Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@stinga píše:
já jsem tady včera psala, že tu dlouho nebyla žádná plašící diskuse, snědla jsem kus sejra, jsem 4 tt. těhu, může se něco stát mimískovi?![]()
![]()
a už je to tady
@Alojska cuketová polívka? to musí být kekel, vždyť cuketa je samá voda
a proč to jíš, když to má hnusnou chuť?![]()
nechápu,
ale neboj, mimískovi se nestane nic
@Ťarbík01 píše:
Cuketa může být nahorkla z mnoha mnoha mnoha důvodů. A nemusí jít hned o jedovatou variantu. Neznám zatím nikoho, kdo by se otravil cuketou.
Znám jen případy, kdy se lidi z toho po… Ale to bylo díky postřiku co byl použit asi při pěstování.
Hele byla ta cuketa malá nebo obr? Jedovaté jsou právě ty velké prerostle cukety a okurky. Řešila jsem to s pěstitelem.
A tchán jeden rok vypěstoval pomalu všechny okurky nahorkle.
Děkuji. Ja prave jen tak koukala na net jestli ma zluta cuketa jinaci chut a vyskocil na me clanek jak se tim duchodce otrávil a jak jsou domaci cukety nebezpečné..tahle byla velka a uz posledni z keřiku a tak byla i takova popraskana na povrchu. ![]()
@Alojska píše:
Jsem tehotna po KET a pred tim jsme mela uz hodne nepovedenych pokusu a tak jsem ted asi precitlivela…
Chápu to. Já se taky bála kde čeho ale opravdu se neboj a nestresuj se.
Myslím, že jsem ve svém životě vypestovala minimálně vlečku cuket a nikdy se nikomu nic nestalo. Ani z těch zavařených nebo zmražených. Nepanikař ![]()
Když jsem byla malá, v létě jsem jedla domácí okurky a často byly hořké. Už tenkrát se vědělo, že hořkost způsobuje málo vody při zalévání. Dožila jsem se 44 let. Jestli nejsi opravdu hodně oslabená a nesnědla jsi toho kvanta, nemůže ti to ublížit.
klíííííííííd, nebyla to muchomůrka zelená…
nejhorší smrt je z vyděšení ![]()
tu máš seznam co jíst a pít..
https://vitalweb.cz/…ne-potraviny
Tak já se loni v létě lehce přiotrávila. U jídla mi to nedošlo, bylo nahořklé, ale jinak dobře. Asi po hodině se mi začla motat hlava+průjem. Až pak jsem si vzpomněla, že hořké může být jedovaté… Bylo to asi půl dne, žádné prášky jsem si nebrala a zase ok. Myslím, že nic hrozného se i tak neděje ![]()
Klid. To už bych byla mrtvá, od června jsem snědla kvanta cuket a v září už byly nahořklé všechny, protože už rostou dlouho, já to nepoznám, jen mě na to upozornili.
Průjem mám spíš z jiných věcí. Například šulánky s mákem z jídelny, to je úspěch zaručen…
Já nesnáším otázku od zahrádkáře - „Nechceš cuketu?“ Většinou nabízí ty přeroslé a hořké. Ty jsou jedovaté - obsahují kukurbitacin, který se nezničí ani tepelnou úpravou. Někdo jí nakrájí na plátky a ty pak posolí a když to pustí tu hořkou šťávu, tak to otírají. stejně toho tam hromadu zůstane. Stejnou látku obsahují i hořké okurky i když ne v takovém množství. Většinou stačí odkrojit ten hořký konec. Tuhle jsem zaslechl, že okurka je hořká jen na jednom konci. Ten kukurbitacin prý vzniká ze stresu rostliny, při přesazování a zejména při nepravidelné zálivce.