si sice přečte tisíce stránek o výchově a všem možném a myslí si, že je na mimi připravený, ale když přijde domů, tak zjistí, že ve spooooustě věcech prostě nemá jasno. 8-o
Moc děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13415
13.12.10 15:01

1 - toto neřeším, když zrovna nejsme venku a chce se mu spát, jde do postýlky. Ta je na spaní a podle mně je jedno, zda na spaní v noci nebo přes den - je prostě na spaní.

2 - taky se nám loupala, je to normální. Občas jsem ho namazala indulonou a nebo dětským olejíčkem, časem to zmizelo.

3 - přesně nechápu :think: Já mu je nechávám volně rovně.

5 - ubrousky jsem nepoužívala ze začátku, měl opruzeniny, ale když zmizely, tak jsem se k nim vrátila. Po dobu bez nich jsem používala papírovou utěrku namočenou v čisté vodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
13.12.10 15:06
  1. denní režim - někde jsem četla, že se mají dávat do postýlky jen na noc a přes den mají být jinde - kočárek, cestovní postýlka.. Kvůli čemu? Je to nutné?

kluk spí v kočárku. myslím, že by se něměli hlavně dávat přes den do ppostýlky jen tak - na hraní, na odložení. k tomu slouží hrací deka. Na spaní přes den podle mě OK.

1. strašně moc se nám loupe kůže na prstíkách a zápěstí - je to normální?

nevím, neměl, zavolej doktorce

1. jak má mít malá nožičky, když jí otáčím na bříško? Vím, že ruce mají být v lokti v pravém úhlu, ale nikde jsem nenašla jak správně nožičky. A taky jak často otáčet takhle malé mimi na bříško

nevím, šoupla jsem na bříšku a nechala nohy, tak jak to vyšlo. zpočátku je cpal pod sebe, postupně jenatahoval a byl pánví na podložce

1. Používáte vlhčené ubrousky? Zase jsem se někde dočetla, že by se neměli používat - používají místo toho mokré vatové tamponky.

používala jsem perlan namočený ve vodě. ubrousky nemám ráda. teď už bych jen myla rovnou pod tekoucí voudou - očistí lépe než jakékoli ubrousky či namočené cokoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
13.12.10 15:06

Ahoj Tess,k tvé první otázce - soce jsem nikdy nic takového neslyšela,ale je pravda, že jsem malou přes den měla v obýváku v košíčku a v noci spinkala v postýlce-možná proto abys ji měla pod dohledem :wink:, kůžička se mimnkům po porodu loupe, to je naprosto normální, chce to mazat, mazat, mazat :palec: nějáký olejíček a pořád mazat a za chvilku to bude ok 8-) .S tím otáčením a nožičkama :nevim: těžko říct, já jsem malou dávala na bříško každý den aspoň 2× ale jak má mít nožičky a ručičky s tím jsem si hlavu nelámala :think: takže to ti neporadím, jinak co se týká vlhčených ubrousků tak ano,pokud malá nebude mít opruzeninky tak nevidím problém, jinak jak bude starší je lepší umývat pod tekoucí vodou ale to záleží na tobě, co ti vyhovuje :wink:
Neboj na vše časem přijdeš a zjistíš, že žádné příručky nepotřebuješ, každá maminka ví jak na svoje miminko i když abych pravdu řekla, taky jsem četla a četla a nakupovala plno věcí a pak jsem zjistila, že některé jsou úplně zbytečné :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
13.12.10 15:07

1.Tohle neřeším, kde usne, tam usne a nevidím, že by se to na něm nějak podepisovalo, režim už si ve 2 měsících udělal…
2.To se loupe prakticky všem miminkám, časem to zmizí.Nám tuším kolem měsíce.
3.Tak to jsem ještě neslyšela, že by se měly nějak dávat i nožičky, vždyt s nima na bříšku kope (šplhá), takže bys je v jedné poloze stejnak neudržela.S těma nic nedělej :-) Dávám na bříško kdykoliv má malej náladu a neřve, třeba 5krát denně.
4.No neměly by se používat u takhle malého mimi, v porodce nám říkali opláchnout prdku čistou vodou, ale mě nezbylo, než je používat (koupelna přes celej byt od přebalováku) a vzhledem k tomu, že se malej nikdy neoprudil, používám stále a jedině vlhčené ubrousky.Takže podle mě - pokud se po nich neoprudí, proč ne…

Příspěvek upraven 13.12.10 v 15:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
13.12.10 15:07

Ahoj,

1. když jdeme ven, spí mrně v kočárku, když ne, spí v postýlce, na spaní v postýlce nevidím nic špatného.

2. loupání je normální, hlavně nepoužívej ojelíček Johnson and Johnson, po tom by se mohla malá loupat ještě víc (vlastní zkušennost). Mažeme Excipialem.

3. nožičky jsem nijak nerovnala, na bříško jsem dávala ze začátku tak 3× denně

4. ubrousky používám, záleží na tom, co vyhovuje miminku i tobě :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1304
13.12.10 15:15

Ahojky Tessiko :mavam:
Pokusím se ti odpovědět na tvoje dotazy. Mám dvouměsíčního chlapečka, tak snad ti pomůžu :-) 1)Petříka jsem dávala měsíc spinkat do postýlky i přes den. Teď už se tam přeci jen nudí tak ho tam dávám spát po obídku (kojení nám vychází vždy na dvanácto :-D) a na noc, to chodí spát tak okolo deváté a někdy i desáté. Pokud ji nechceš dávat přes den do postýlky, tak si pořiď ohrádku. Máme ji v obáváku a když malej si tam hraje a brouká, ví, že není sám. A když tam usne tak jen přes něj hodím deku.

1. měli jsme stejný potíže (Petřík se loupal celej) dr. nám dala kalciovou mast a do týdne jsme měli klid. Mazala jsem po koupání

3)tak malej má vždy nožičky trošku pokrčený, ale v tom ti asi moc neporadím :nevim: Malýho jsem dávala v deseti dnech na bříško jen večer, po koupání, poradila mi to dr. 4)vlhčené ubrousky používám a jsem za ně ráda. Jen když se hooooooodně podělá tak mu prcinku osprchuju :lol: a to máš vidět jak se mu to líbí :dance: taky sem četla, že by se neměli používat ale bohužel tam už nenapsali proč…
Snad jsem ti aspoň trošku poradila. Taky sem to měla podobně, četla jsem různé knihy a říkala si, že mimi může už přijít, no a když přišlo, tak mi bylo skoro všechno k ničemu, realita je holt jiná :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
13.12.10 15:21

Ahoj
u nás:

1. Máme velký byt a dvě postýlky, takže já do noční postýlky přes den malého nedávám, ale důvodem není nějaká teorie o denním režimu, ale to, že máme dětský pokoj na hraní a ložnici na spaní.
  2. Taky jsem se loupali a časem měli i nějakou vyrážku, která dělala dojem, že celé tělíčko je suché. MUDra nám na to dala nějakou v lékárně dělanou mast na promašťování a tím mažeme dvakrát denně celé tělíčko a je OK.
  3. Nožičky jsem taky neřešila, spíš ručičky. Zezačátku měl nožičky natažené a teď si spíš kleká na kolena a snaží se zvedat. Ze začátku jsem ho ale nedávala nabříško moc často. Myslela jsem, nevím proč, že se to nemá. Ale malej pásl koníky pěkně už když jsme přijeli z porodnice, tak snad mu ta má neznalost nijak neublížila.
  4. Vlhčené ubrousky používáme. Malý netrpí nijak na opruzeniny - jen když jsem to nevychytala a byl dýl pokakanej, tak se mi dvakrát stalo, že měl červenej zadeček. Ale po ubrouskách nikdy. Používáme ale ty Pure - jsou jako papírky namočené ve vodě - bez jakékoli parfemace.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
13.12.10 15:22

1. Oba kluky dle jejich nálady (a moje). Přejížděla jsem s postýlkou, pak už jsem měla dvě (druhou v obýváku). Řejkla bych, že nějaké ležení na zemi atd. až když se dítě začíná nějak hýbat, přetáčet, atd. :nevim:

2. Loupání kůže může a nemusí být normální. jak bylo řečeno, mazat, mazat. mazat, ale nepodcěnit, a poptat se dr. Aby to nebyl atopickej exém nebo nedejbůh ještě nějakej horší sajrajt. :poblion:

3. Chytím na „tygříka“ pod bříškem, držím hlavu - a položím. Dítě se mi rozplácne tak, jak je mu libé. Když není, ono stejně začne vřískat, že se mu to nelíbí. Nožky jsem řešila akorát proto, abych je nepoložila pod něj. Jak se ještě sám neuměl hejbat,a by si je nepohodolně nespřisklípl. :nevim:

4. Ubrousky používám běžně. Voda je asi fakt lepší, ale … mezi náma, sprchovat dítě 6 - 10 x denně asi taky nebude úplně košér na jeho kůži :nevim: Doporučovala bych se spolehnout na tvojí intuici. Když se ti nebudou ubrousky zdát, asi tvoje mateřské ego bude vědět proč a určitě to bude to nejlepší. Stejně jako naopak - když je používat budeš. V tomhle neexistuje „to nejlepší“. Jen „to nejlepší pro tvé dítě“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21602
13.12.10 15:32

takže za nás:

1. do postýlky dávám Vikiho na spaní v noci a občas přes den. klárku jsem v ní měla ze začátku i v bdělém stavu a přejížděla s postýlkou mezi obývákem a ložnicí. s vikim hodně využívám lehátko a nebo se povaluje na širokém rohu gauče. později půjde na zem.
  1. viki to měl taky . při každém přebalování a nebo kdykliv jsem si všimla, jsem to pomazala olivovým olejem, který používám na tělíčko a krásně to přešlo cca 14 dní po porodu. excipial je taky dobrý.
  1. nožičky neřeším a na bříško mi doktorka říkala, že mám dávat na chvilku před každým kojením. to je u nás dost nereálné, protože větinou spí a probudí se na kojení, tedy staršně hladový a nelíbí se mu to. takže dávám max 2× za de. ale vikiho nechávám odříhávat na svých prsou, kdy jsem v pololeže a viki na bříšku, takže trénujeme takto.
  1. vlhčené ubrousky používám a není s tím probém. jen když se hodně zadaří, tak jde pod sprchu.

a neboj, na spoustu věcí přijdeš pomocí intuice. ono moc informací taky škodí, protože na netu najdeš strašnou spoustu doporučení, která si vzájemně odporují a pak z toho má člověk akorát hlavu jak pátrací balón. nejlepší je najít si v tom množství vlastní cestu, která vyhovuje nejlépe tobě i miminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
13.12.10 15:33

Moc děkuji za rady.
Nám doktor napsal na mazání Leniensku, tak mažeme tím - jen nevím, jestli jí tím mám mazat i hlavičku ve vláskách :nevim: .
Jinak mě malá cpe ty nožičky pod sebe do kleku a právě, že na obrázkách mají nožičky děti natažené za sebe..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
13.12.10 15:35
Emilie píše:
1. Oba kluky dle jejich nálady (a moje). Přejížděla jsem s postýlkou, pak už jsem měla dvě (druhou v obýváku). Řejkla bych, že nějaké ležení na zemi atd. až když se dítě začíná nějak hýbat, přetáčet, atd. :nevim:

jojo, nemá smysl to řešit prvé dva měsíce
cituji z tohoto odkazu
Kdy začít děti pokládat na zem

Mezi třetím a čtvrtým měsícem je vhodné začít nechávat děti často na tvrdé podložce, kde se můžou dobře opřít a volně pohybovat. Z hlediska bezpečnosti je nejvhodnější zem. Pokud máte doma chladněji, lze použít hrací deku, pěnové puzzle či kusový koberec. Hrazdičku dávejte jen občas, línější děti se rádi jen dívají a nesnaží se uchopit vzdálenější hračku. Fixace v lehátku dítěti neublíží, pokud tam bude tak 10% času. V jiném případě (nad 50% času stráveného v lehátku) se hodně blokuje vývoj dítěte. V tomto věku bývají děti často na posteli či gauči. Pro miminko to není ani bezpečné ani prospěšné. Matrace je moc měkká, dítě se nemůže pořádně opřít a dochází k blokování vývoje. Miminko, které si hraje na zemi, naopak můžete volně přenášet, podle toho v jakém pokoji zrovna jste. Většinou dětem stačí, když vás vidí a jsou spokojené. Výhodou pobývání dětí jinde než v postýlce je i získání určitého režimu - postýlka je na spaní, zem na hraní. Tento režim vám hodně usnadní ukládání dítěte ke spánku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
13.12.10 15:40
tessika píše:
Ahoj. Abych nezákladala několik diskuzí, tak vše hodím do jedné. Mám 10denní holčičku a prostě si s pár (dost) věcmi nevím rady a nevím, zde dělám dobře či ne. Tak prosím o rady a názory zkušenější maminky :-) .

Nevím, jestli je to nutné, ale je to jedna z věcí, která má napomoct dítěti rozlišovat noc a den. Já nechávala přes den spát v kočárku co jsem měla v bytě, v bdělém stavu byl také tam a nebo na podložce. Na noc šel do kolíbky, později postýlky. Se spaním jsme nikdy neměli problém…

1. strašně moc se nám loupe kůže na prstíkách a zápěstí - je to normální?

Netuším, dotaz asi na doktorku.

1. jak má mít malá nožičky, když jí otáčím na bříško? Vím, že ruce mají být v lokti v pravém úhlu, ale nikde jsem nenašla jak správně nožičky. A taky jak často otáčet takhle malé mimi na bříško

Nožičky jsem nikdy nijak zvlášť neřešila, prostě jak to vyšlo. Na bříšku by mělo mimčo být každý den, aspoň chviličku - našeho to moc dlouho nebavilo, takže jak začal protestovat, dávala jsem zpátky. Zkoušela cca 2× denně.

1. Používáte vlhčené ubrousky? Zase jsem se někde dočetla, že by se neměli používat - používají místo toho mokré vatové tamponky.

Nejdřív jsem používala. Ale malej byl hodně opruzený a skoro nic nám na to nepomáhalo. Záchranou byla Zinková pasta a umývání prdýlky pod tekoucí vodou (tzn. úplné vyřazení ubrousků - jakýchkoliv).

Moc děkuji za rady
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
13.12.10 15:54

1. neřešila jsem měl postýlku v ložnici - tam chodil spát na noc.. přes den měl postýlku v obýváku, když už jsme ho pak rušili a byl větší chodil spát do ložnice..
2. loupání kůže myslím takhle ze začátku normální je… obnoví se… po koupání jsem promazávala dětským mlékem…
3. na bříšku moc rád nebyl.. takže jsme dávali minimálně.. a nechala jsem rovně..
4. vlhčené jsem používala a moc ráda.. přišlo mi to jako super… nemuset namáčet plínku či cokoliv jiného.. přestala jsem s nimi až te´d.. když máme plínu jen na noc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4823
13.12.10 16:28

Ahoj Tessiko,

1, Maryho jsme z pocatku davala pres den do kosiku a popojela jsem s nim, jak bylo potreba. Ted uz ale spinka pres den v postylce. Pro mne tak lepsi i proto, ze je tam monitor dechu.

2, loupani kuze je naprosto normalni. Mazala jsem modrou indulonou kdykoli jsem si vzpomnela.
Mast, co Ti napsala dr., neznam, takze s pouzitim na hlavicku neporadim

3, pri polozeni na brisko jsem taky nozky neresila. Co si pamatuju, tak se je vetsinou snazil nacpat pod sebe. Postupne je rovnal a ted uz lezi jak placka :lol: a nozkama kope.
Na brisko jsem davala docela casto, hlavne tedy k sobe na hrudnik. Na gauci ze zacatku jen pred koupanim.

4, vlhcene ubrousky jsou u nas uplne bezne. Mame koupelnu pres dalsi dve mistnosti. Pod vodu sel jen kdyz byl fakt hodne pokakany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí