Je tu nějaký veterinář? Prosím

Nelel12
26.1.23 14:25

Je tu nějaký veterinář? Prosím

Prosím o radu, zaslala bych fotografii a dotaz, jedná se o kočku, nechci plašit a hned někam jezdit, ale po telefonu mi vet úplně neodpověděl. Předem moc děkuji. Všem :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mackA159
26.1.23 14:35

Posli.

• Citovat
  • Upravit
703
26.1.23 15:56

O co jde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
26.1.23 15:57
@azalia píše:
O co jde?

Ahoj, už mi bylo zodpovězeno, naštěstí se jedná o běžný jev. Díky moc :andel:

• Citovat
  • Upravit
6913
26.1.23 19:25

Mohla bych využít diskuzi?
Jak se pozná, že byla kočka vykastrovaná?
Děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
26.1.23 20:05
@Lojzísek píše:
Mohla bych využít diskuzi?
Jak se pozná, že byla kočka vykastrovaná?
Děkuju!

Bud podle jizvy, ktera je ale mnohdy opravdu malička, nebo bohuzel nijak.

• Citovat
  • Upravit
6913
26.1.23 20:27
@mackA159 píše:
Bud podle jizvy, ktera je ale mnohdy opravdu malička, nebo bohuzel nijak.

Toho jsem se obávala :-(
K naší domácnosti se přidala kočka. Kočka, kterou jsem vídala cca 4 roky chodit po okolí. Hlavně se válela od jara do podzimu v nedaleké opuštěné zahradě. Nikdy s koťaty. Nemá ani vytahané břicho, jak kočky, které mají pravidelně koťata, mívají. Myslím si, že byla někoho z „vilek“ ve vedlejší čtvrti a je vykastrovaná. Nevypadala ani jako „kočka ulice“, jen byla trochu hubená.
No, nebudu to dále rozvádět, prostě teď bydlí na naší terase a nehodlá se odstěhovat. Už je tak nějak naše a já mám obavy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
26.1.23 20:35
@Lojzísek píše:
Toho jsem se obávala :-(
K naší domácnosti se přidala kočka. Kočka, kterou jsem vídala cca 4 roky chodit po okolí. Hlavně se válela od jara do podzimu v nedaleké opuštěné zahradě. Nikdy s koťaty. Nemá ani vytahané břicho, jak kočky, které mají pravidelně koťata, mívají. Myslím si, že byla někoho z „vilek“ ve vedlejší čtvrti a je vykastrovaná. Nevypadala ani jako „kočka ulice“, jen byla trochu hubená.
No, nebudu to dále rozvádět, prostě teď bydlí na naší terase a nehodlá se odstěhovat. Už je tak nějak naše a já mám obavy…

Hele muzes ji zkusit vzit na ultrazvuk/sono, zda ma vajecniky a delohu. Ale pokud neni brezi, tak je to desne titerny a spatne citelny. Nejlepsi je tu kocku otevrit, a prohlidnout zevnitr…

• Citovat
  • Upravit
703
27.1.23 09:46

Tak určitě bych do ní kvůli tomuhle nenechala řezat. Myslím si, že šikovný veterinář by to měl normálně ultrazvukem poznat.
Když se kočky vyšetřují pomocí UZ na kardiomyopatii, měří se tloušťka srdeční stěny, která má tak 3-4mm.
A myslím, že vaječník rozhodně menší nebude, takže by ho veterinář měl vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
27.1.23 10:05
@azalia píše:
Tak určitě bych do ní kvůli tomuhle nenechala řezat. Myslím si, že šikovný veterinář by to měl normálně ultrazvukem poznat.
Když se kočky vyšetřují pomocí UZ na kardiomyopatii, měří se tloušťka srdeční stěny, která má tak 3-4mm.
A myslím, že vaječník rozhodně menší nebude, takže by ho veterinář měl vidět.

Sikovny… ty lepsi kliniky si ale taky zaplatis. U nas ve meste starsi utz 500kc. HK nadupanejsi 2000 kc. To vyjde levneji ta operace.

• Citovat
  • Upravit
6913
27.1.23 11:15
@mackA159 píše:
Sikovny… ty lepsi kliniky si ale taky zaplatis. U nas ve meste starsi utz 500kc. HK nadupanejsi 2000 kc. To vyjde levneji ta operace.

No, já jsem z HK ;-)
Ona je strašně mazlivá, ale nesnese manipulaci. Vůbec si nějaké vyšetřování neumím představit… Před měsícem jsem jí tahala klíště a byl to očistec! Fakt nejsou ještě nějaké poznávací znaky?
Mj., existují i nějaké velice chutné odčervovací tablety? Teď mi přijde do úvahy akorát ta pipeta, ale zase má na zimu strašně hustou srst a nevydrží při proceduře déle než 3 vteřiny :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
27.1.23 11:35

Tak nevím, co chceš slyšet. Poznávacím znakem je jedině mrouskání. Ale když si toho všimneš, už může být pozdě a březí kočku ti každý solidní veterinář vykastrovat odmítne. Jinak to prostě na kočce nepoznáš.
Takže možnosti jsou tři - nechat kočku řezat (za mě zbytečné a úplně si nejsem jistá, jestli by to vůbec veterinář udělal), nechat udělat UZ (ono na té veterině se kočky chovají jinak, než běžně, zpravidla se tak bojí, že ztuhnou) a nebo prostě čekat, jestli ti přinese koťata.
Nic jiného nevymyslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
27.1.23 11:38

A ten ultrazvuk se dělá přes chlupy nebo se kočka musí oholit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
27.1.23 11:46

Já bych počkala. Přijde jaro, a pokud se kočka začne mrouskat, vem ju k vetovi a nech prohlídnout, prohmatat a příp. vykastrovat. Není pravda, že březí kočku nikdo nevykastruje. Jasně, pokud je těsně před porodem, tak ne, ale v časnějších fázích březosti se to dělá běžně. Já osobně bych nevěřila tvrzení, že je nějaký byť sebelepší sonografista schopen poznat, že kočka má třeba dělohu, ale vaječníky ne. Může se to v břiše ledajak posunout, kočka se může během vyšetření hýbat a vaječníky můžou mít jen 5 mm.
Jo, a není to náhodou kocour? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
27.1.23 11:51
@Mosie píše:
Já bych počkala. Přijde jaro, a pokud se kočka začne mrouskat, vem ju k vetovi a nech prohlídnout, prohmatat a příp. vykastrovat. Není pravda, že březí kočku nikdo nevykastruje. Jasně, pokud je těsně před porodem, tak ne, ale v časnějších fázích březosti se to dělá běžně. Já osobně bych nevěřila tvrzení, že je nějaký byť sebelepší sonografista schopen poznat, že kočka má třeba dělohu, ale vaječníky ne. Může se to v břiše ledajak posunout, kočka se může během vyšetření hýbat a vaječníky můžou mít jen 5 mm.
Jo, a není to náhodou kocour? :mrgreen:

Nene, není :-D To poznám spolehlivě.. Já prostě vycházím z toho, že od jara do zimy jsem ji vídala válet se v té opuštěné zahradě. Hubenější, ale nevytahaná, troufám si říct, že kočku po koťatech bych poznala. Ještě mě napadá obejít ulici s fotkou a pátrat po případném (původním) držiteli. Už jsem se poptávala, ale bez výsledku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný