Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nedívej se na instagram. Dítě se vyvíjí svým způsobem a každé jinak. Dcera nesnášela pobyt na břiše a řvala jako tur. Jednou mi ukázala že se umí přetočit a pak už to nikdy neudělala… začala normálně lézt i chodit v jednom roce. Ve třech měsících se tu válela na zádech jako špalek a hrála si maximálně s chrastítky, byla velmi kontaktní a pořád jen chtěla abych ji nosila. Je to naprosto normální. Přestaň porovnávat své dítě s jinými dětmi, tvoje dítě je totiž tvoje a to jak se vyvíjejí jiné děti absolutně neodpovídá tomu jak se má vyvíjet to tvé.
Máš normální miminko. Do poradny určitě chodíš, když se nebude doktorce něco zdát tak to bude určitě řešit. Svoje dítě nikdy nesrovnavej s jinama.
Vidíš, a mě by třeba ani nenapadlo vozit dítě v kočárku na břiše
![]()
Moje dcera nikdy nejezdila v kočárku na břiše… do 7m v korbě v leže, pak ve sporťáku malinko zvednutém… a někdy v 9m takový polosed pololeh…
Tvoje miminko má teprve třiměsíce…nemůže to nikdy být stejné jako jinde. Koukej jen na to svoje miminko a ne na ostatní.
Na Instagramu se matky schválně chlubí, jak je u nich všechno top a každé dítě je uvědomělý génius, který nikdy nepláče a je ve všem napřed. To není realita. Realitu máš doma a je naprosto v pořádku. Každé dítě je jiné a na tvém miminku nic alarmujícího nevidím. Moje dcera dělala v tomhle věku totéž.
A hlavně nevím co je to za nápad vozit malé mimino na bříšku, vždyť ho musí bolet ručičky i za krkem, to bych si fakt jako vzor nebrala.
V životě jsem nevozila dítě na břiše (některý to chtěj, ale ty už to uměj a baví je to - většinou spíš starší). Poprvý se přetočila na břicho ve čtyřech měsících. Do tý doby to byla taková ležící placka, občas si chytla nějakou hračku nebo tak, ale že by vyloženě něco speciálního uměla, to ne. V klidu ![]()
Holky diky moc!! Já jsem někdy až v šoku jak je na nás napojena že čeká až přijdeme blíž a ona se hned řechta, jak povídá s námi a tak..toho si strašně vážím. Jen pak jak nemám srovnání ještě že je první, přijde moment že kámošce se přetoci, pak tamhle ty tohle.. a já si říkám sakra my neudržímre ještě skoro ani chrastitko
. Ale. ale pravdu všichni jsme z jednoho těsta ale úplně jiný.. a o tom to je.
Vůbec nevím co mi to i napadá.. asi ty hormony! Díky moc!! ![]()
@alun-ka píše:
A hlavně nevím co je to za nápad vozit malé mimino na bříšku, vždyť ho musí bolet ručičky i za krkem, to bych si fakt jako vzor nebrala.
Ja normalne na brise vozim, protoze se ji to libi. Na brise i spi, pripadne cumakuje. Jsou ji taky tri mesice.
@Anonymní píše:
Holky diky moc!! Já jsem někdy až v šoku jak je na nás napojena že čeká až přijdeme blíž a ona se hned řechta, jak povídá s námi a tak..toho si strašně vážím. Jen pak jak nemám srovnání ještě že je první, přijde moment že kámošce se přetoci, pak tamhle ty tohle.. a já si říkám sakra my neudržímre ještě skoro ani chrastitko. Ale. ale pravdu všichni jsme z jednoho těsta ale úplně jiný.. a o tom to je.
Vůbec nevím co mi to i napadá.. asi ty hormony! Díky moc!!
Vem si, jak obrovský rozdíly v tom vývoji jsou, moje dcera v osmi měsících stála a v deseti stabilně chodila a běhala - a úplně stejně normální je dítě, který udělá první kroky o půl roku později. Kdyby bylo něco fakt špatně a chtělo to vyšetření a cvičení, tak bys to zaprvé poznala bezpečně a zadruhé by si toho všiml pediatr ![]()
Zrovna moje děti se obě otočily samy na břicho, když jim byly dva měsíce, tedy ve třetím měsíci života. A bylo to extrémně brzy, znám jen jedno takové dítě z okolí, které to mělo stejně. Myslím, že průměr je nějak 4-5 měsíců, možná se podívej na nějaké tabulky, co už by dítě mělo tehdy a tehdy umět.
@alun-ka Cože, proč by bolely ručičky a za krkem? Dcera se do té polohy otočí sama. Když bych ji položila do kočáru na záda, otočí se na břicho. Na břiše krásně vidí, je klidná, baví se - a pak moc krásně usne, úplně v klidu, bez vztekání. Vůbec by mě nenapadlo, že je na tom něco zvláštního.
Jdu za vámi jako za zkušenými, tak prosím rejpalky ať nekomentuji.
Mám 3 mesicni mimco- první- kojene. Během dne mi chodí spinkat tak 3× nejdy spí 2h někdy 1 někdy půl je to různé. V noci spinká krásně. Vzbzsu se jen 1. Krásně se směje, povida a pozoruje. Ale nechce mi moc být na bříšku, vydrží to chvíli pak začne knikat a padá mu hlava. Chrastitkonudrzi ale do pusy si hondtale nedává ani kousátko. Jen pěstícku. Nepretaci se. Vždy chvíli kouka na hrazdicce na hračky ale moc dlouho ho to nebaví a začne knikat a pak ho uspim. Nevím co by měla miminka umět ve 3 měsíci.. jsem z toho smutna a zmatena jestli vše dělám dobře. Protože na IG pořád vidím jak stejně stará miminka už jezdí na bříšku i v kočáru a tak…