Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mně osobně to jako mrtvá suchá veš přijde. To, že mají děti a manžel krátké vlasy vůbec nic neznamená, i do těch vši vlezou. Odvsivit všechny, vyprat povlečení, oblečení…
Vypadá to spíš na smítko. Neměnila jsi šampon třeba, že by tě hlava svědila z něj?
Právě, že šampon jsem žádný jiný nepoužila. Jinak veškeré manévry jsem provedla - všude vyluxovala - pohovoky, koberce atd, celých 14 dnů měním každý den povlečení, střídám bundy, osušku po každém použití dávám prát a pak žehlím. Pamatuju si, že když jsem kdysi vši měla, tak veš byla taková průsvitná, ale kamarádka říkala, že klidně může být černá. Fakt nevím. Budu vyčesávat dál a zase pro jistotu ještě za týden použiju nějaký přípravek proti vším. Vím, že i v krátkých vlasech můžou bydlet, ale muž ani děti tam nic nemají, prohlížela jsem je důkladně pod světlem a všiváčkem.
@Anonymní píše:
Právě, že šampon jsem žádný jiný nepoužila. Jinak veškeré manévry jsem provedla - všude vyluxovala - pohovoky, koberce atd, celých 14 dnů měním každý den povlečení, střídám bundy, osušku po každém použití dávám prát a pak žehlím. Pamatuju si, že když jsem kdysi vši měla, tak veš byla taková průsvitná, ale kamarádka říkala, že klidně může být černá. Fakt nevím. Budu vyčesávat dál a zase pro jistotu ještě za týden použiju nějaký přípravek proti vším. Vím, že i v krátkých vlasech můžou bydlet, ale muž ani děti tam nic nemají, prohlížela jsem je důkladně pod světlem a všiváčkem.
Tak zkus třeba poprosit muže ať tě prohlídne pořádně on…
Podle fotky bych řekla, že to je na 100% chlup z černého svetru. Podle mě není dobré si patlat takové chemie na hlavu, když žádné vši nejspíš vůbec nemáš. Nemáš spíš suchou kůži, co tě svědí?
@Paola21 Ten říká, že tam nic nevidí (ale on bohužel nic neviděl ani, když jsme s dětmi kdysi vši měli
). Řekla bych někomu, kdo už vši měl a ví, jak vypadají, ale přijde mi, jakoby je nikdo z okolí neměl (anebo se stydí to přiznat).
To se fakt poznat nedá, ale nemyslím, že by byla takhle velká a tmavá, srovnej to s fotkama: https://www.google.com/search?…
Odvšivovací salon?
Veš to není, je to smítko z nějaké pleteniny.
To ovšem neznamená, že vši mít nemůžeš, že ![]()
@Lalelale Možná jo, říkám si, že snad to spíš bude suchá kůže než vši. Taky bych si nerada nechala rozežírat kůži zbytečnou chemií.
Děkuju za názory, tak já to budu dál sledovat a uvidím. Zkusím teď pro změnu něco spíš na suchou kůži, nějaký zábal…
Ahoj, maminky, poslední týden mě svědí hlava, prohlédla jsem děti, ty žádné vši ani hnidy nemají, muž taky ne (ale všichni mají krátké vlasy, takže předpokládám, že by vši šly spíš na mě), sebe jsem vyčesala všiváčkem a pro jistotu jsem aplikovala Paranit. Hlava mě ale svědila dál, za týden jsem postup zopakovala podle návodu (to bylo včera). Dnes mě hlava svědila, pročesala jsem se teď všiváčkem a vypadlo mi z vlasů toto (viz foto). Přikládám fotku, která je malá, abyste si představily, jak velké to asi bylo, a pak zvětšený náhled. Je to úplně suché, když to rozmáčknu, nic se neděje, nekřupne to, nic z toho nevyteče, je to suché, nehýbe se to. Vůbec nevím, jestli je to vyschlá veš (třeba následkem toho Paranitu nebo žehlení vlasů), nebo jen nějaké smítko, ale pár takovýhle černých věcí jsem vyčesala i ten minulý týden. Vypadá to jako suchá věc, která má buď ocásek nebo dlouhé nohy? Jenže třeba jsou to jen smítka (třeba vlákna z čepice, kabátu, svetru…). Žádná domácí zvířata nemáme (aby to byla třeba blecha). Zkoušela jsem posoudit, jestli mám vši nebo jsou to lupy, podle toho, co dalšího je na všiváčku, ale vše se mi jeví spíš jako suchá kůže než hnidy. Prosím, nedoporučujte mi navštívit odvšivovací salon, tam jsem byla kdysi, když měly vši děti, a bylo to tam tak nehygienické, že pokud vši nemám, akorát bych je tam chytla. Děkuju předem za názor, co je na fotce (líp to vyfotit nešlo, je to opravdu malinkaté). Prosím o anonym, citlivé téma.