Je tu prosím nutriční terapeut?

Anonymní
29.8.17 21:46

Je tu prosim Nutricni terapeut ?

Ahojda, prosim mam dotaz ohledne vyzivy. Muj dvoulety syn nechce jist, jidlo si vybira, nejradeji jen jogurty, obed par lzicek a nekdy ani ne. Neni v tom pravidlo. Co mu v teto situaci nabizet napr pokud nechce obedvat? Diky :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
759
29.8.17 22:04

Stejny problem, pockam na reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
29.8.17 23:09
@Anonymní píše:
Ahojda, prosim mam dotaz ohledne vyzivy. Muj dvoulety syn nechce jist, jidlo si vybira, nejradeji jen jogurty, obed par lzicek a nekdy ani ne. Neni v tom pravidlo. Co mu v teto situaci nabizet napr pokud nechce obedvat? Diky :mavam:

Nejsem nutričí poradce, ale s dětmi - nejedelíky mám bohaté zkušenosti. Někdo to řeší tak, že dává dětem to, co jim chutná, což častokrát skončí tím, že děti si pak vybírají sladkosti před normálním jídlem. Já jsem zvolila to, že jsem pořád nabízela zdravá jídla. Do 3 let žádné sladkosti, maximálně to, co jsem upekla doma ze zdravých surovin. Nesmíš mít obavu, že tím bude trpět. Takže pokud chce jugurty, proč ne, pokud se jedná o neslazené (ne ovocné) jogurty. My se i normálně stravujeme dost zdravě, takže to nebylo tak, že my jsme jedli „nezdravě“ a po dítěti jsme chtěli něco jiného… Prostě to, co jsme měli my, jsme nabízeli i dítěti. Také pomáhá stanovit x jídel denně. Takže „teď nechceš? nevadí, další jídlo je večeře“ a mimo to jsem nenabízela nic, prostě si musí počkat. Neměj obavu nechat dítě pár hodin čekat na jidlo. Také pozor na pití - žádné slazené. Teď, po letech mohu říct, že děti jsou zvyklé jíst zeleninu, luštěniny, ovoce. Někdy si dají víc, někdy míň, nedá se to předem říct. Na množství netlačím, jen chci, aby vždy ochutnaly, co jim dám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.17 12:41

@J_Doe zakl: ahojda, tak nevím… U nás už začínáme mít lehkou podváhu, takže na doporučení pediatra nabízíme i sladké nejm. jogurty /prý jsou velmi výživné/, kaše /občas si dá. Třeba dnes jsem nabízela k snídani chlebík se sýrem a rajče /trochu si dal/, po té mléčnou dávku - tekutou kaši /později/ - nechtěl. K obedu zapečené brambory - nechtěl. Takže na svačinu čeká jogurt. Zeleninu nejí /rajče, okurka/..vyplivuje.. Jablka nejí.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6021
30.8.17 15:07
@Anonymní píše:
@J_Doe zakl: ahojda, tak nevím… U nás už začínáme mít lehkou podváhu, takže na doporučení pediatra nabízíme i sladké nejm. jogurty /prý jsou velmi výživné/, kaše /občas si dá. Třeba dnes jsem nabízela k snídani chlebík se sýrem a rajče /trochu si dal/, po té mléčnou dávku - tekutou kaši /později/ - nechtěl. K obedu zapečené brambory - nechtěl. Takže na svačinu čeká jogurt. Zeleninu nejí /rajče, okurka/..vyplivuje.. Jablka nejí.. :nevim:

Osobně si myslím, že nahrazovat normální jídlo slazeným není dobrý tah…
Kolik váží a měří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7382
30.8.17 20:47

Ahoj, jsem NT, ikdyž se tedy přímo nespecializuji na výživu dětí, ale mám dvě děti a starší taky nechtěla jíst (4 měsíce jedla na oběd maximálně 3 lžičky, takže každý oběd jsem obrečela), takže asi vím jak se cítíš a jak je to těžké, když dítko nechce jíst. Klidně bych zkusila tvému chlapečkovi dávat i sladká jídla, zejména, pokud má podváhu a neprospívá. Snažila bych se ale kaše připravovat doma z kvalitních obilovin (zkoušet i netradiční obiloviny), snažit se do kaší propašovat i trošku ovoce, moc nesladit, spíš třeba banánem, strouhaným kokosem (pokud nemá alergii), obohatit strouhanými ořechy, tvarohem, prostě tam vpašovat něco výživného. Stejně tak bych se snažila péct domácí buchty apod., které bych se snažila obohatit např. špaldovou moukou apod. Určitě nedávat průmyslově vyráběné sladkosti, ani ty co se tváří, že jsou vhodné pro děti (brumíky apod.).
Co se týče hlavních jídel, moc se mi osvědčují nejrůznější polévky, ať už zeleninové krémy, kam se dají vpašovat různé druhy zeleniny, obilovin, luštěnin nebo různé vývary zeleninové, kuřecí, hovězí, obohacené nejrůznějšími druhy zeleniny, luštěnin, obilovin, bylinek, atraktivními těstovinkami pro děti (písmenka, zvířátka, hvězdičky…). Malé děti obecně nemají moc rády suchá jídla, velké kusy masa apod. Raději různé omáčky s těstovinami, kuskus, tarhoňu, masové kuličky, brambrovou kaši raději než suché zapečené brambory, do bramborové kaše lze vpašovat cuketu, trošku mrkve… Zkusila bych jídlo i zatraktivnit: vykrajovat ze zeleniny různé tvary, chlebové lodičky, špízy z mozzarelových třešinek, cherry rajčátek, hroznů… Důležité je jít také příkladem, jíst s dětmi… U malých dětí to někdy trvá dlouho, než se naučí jíst zeleninu, musí ji i třeba stokrát ochutnat, chce to trpělivost. Já sama jsem učila dceru měsíc jíst papriku, než se to naučila a teď je to její oblíbená zelenina. Je pravda ale, že některé děti se od mala instinktivně vyhýbají nějakému druhu ovoce nebo zeleniny a pak se zjistí, že trpí nesnášenlivostí nebo dokonce alergií. Tvůj synek už není úplně malý, zkoušela bych se s ním i domluvit, co by si dal k obědu, nebo co mu na jídle vadí, proč ho nechce jíst. Dcera třeba nechtěla rizoto s hráškem, tak tam dávám jiné druhy zeleniny a je to v pohodě. Dětem často vadí nějaká věc, která by dospělého vůbec nenapadla… Chce to teda hodně trpělivosti a je to nadlouho, ale určitě se to zlepší. Nakonec se tvůj chlapeček může rozjíst tak, že nebudeš stíhat nosit na stůl:-)
Ještě dávej pozor, aby neměl běhěm dne přístup k různým pochutinám, lidé často mají třeba na stolku v obýváku oříšky, brambůrky, sladkosti a pak se diví, že jim děti nechtějí jíst normální jídlo.
Psalas, že jí dobře jogurt, tak můžeš ještě zvážit přidání nutričního doplňku ve formě prášku do jogurtu, který zvýší obsah bílkovin v pokrmu, ale to je na doporučení lékaře, kdyby se prohlubovala malnutrice. Jinak, to, co jsem psala, jsou jen obecné rady, nejlépe bude poradit se přímo s NT, který se specializuje na děti. Nevím, odkud jsi, ale moc šikovné NT pro děti jsou v nemocnici v Motole. Ještě mě napadlo: jak už to nejezení trvá dlouho? Děti totiž mají období, kdy jí málo a pak zase kdy jí hodně. Třeba je to jen přechodné období a začne zase papat hodně. Každopádně ti přeji hodně trpělivosti a hodně zdaru ať se brzy vše v dobré obrátí a ať je tvůj chlapeček zdravý a pěkně prospívá :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.17 15:11

@Michalka80 Ahojda, děkuji moc za pěkný příspěvek, četla jsem ho několikrát :-). Omlouvám se, že píši až nyní, ale dvojčátka mi dávají zabrat - chlapeček je z dvojčátek. Nejedení trvá v podstatě od začátku co přešel z kojení na příkrmy. Zatím příliš nemluví, a tak je těžké zjistit, co mu vlastně vadí. Řekne si své razantní NE, a pokud pokrm není z jeho oblíbených, nechce jíst ani pokud mu jídlo nabízím opakovaně. Jídla se snažím vymýšlet různá - ale bojuji, a to s časem. Možná to zní u mnoha lidí jako výmluva, že nemají na přípravu jídla příliš čas, ale u mne to platí dvojnásob, bohužel. Tedy to, že spěchám.. Manžel se vrací pozdě z práce, babičky nemám a na dítka je třeba dohlížet - snažím se vařit rychle. Nápady na rychlé a zdravé vaření…to je zřejmě to, co nám schází. Mohu poprosit o tip na nějaké www stránky s dobrou inspirací či kuchařku /knihu/? Vím, že ve zdravé stravě máme mezery a je na čase to zlepšit… Děkuji a zdravím :)

• Citovat
  • Upravit
7382
27.9.17 15:19
@Anonymní píše:
@Michalka80 Ahojda, děkuji moc za pěkný příspěvek, četla jsem ho několikrát :-). Omlouvám se, že píši až nyní, ale dvojčátka mi dávají zabrat - chlapeček je z dvojčátek. Nejedení trvá v podstatě od začátku co přešel z kojení na příkrmy. Zatím příliš nemluví, a tak je těžké zjistit, co mu vlastně vadí. Řekne si své razantní NE, a pokud pokrm není z jeho oblíbených, nechce jíst ani pokud mu jídlo nabízím opakovaně. Jídla se snažím vymýšlet různá - ale bojuji, a to s časem. Možná to zní u mnoha lidí jako výmluva, že nemají na přípravu jídla příliš čas, ale u mne to platí dvojnásob, bohužel. Tedy to, že spěchám.. Manžel se vrací pozdě z práce, babičky nemám a na dítka je třeba dohlížet - snažím se vařit rychle. Nápady na rychlé a zdravé vaření…to je zřejmě to, co nám schází. Mohu poprosit o tip na nějaké www stránky s dobrou inspirací či kuchařku /knihu/? Vím, že ve zdravé stravě máme mezery a je na čase to zlepšit… Děkuji a zdravím :)

Ahojky, uplne te chápu, taky bojuju s casem, hlídání nula…

V posledni dobe me zaujala tato brozura:

Je tam spoustu krasnych zdravych receptu nenarocnych na pripravu i na suroviny. Jedna z mala knizek, ktera se mi libi!!! Budu moc drzet palečky!!! A co vas chlapecek, jak se mu dari ted? Porad hubne? edit admin - odstraněn odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7382
28.9.17 22:03

Omlouvam se za odkaz. Jinak se to jmenuje recepty od maminky a vydalo to nakladatelstvi, co vydava casopis maminka. Dneska jsem objevila super steanky s uzasnymi recepty s hezkym povidanim o jidle a vareni, jmenuji se varilamysicka, odkaz radeji davat nebudu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.17 21:36

@Michalka80 Dekuji moc. Nerozumim tomu proc admin odstranuje odkaz. Spolu tu tesime nejaky problem a tyto informace jsou ku prospechu, a to nejen mne. Samozrejme si vse dohledam…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová