Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny. Potřebuji poradit, zda je toto dyshidroticky ekzem. Ty „lepsi“ fotky jsou jak to mel zkraje, ty horsi ze vcerejska. Kožni nás léčí na svrab, ale synovi z pupinku teče tekutina a prsty se mu hrozně zhoršily. Strasny to ma takhle jdn na tech rukach. Do toho se mu dělá kopřivka po čokoládě, tak má dietu, ale včera si vzal kyselé žížaly a myslím že nebude moct ani to. ![]()
K tomu má v trislech zvetsene uzliny a jednu za uchem. V trislech měl dvě a už má tri s zvětšují se. Byli jsme na krvi a zatím nic nenašli. Jen cytomegalovirus, že ho někde potkal.
Pročítám kde co a mám dost nervy.
Mohl by být. Ale pokud je, tak rozhodně infikovaný. Zkuste jiného kožního.
@jitma123 moje ruce takhle vypadaly, když se mi do puchýřků dostala infekce v té mokvající fázi atopického ekzému. Takže ano, může být. Pomohla až antibiotika orálně. A bacha, pokud je to infekce, je to dost nakažlivé. Já si to tenkrát zanesla i do pusy. Bylo mi kolem 13 a bylo to šílené. Chodila jsem dva týdny s obvázanýma rukama.
Podle mě to je dysh. ekzém, manželovi zabrala vodička Beloderm + zinková mast (vysuší puchýřky a zacelí, takže prevence vnější infekce), a když se mu udělá opravdu hooodně bouliček (než jsou z toho puchýřky) a ví že bude třeba na stavbě nebo si jinak víc dráždit kůži, tak používá kortikoidy Hydrocortyzol nebo Locoid mast, po těch to zmizí ale ne na trvalo a není to dobrý dlouhodobě.
Tak hodně, jako syn to tedy ještě nikdy neměl
je miho líto, vím od muže, že to i hodně svědí a ve fázi puchýřků je i bolavý
Jemu to spuští stres a čili, pak i dráždivý látky (úklidové, nebo na stavbě).
Děkuji všem za reakce. ![]()
Tak jsme nakonec skončili na alergologii, domluvila mi to naše mudr. Oni se mu zvětšila další uzlina vtříslech a ja z toho byla celá na nervy. Alergoložka!!! na to koukla a hned věděla. Chudák kluk musel trpět takhle dlouho. Dostal prednison na 8 dní s už je lepší, jako o dost ![]()
Vzhledem k tomu, že měl atopický ekzem jako miminko, plus má skryté astma, úplně děsný výsledky vd spirometrii a je pylový alergik, tak to má k tomu.
Tak už snad to bude dobrý. ![]()
Jinak ta kožní už mě neuvidí. Ta mast na svrab mu to takhle zhoršila