Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký den, můj dotaz je asi celkem netypický, přes to doufám, že někdo třeba bude mít nějakou zkušenost..
Včera jsme byli na genetice na screeningu ve 20.tt, vše vypadalo v pořádku, ale nakonec se doktorka zastavila u plic a zjistila „v oblasti dolního laloku levé plíce hyperechogenní ložisko 18×13mm, závěr cystická adematiodni malformace - mikrocystická forma“. Jiné odchylky vidět nebyly. Máme s manželem hotový test na cystickou fibrózu - negativní, SMA - negativní, chromozomální vyšetření - v pořádku, oba vyšetření metodou Array CGH - v pořádku, u miminka NIPT test - vše negativní (vyloučeny trizomie chromozomů 13, 18, 21, i pohlavních chromozomů). Já jsem heterozygot leiden i protrombin, manžel negativní na oboje.
Byl mi nabídnut/doporučen odběr plodové vody, což jsem odmítla kvůli riziku samovolného potratu po odběru, doktorka na mě nijak netlačila, spíš se tvářila, že to považuje za pochopitelné a rozumné rozhodnutí. Dle slov dr. není tento nález úplně typický pro nějakou VVV vzhledem k výsledkům udělaných testů to vypadá, že se jedná „jen“ o problém těch plic, přičemž se to prý bude hlídat a případně by miminko pak muselo na operaci, prognóza do budoucna dobrá, prý se s tím dá normálně žít..
Jsem objednaná na příští týden na kontrolu do Motola..
Přes to mi teď vrtá v hlavě, jestli jsme se s tou plodovkou rozhodli dobře a co všechno to může znamenat a o miminko se samozřejmě hrozně bojím..
Proto mě zajímá, zda nemá s tímto někdo zkušenost..
Tahle diagnoza mi sice nic nerika, ale jedna znama resila v tehotenstvi neco podobneho jako ty. „Neco“ bylo na plicich, neco jako cysta nebo vypotek. Zname nejprv doktori doporucili potrat
, byla tez kolem toho 20.tt, plodovku si teda vzit nechala a vse vyslo negativni. Doktori se na to moc netvarili, strasili se vsim moznym, protoze genetika samozrejme neodhali negeneticky podminene vyvojove vady. Znama kazdopadne na potrat nesla a nakonec se ji narodil zdravy chlapec. Ted uz ma asi 5 let a nema zadne zdravotni problemy.
Jde zaplatit neinvazivní test z krve, tu možnost ti určitě nabídli na genetice, ne? Ja bych šla na plodovku, kamarádce z plodovky zjistili, ze miminko není zdrave a ve 21tt ukončila těhotenství. Ale zkušenost nemám, držím palce, aby vše bylo v pořádku. ![]()
@Petrussee nestrašila bych uživatelku nemocným miminkem, když má zřejmě jinou diagnózu, než tvá známá
to je asi to poslední, co chce budoucí maminka, která se o miminko bojí slyšet.
Zakladatelko, já zkušenost nemám, ale moc Ti držím palce
a pokud se ani lékařka netvářila, že by to bylo nějaké ohrožující, tak bych především věřila lékařům!
@Petrussee To je právě ten NIPT test, ten mi dělali při minulé kontrole a všechny výsledky byly v pořádku (Down, Edwards, Patauuv syndrom a ještě něco), na utz jinak vše taky v pořádku..
Konzultovaly to se mnou dvě lékařky a obě hned řekly, že tahle diagnóza rozhodně není na ukončení těhotenství, že o tom nemůže být vůbec řeč, že se to může ještě průběhu těhotenství i zlepšit (i zhoršit samozřejmě), že záleží pak na rozsahu, že někdy jsou pak dětičky jen hlídané, pokud je to větší, přistupuje se k zákroku, že se ta poškozená část plíce odebere, ale že když to mají ty děti takhle hned od malička, že se tělo naučí pracovat naplno s tou zbývající části plíce a prognóza je dobrá, bez nějakých omezení do budoucna..
Tu plodovku mi nabídly proto, že „musí“ nabízet u každé odchylky, co se ukáže a v tomhle případě by šlo o to zjistit, jestli se ta plíce neváže na nějaký jiný problém, nějakou jinou vývojovou vadu (ale s tím, že ty „hlavní“ máme vyšetřené z té krve a dopadly v pořádku).. Samy mi řekly, že samozřejmě riziko samovolného potratu po odběru je, byť je malé, a že vzhledem k tomu, že jde „jen“ o tu plíci, jinak je vše v pořádku, tak mě do toho nebudou tlačit.. Příští čtvrtek máme kontrolu v Motole, takže mi ještě řekly, že kdyby jsme si to po té kontrole rozmysleli, můžeme jí ještě nabrat příští pátek, že to už je ale hraniční termín, později už by stejně nešlo těhotenství ukončit..
Obě doktorky byly jinak skvělé, milé, empatické, vše mi vysvětlily.. Tak mě právě zajímá, jestli někdo neměl stejnou diagnózu a jak to dopadlo
Čekáme druhé dítko, vymodlene, dlouho se nedařilo, čekalo nás IVF, nakonec se podařilo přirozeně těsně před plánovanou stimulací, takže malý zázrak, proto mě to ještě víc semlelo ![]()
@Niti tak pokud je dobra prognóza, tak to zvladnete, uvidíš, co řeknou v Motole ještě, držím palce ![]()
Příspěvek upraven 28.09.22 v 10:27
@np10021 není to strašení, plodovka odhalí vše, moje mama podstoupila plodovku u všech děti, první se zjistil Down, ukončila to, u nás to bylo v pořádku
taky jsem byla na genetice, taky mi to nabízeli, ale jelikož Down není dědičný, tak jsem také odmítla..
@Niti
Dobrý den, máme holčičku která se narodila v březnu tohoto roku s touto diagnózou v Motole. Pokud byste měla zájem o nějaké info, tak mi klidně zavolejte, nebo napište…723414217
@Niti Zdravim, mohla bych se zeptat, jak dopadl vas pribeh? Par dni vim o stejne diagnoze a snazim se dohledat co se da. Lekari jsou optimisticti, pry to ma sobre vyhlidky. Ale rada bych si precetla i nejake realne pribehy.
Dekuji a verim ze se vam dari dobre
![]()
@Didik22 Zdravim, mohu se zeotat jak se vam po te dobe dari? A jake bylo tehotenstvi a porod? Par dni znam stejnou diagnozu a chytam se kazdeho stebla, protoze pribehu na internetu moc neni. Pry jsou vyhlidky dobre a jaka bych se docetla o realnych pribezich, ktere skutecne dobre probihaji
Dekuji za pripadne informace
![]()
@VendulkaPet
Dobrý den ![]()
V průběhu těhotenství jsem několikrát byla na ultrazvuku, kde se nález neměnil, což bylo pozitivní, že se nezvětšuje. Porod proběhl v pořádku, jen nás pak s malým dali na neonatologii, kde mu nonstop hlídali saturaci (na nožičce měl připnutý takový kabel suchým zipem), vše bylo v pořádku, normálně nás pustili myslím 3. nebo 4. den domů.. Před propuštěním dělali malému první rentgen plic a naprosto nečekaně nám plicní řekl, že má plíce úplně čistý
Byli jsme pak u něj na rentgenu ještě 2×, myslím nějak když byl malému měsíc a pak asi tři nebo čtyři měsíce.. Vždy výsledek stejný - plíce čistý.. Na další kontrolu už nás nezval, že máme přijet, kdyby se nám něco nezdálo.. Malýmu je teď 14 měsíců a je živý, divoký a šikovný dítko, bez nějakých problémů
Konzultovali jsme i s naší pediatrickou, jestli nemáme přece jen ještě chtít další kontrolu, ale i ona se kloní k tomu, že když byl rentgen 3× v pořádku a malý je bez obtíží, tak je další rentgen zbytečná zátěž..
Já se taky bála, ale i kdyby se diagnóza potvrdila, v Motole nás hodně uklidnili, že nejde o žádný závažný problém, že by kolem 5. roku přistoupili k operativnímu odstranění toho poškozeného plicního laloku, aby nedělal neplechu (častěji můžou chytat infekty, ale taky prý nemusí), jinak se to jen hlídá, řekli nám, že i tak žijí úplně plnohodnotný život, jen třeba nebudou vrcholoví sportovci ![]()
Určitě to bude v pořádku, nebojte! ![]()
@Niti Ani nevite, jak me vase zprava a vas pribeh potesily!
Moc dekuji, ze jste si nasla cas mi napsat, vazim si toho.
Velmi me to uklidnilo! Planuji porod v Motole, takze jsem rada, ze budu v dobrych rukach. Ted se jen modlit, aby nalez zustal tak jak je (nebo se zmensil)… hlavne nerostl! A bude to dobre!
Dekuji!
Jedine co me malinko trapi je plodova voda na vrchni hranici… ale treba se i tohle srovna!
Jeste jednou dekuji a preji vam hlavne hodne zdravi ![]()