Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Náš synek dneska nějakým způsobem protrhl plenku co měl na sobě a začal jíst její obsah (nebyl naštěstí pokakaný) , který se rozsypal po celém bytě.
Plenka byla Huggies a opravdu se tekutina přemění na gel…vypadalo to dost podivně. Než jsem si toho ale všimla, tak toho trochu snědl, bohužel. Tak by mě zajímalo…nevíte nakolik je gel v plenkách toxický? Vím, že s tím teď už nic neudělám, ale stejně by mě to zajímalo.
Díky.
Ahoj,
nevím, ale možná bych zkusila zavolat výrobci a zeptat se, za to nic nedáš.
Baghira a Eliška (13 m.)
Ahoj, taky si myslím že by to chtělo zavolat výrobci aby ti řekl jak moc je to nebezpečné. Podle jeho informací se pak dál rozhodneš. Ale poprosím tě o jedno, dej nám pak vědět co ti řekli, aby jsme věděli co dělat nebo tak když by se to stalo taky některé z nás. Děkuji
V takovém případě můžu doporučit jedinou rychlou a účinno věc: buď dej malému napít a pak mu strč prst do krku a nebo to udělej bez napití, ale půjde to hůř. Nic na tom není a nebudeš trnout hrůzou jak to dopadne. Mám to vyzkoušeno na synovi, když mi vypil aromaolejíček přímo z falštičky. Takhle voňavé blinkání jsem nikdy víc nezažila
Holky, už jsem v klidu, on si toho přece jenom zobnul maličko. Našla jsem informace na Huggies webu, bohužel jenom v angličtině, ale podle nich je to v pohodě. Tak jestli to někoho zajímá, tady jsem to zkopírovala:
Superabsorbent material, also known as polyacrylate absorbents, are a family of polymers that have extraordinary absorbency. The safety of superabsorbent material has been proven in over 450 consumer safety tests studying every which way a person could come in contact with it–through skin contact, or perhaps a baby's eating it out of normal curiosity. Each study has consistently demonstrated the safety of this material.
No já si myslím…
Snad jste nepředpokládaly, že Huggies nebo jiný větší výrobce plenek by vyráběl z materiálu, který by byl (byť po použítí) pro děti jedovatý ![]()
A strkat prsty do krku - miminku - bez doktora a ještě bez informací o spolykaném vyrobku či tekutině .......... mohly by jste dítěti ublížit daleko víc...........trošku klidu a informací ![]()
(no hlavně těch informací
)
Veronika
Veroniko, já si myslím, že strčit miminku prst do krku může být mnohem méně nebezpečné, než například již zmíněný vypitý aromaolejíček
.
Ahoj holky,
zajímavá diskuse, protože nám se taky párkrát stalo, že se plenka protrhla a vysypala se sposta suchých kuliček ![]()
Malej to nikdy spolknout nestihl
. ale já jak se znám, tak bych okamžitě hystericky volala dr., co mám dělat…
Ale asi je fakt, že takový výrobek (plínka, ne aromalampa
) musí mít atesty na zdravotní nezávadnost a výrobce by měl počítat i s podobnými nehodami.
Verča a Adámek
ahoj,
ve zdravotním průkaze je číslo na toxikologii-infolinku,tam bych zavolala já.mám kamarádku zdr. sestru a od ní vím,že na otravu dítěte je v domácnosti nejnebezpečnější náhodně spolklá baterie do hodinek-taková ta plochá,maličká a ještě horší je olej do lampiček.oboje způsobuje smrtelné otravy.
luka