Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky syn 5 měsíců včera i dnes teploty 39. Dneska ráno takový vyrážka na brisku, je jakoby pod kůži, na omak ji necítím. Může to být šestá nemoc?
Zvažujeme jestli pohotovost když je tak malinký. Děkuji
Viz foto
Řekla bych, že 6. to být může. Syn měl 3 dny horečky 39-40 a pak se mu vylezla přesně taková vyrážka po břiše, zádech, stehnech. Na pohotovost bych šla v případě, že by nečůral nebo byl dušný či jinak apatický. Bez něčeho akutního bych počkala a pokud to nepoleví, tak k pediatrovi v pondělí.
Ted uz je bez teploty?
K lekari bych nechodila, pokud neni apaticky, neomdleva nebo proste neni nejaky hodne podezrely. Ze ma trosku horecku jeste neznamena, ze potrebuje doktora.
Malý má 6m a měl celý obsypany břicho - mini pupínky, fleky a doktorka říkala, že se jedná o ekzém. A se slovy, že kdyby to bylo moje 2-3 dítě že příště s tím sem ani nepůjdu…
Já vystresovana, aby mu něco nebylo tak jdu radši s malým (prvorodicka) k doktorce a ještě pomalu dostanu vynadano…
Jinak takto vypadala 6. nemoc u moji dcery. U lekare jsem s ni tedy nebyla, ale podle me to bylo jasne. Mela tehdy 7 mesicu a horecky az 40,3. Sice moje 4. dite, ale myslim, ze ani s 1. bych k lekari nesla.
Vzdy zvazuji, jestli ten lekar diteti nejak pomuze. A k tomu riziko, ze v cekarne nebo v ordinaci chytime neco dalsiho.
@kamcatka11 píše: Více
Tak to šestá nebude. Teoreticky to může být i reakce na Nurofen, jestli ho dáváte. Já tedy horečky nesnižuju, ani ty přes 40. Jen při velkých bolestech dávám Paralen. Ale syn kamarádky měl vyrážku po Nurofenu.
Takovouhle vyrazku měla dcera při spalove angine 14 dní zpatky
Co si pamatuji, tak u šesté je vyrážka až po opadnutí horeček. Takže bych řekla že ne.
Nemůže to být alergická reakce na léky?
Nebo spálová angina. I když naše děti ji měly na noze tu vyrážku - ploškách i.
@kamcatka11 píše: Více
Ma 4 roky, takže rikala že ji boli v krku. Mela to na obličeji a na hrudníku. Plus teda teplotu. Vyrazka vylezla po 1 dnu teplot. Byt tebou jdu k lekari, vzdyt je to miminko.
U anginy nemusi byt bolest v krku. Jen tehdy dceri hrozne smrdelo z pusy. Ale to nemela spalovou, ale hnisavou anginu. Podobne u zanetu ucha nemusi byt bolest ucha, a to ani u brutalne rozjeteho zanetu. Jen na to ucho spatne slysela. A nebyla unavena, nic ji nebolelo.
Ja se vzdy ridim celkovym stavem ditete. Plus mam domaci CRP testy, ktere obcas pouziju, ale jen jako dalsi rozhodovaci faktor, jestli navstivit lekare, nebo ne. Ani zvysene CRP automaicky neznamena, ze jedeme. A naopak nizke neznamena, ze nejedeme. Poridila jsem je prave pri tom zanetu ucha.
Davate malemu Nurofen?
Jeste dodam, ze kdyz druhorozene dceri byky 4 tydny, tak mela horecku 39,2. A nic jineho. Po 12 hodinach jsem s ni jela na pohotovost, protoze prece jen byla malicka. Nechali si nas tam 3 dny, udelali ji hromadu testu, na nic neprisli. Jen jsme ji merila teplotu pri kazdem prebaleni. A vubec ji nesnizovali teplotu. Takze ja davam Paralen jen pri bolestech, ktere brani spanku.
Ale samozrejme je to tvoje dite, dej na svuj pocit.
Příspěvek upraven 29.12.24 v 10:30
@Janča6 S tou bolesti máš pravdu. Na krk si stěžovala jen první den. Večer pak měla vyrazku. Kdybych nepotřebovala ocr, asi bych ani k lekari nejela. Naštěstí jsme jeli…
@kamcatka11 Tak snad antibiotika zaberou a malému bude lépe.