Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré dopoledne,
teď jsem přišla od gynekologa a ten mi oznámil při prohlídce, že nevidí můj levý vaječník.
Na prohlídku chodím jednou za rok a naposledy co jsem tam byla mi řekl, že mám levý vaječník schovaný někde pod střevy, že se to stává. A dneska mi oznámil, že ho znovu nevidí. Při optání, jestli ho vůbec mám a co to pro mě znamená, kdybych ho neměla a pro budoucí možnost otěhotnění, mi jen odpověděl : " Máte pravidelný menzes, tak se není čeho bát." Po upozornění, že pravidelný menstruační cyklus nemám, mám ho při vysazení HA častější na mě koukal jak „vykukující chleba z tašky“ a nedokázal odpovědět. Znovu jsem se ho optala nato samé a jestli to má vůbec zaznamenané o nepravidelné mestruaci (cca 3roky zpět jsem na gynekologii byla každých 14dní z důvodu nepřestávajícího krvácení a špinění.) Je možné, že by doktor toto opomenul? Máte někdo prosím zkušenost? Bojím se až přijde ten čas, že to nepůjde a nebo neudržím plod. Pan doktor mi jen oznámil, že mám přijít příští týden znovu, že provede znovu ultrazvuk.
K otěhotnění ti stačí jen část jednoho vaječníku. Jeden celý je úplně v pohodě. S udržením plodu si starosti nedělej.
Raději bych změnila gynekologa na nějakého lepšího. Ale neboj, kamarádce odebrali jeden vaječník a pak v pohodě otěhotněla.
To, ze vajecnik neni videt na ultrazvuku, jeste neznamena, ze ho vubec nemas. Normalni doktori muj pravy vajecnik vubec nevidi, muj levy vajecnik „pouze tusi“. Pak jsem byla u jednoho velmi dobreho doktora na specialnim ultrazvuku a kdyz jsem tam delala ruzne prostocviky, tak nasel oba
A fakt je, ze pro otehotneni opravdu staci i jen cast jednoho vajecniku, tak bud v tomto smeru v klidu.
Otazka he, zda dr nezmenit uz jen kvuli tomu ze neresi nepravidelnost MS.
Prosím, jak dlouho vám trvalo otěhotnět pouze s levým vaječníkem?
@Zuzana737
Já osobně (mám taky jeden vaječník) jsem vždy slyšela, že vaječník přebere práci i za ten druhý, takže otěhotnění by mělo být v pořádku, pokud nejsou jiné příčiny. A i v hodně skupinách jsem četla, že se podařilo a i celkem rychle.
Bohužel my se snažíme dva roky a nic, ale u nás důvod není znám.