Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
potřebuji poradit. Mám 4 měsíční holčičku, kterou plně kojím,před časem ji začala zelenat stolice, a je i dost vodnatá,ale nesmrdí.Sem tam trošičku hlenu, ale není to pravidlo. Měla jsem podeření na ABKM,na radu dry jsem tedy na týden vynechala mléčné výrobky, žádné extra zlepšení nenastalo,jako návrat k mích.vajíčkům,stolice žlutozelená.Malá taky od mala hodně trpí na prdy a to i ted ve 4 měsících.K doktorce jdu na očkování ve čtvrtek, zkoušela jsem dietu držet dál,ale jednou jsem podlehla a dala si do kafe mlíko /už se to nedalo vydržet/a stolice pak byla žlutá. tak jsem totálně zmatená, zda se jedná o ABKM nebo ne.Existuje nějaké jiné vyšetření než z krve? Pokud se ABKM prokáže, co to přesně pro dítě znamená? Bude držet dietu celý život?Je lepší přestat kojit a přejít na UM? Dieta je pro mě dost drastická, vzhledem k tomu že 80% mého jídelníčku jsou mléčné výrobky.Dškuji za zkušenosti a rady
Příznaky, které má Tvá dcerka, nemusejí vůbec souviset s alergií. Nazelenalou stolici a hlen má každé druhé mimino. Moje děti měli takovou stolici obě v určité období, zpravilo se to až s příkrmy. Já bych to neřešila. Pokud by byla malá osypaná, nebo Ti vyzvracela mléčnou kaši atp., tak pak bych nechala udělat odběr, ale v tomto případě bych malou braním krve netrápila.
Ahoj.
Byla jsem na tom podobně. Mája měla míchaná vajíčka jen pár týdnů, pak už byla stolice velmi často hlenovitá, zelená i dohněda, kysele zapáchající. Dvakrát se dokonce objevily nitky krve. Hned jsem to řešila s doktorkou (jednou s naší pediatričkou, jednou s jinou, páč jsme zrovna byli na dovolené u našich) a Marušce jen vzali stěry z konečníku a naše pediatrička pak říkala, že s dalším vyšetřením by ji zatím netrápila, že má bříško klidné, je spokojená, tak že by radši počkala, jestli se to neupraví s pestřejší stravou po zavedení příkrmů. Radikálně se to zlepšilo, hlenovitá už je jen občas, kyselý zápach má hlavně po ovocném příkrmu. Pořád jsou ve mně obavy, jestli to není ABKM, ale už máme zavedený i jogurt a mléčnou kaši a nezdá se mi, že by se to po mléce horšilo. Tak doufám, že doktorka má pravdu a problém to nebude. Říkala, že další vyšetření se dělají už na speciálních pracovištích a nejsou moc příjemná, proto radši vyčkávala. Říkala i něco o lepku, ale ten snad bude taky v pohodě, Mája jí sušenky, chlebovou kůrku a křupky a tady se nezdá, že by se to tím zhoršovalo.
Tak držím pěstičky, ať to skutečně nic není, snad se vám to se zavedením příkrmů taky zlepší. ![]()
první dcerka taky občas měla zelenou, tahle to má te´d už docela dlouho.Nerada bych ji třeba nějak uškodila, kdyby mela ABKM a já ji kojila a přitom jedla mléčné výrobky.Z toho braní krve mám taky hrůzu,ale zas nevím na čem jsem.Osypaná není, jen dřív měla dost seboreu,ale do 3měsíců to zmizelo
děkuji moc za zkušenosti, a normálně si jí kojila a jedla mléčné výrobky?asi je to o mojí psychice taky , když je to pořád dozelena a tekutější,pořád nad tím přemýšlím.Tak at vám to taky dobre dopadne!! ![]()
Gapple, počkej fakt na příkrmy a uvidíš. Pro klid, jí nech vzít stěr, ale jiné kroky bych zatím nepodnikala. Naše Verunka má půl roku a když jsem jen kojila, tak měla pořád hlen a kyselý zápach. Pak jsme zavedli příkrm nemléčnou kaši Sinlac(je vhodná i pro alergiky, rozdělává se do vody, ne do mléka, seženeš ji v každé lékárně) a mrkev s rýží, jinak kojím a stolici má ukázkovou.
U staršího syna byly ve stolici i nitky krve a nakonec to nic nebylo a na potraviny, žádné alergie nemá.
Tak se drž, bude to dobrý ![]()
Díky moc, obe poradkyne mi zvedly náladu. Starší holčičku jsem kojia do 13 měsíců a ted bych to chtěla taky tak.Nechám ji vzít ve čtvrtek stěr a uvidíme.Jen jsem se bála abych ji prostě nemohla tu případnou alergii nějak zhoršit tím, že jí budu kojit s bkm v mm.Nevíte, jestli pak děti musí držet tu dietu až třeba do puberty?
Gaplle, víš co, i kdyby náhodou, tak to není žádná hrůza žít bez mléčných výrobků. Dneska je tolik možností, jak mlíko nahradit. Synka to mléko zas zahleňuje, takže my na podzim a v zimě v podstatě mléčné výrobky nejíme a jídelníček má pestrý a je v pohodě. Jsou horší alergie, než na mléko.
Co se týká vymizení této alergie, tak je to jako s ostatními. Sledovali by vás na alergo, brali by pravidelně odběry a u dětí je šance, že alergie, jakákoliv vymizí.
Jediné co můžeš udělat, je, opatrně zavádět příkrmy, a pokud kojíš, tak dát první mléčný výrobek až po roce a tím tu pravděpodobnost výskytu alergie u malé ještě víc snížíš.
Ale já myslím, podle toho co píšeš, že to bude fakt v pořádku.
Alergie to může být a nemusí, vždycky jde o celkový stav - nejen forma a frekvence stolice, ale i neklid, špatný spaní, nafouklé bříško, koliky, ekzémy, ublinkávání, zvracení .. může toho být hodně najednou a nebo taky ne. Dítko většinou neprospívá, tedy nepřibírá na váze.
Navíc krevní testy nemusí alergii prokázat (hlavně u takhle malých mrňousků).
Pokud podezření máš, nezjistíš to jinak, než tak, že vynecháš veškerý mléčný výrobky alespoň po dobu 3 týdnů, ideálně déle.
Alergie na BKM s věkem ve většině případů vyhasíná (asi v 95% do nějakých 6 let, ale většinou mnohem dřív).
Diskuze na tohle téma už tu na eMiminu jsou, tak se zkus podívat i tam.
Může to být alergie, ale pokud je jinak spokojená a bříško jí nebolí, spíš to bude tím, že přijímá hodně předního mléka a málo zadního. Přední je bohaté na cukr a způsobuje zelenou stolici.
Zkus si pro sebe rozebrat systém kojení - intervaly mezi kojením, zda prsa střídáš nebo zda kojíš pokaždé z jednoho, po jaké době malá přestává intenzivně sát a už jen dumlá… a případně můžeš udělat opatření, aby se dostala více k zadnímu mléku. Nejjednodušší je buď kojit pokaždé z jednoho prsa, nebo před kojením odstříkat.
Možná to nezabere, ale za zkoušku to určitě stojí.
Ahoj. Naší malé (5 a půl měsíce, plně kojená) se asi před 2 týdny objevil ekzém. Mazala jsem jí jen dětským olejíčkem (Hipp), trošku k němu byl takový náznak krupičky, konzultovala jsem s doktorkou, ta radila mazat a počkat, zda se to ztratí (nebyla osypaná hodně, neškrábe se). Když se to po týdnu neztratilo, tak jsem to znovu konzultovala s doktorkou a ta mi dala na mazání Lipobasi a říkala, ať vyřadím nekysané mléčné výrobky. Vyrážka se výrazně zlepšila hned druhý den. Může se jednat o ABKM?
Jinak stoličku má klasickou - „míchaná vajíčka,“ vícekrát za den.
Myslím, že ne. Spíš bych zkusila trvale víc promašťovat. Olejíček Hipp se mi zdá málo. Výborný je Infadolan nebo pokud Lipobase funguje dobře, zůstaň u toho.