Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je tu někdo, kdo neslaví Vánoce? Ne, proto, že by byl jiného vyznání, ale proto, že ho ten humbuk nebaví. Já to chci letos spíš ze zvědavosti zkusit. Dárky blízkým koupím a předám před a po, ale 24.12. budu doma a strávím ho jako běžný den. Ani cukroví dělat nebudu. Jsem bezdětná(pro rýpaly, že děti budou ošizené).
Nejde jen o děti. Mně to přijde škoda. Humbuk má jen ten, kdo si ho dobrovolně udělá. My máme celý prosinec i s třemi dětmi v poklidu. Právě proto, aby vyniklo jen to kouzlo Vánoc. Ale pokud to tak cítíš, směle do toho. Znám jednu rodinu, kde to neslaví. Nijak ochuzeni mi nepřijdou, nikdo to neřeší.
@Dana066 Přijde mi škoda Vánoce strávit jako kterýkoliv jiný den. Nepotřebuji k ním humbuk, nazdobený stromeček a hromadu dárků. Ale přijde mi hezké a prospěšné dát alespoň těm pár dnům v roce nějaký duchovnější rozměr.
Humbuk okolo, já to nechápu, proč jste lidi tak zapšklí? Proč nedokážete mít radost ani z něčeho, jako jsou Vánoce? Jaká humbuk okolo? Co je to s váma lidičky?
@Dana066 My slavíme, děti máme, humbuk neznáme. Kdybych byla sama a neměla děti, nevím, jestli bych chtěla 24.prosinec prožít jako běžný den, ale asi ne. Neumím být sama a bylo by mi smutno. ![]()
@terinka4444 Spíš bych řekla, že lidem vadí ta neuvěřitelně vlezlá komerce.
@terinka4444 vzalas mi to z pod prstů. Je to tak krásný čas. A pro někoho jen humbuk. Smutné
Bude ti to (podle mě) líto. Kamarádka odjela s manželem na Vánoce do ciziny, někam k moři, a dodneška toho lituje. Vnímáte jako „ztracené vánoce“, Vánoce najednou neexistují, nejsou fotky, vzpomínky nic.
@malinika Kolik ateistů dává Vánocům duchovní rozměr? Tím se Tě nechci dotknout. Já bych později ráda přesedlala na 21.12 na Slunovrat. Ten den je něčím vyjímečný svým způsobem hmotně. Ale o Ježíšovi se neví s jistotou, že dělal, co je mu přisuzováno. Tím nechci rozproudit náboženskou debatu.
@terinka4444 píše:
Humbuk okolo, já to nechápu, proč jste lidi tak zapšklí? Proč nedokážete mít radost ani z něčeho, jako jsou Vánoce? Jaká humbuk okolo? Co je to s váma lidičky?
je to nějaké moderní…
@terinka4444 píše:
a ještě stres. Psali to v Blesku ![]()
Slavime a bez humbuku. Ma to pro me duchovni a rodinny rozmer.
Já tě asi chápu, v posledních 3 letech pro mne byli Vánoce tak nějak otravné, měla jsem jich dost. Chtěla jsem to období přečkat a těšila jsem se neskutečně na leden. Vadí mi taky ten humbuk, ty reklamy, ta masáž, ty obchoďáky. Člověk si jde pro pečivo a má to na hodinu, protože všichni blázní. Vadí mi ta komerce, to že figurky jsou v obchodech už od října pomalu atd. Vadí mi to jak se každý předhání v počtu dárků. Za další tedy i to, že vztahy u nás v rodině jsou takové jakési nijaké, takže to pro nás bylo vždycky jen o tom to přetrpět a těšila jsem se domu do klidu a letos jsem si řekla a DOST! Letos si prostě užijeme Vánoce tak jak chceme my a tak jak by měli být. Tzn. kašlu na komerci, budu se snažit si toho co nejvíce nevšímat. Prostě naladíme si tu správnou náladu. Na dárky prdíme, jsme dospělý, takže každému jeden dárek, beztak je to jen přelévání peněz a děti zatím nejsou. Takže nyní si to fakt snažíme užít. Už mám vyzdobený byt pěkně, nakoupila jsem si akorát nějaký nový věcičky na vánoční výzdobu, dělala jsem domácí věnec a domácí vánoční kalendář, budu péct perníčky a budeme trávit Vánoce tak jak chceme my. Budou chudé a nebudeme mít milion dárků, ani je nepotřebujeme, protože to co chceme si koupíme přes rok, ale pro nás budou bohaté duchem a moc se na ně těšíme ![]()