Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Tak se normálně zeptej, jestli si teda budete tykat, ne? Že ona už začala, už se znáte dlouho, že by to bylo hezké…
Obávám se, že neexistuje možnost, jak jí „zakázat“ tykání a nepoškodit si možná i nevratně vztahy ![]()
Spousta lidí, které jsou generaci nad námi to tak prostě mají, jde i o povahu, o to, jak jsou oprsklí.. za mě jsi to měla probrat s přítelem nebo to probrat s ní narovinu, ale zároveň buď ráda, že tě přijala, třeba bys to s ní měla těžké a viděla by tě jako „nafoukanou“. Jak jsi sama psala, po roce už cesta zpět není, jedině jí o to můžeš požádat, že ti to není příjemné, když ona ti tykání nenabídla taky - ale jak to dopadne, je ve hvězdách. Já si taky s přítele rodiči tykám, moji jemu taky, ale samozřejmě jsme si to hned nabídli a nebylo to automaticky, to by mi taky asi vadilo, ale záleželo by jaký ten člověk je. Přítele mamka je super a nevadilo by mi, kdyby mi tykala a já ji vykala, právě proto záleží na daném člověku celkově, na povaze a jak ti sedí. V první řadě jsi to měla probrat s přítelem a to už dávno, třeba by své mamce něco opatrně řekl ![]()
Mně teda přítele rodiče a přítele taty přítelkyně taky hned tykali, stejně jako zbytek jeho rodiny, moje rodina mu taky hned tykala a myslím si, že i ta širší ikdyz ja jeho rodině vykam a přítel mojí taky. Ale ja to takhle mám s více lidma, ikdyz mi je teď uz přes 30,tak mi spousta lidí kolem 50 a vic automaticky tyka a vykam. Ale mně to nevadí. Ty si to asi měla říct hned, teď by to bylo dost divný. Nicméně kdybys ji na to upozornila hned pri seznámení, tak bys asi taky moc dobrej dojem neudělala
podle mě nás ty rodiče partnerů berou taky jako svoje děti, stejně jako kamarádům svých dětí tykaj, tak prostě automaticky i přítelkyním. Mně by bylo i divný, kdyby mi vykali.
Přijde mi normální, že rodiče partnerce/partnerovi dítěte týkají a naopak partneři dětí rodičům vykají. Beru to jako projev úcty ke starším. Nedělala bych z toho kovbojku. Až se více poznáte, třeba ti nabídne tykání. Nebo taky ne, ale to už je na jinou diskuzi.
Zkrátka není to člověk, od kterého bych si přála tykání. Jen už je to nějaká doba, co nás představil a obávám se, že již není cesty zpět.
To máš naprostou pravdu. Pokud sis jednostranné tykání nepřála, měla ses ohradit okamžitě - buď požádat, aby se zatím zůstalo u vykání, nebo se zeptat, zda jde o nabídku si oboustranně tykat (což bych já osobně považovala za úplně stejnou nezdvořilost, ale co už, dnes je to moderní).
Ale začít se najednou, až po kdovíjaké době, stavět na zadní, že chceš, aby se ti vykalo, to je zcela zaručená cesta k pohřbení jakéhokoli alespoň přiměřeně slušného vzájemného vztahu.
Sice tě chápu, mně taky tcháni hned od začátku tykali, aniž by mi tykání navrhli a vadilo mi to (ten nedostatek reciprocity).
Na druhou stranu, mám teď 20-letou dceru a neumím si představit, že bych jejímu příteli vykala. Jemu je teda 24, ale je cizinec, takže mu normálně tykám v angličtině (zeptala jsem se, jestli mu můžu říkat jménem).
Kdybych to musela řešit, asi se ho zeptám, jestli mu to nevadí a navrhla bych mu tykání. Asi by většina mladých odmítla tykání mně, ale sobě by tykat nechala.
Ono je to pro rodiče taky těžké, ten věk 22, to je prostě ještě mládě, zejména, když mají podobně staré dítě. Neber si to moc osobně. Horší je, že už teď jsou ti nesympatičtí.
Já jsem nikdy matkám partnerům netykala. I když mi to bylo občas nabídnuto, tak jsem stejně zůstala u vykání. Mně vždy od začátku tykali a divné mi to vůbec nepřišlo. Akorát jedna mi vykala ale to mi dávala najevo že k nim do rodiny patřit nikdy nebudu
Takže bych to vůbec neřešila.
@TaUkecana Mě to přijde normální, přítelům své dcery jsem zatím vždy automaticky hned tykala a po krátké době nabídla ať mi taky tykaji. Stejně tak je to ze strany rodičů přítele k dceři. Je fakt, ze záleží na věku, od 25 bych asi ze začátku vykala, ale ti 20leti, to jsou pro mě děti.
@TaUkecana
Ano, řešíš blbosti. Když ti to tak strašně vadí, proč si něco neřekla hned při představení se. Že jsi z rodiny, kde se buď jen vyká nebo jen tyká, hm?
Ale ne, madam raději šoupe nohama a pak si uvědomí, že je strašně dotčená a napíše nejdřív na emimino, než kváknout něco nejdříve dotyčným.
Upřímně? Klidně se teď s odstupem času ozvi, ale musíš pak počítat, že vztahy budou nic moc.
Všechny matky mých partnerů mi týkaly, jen tato poslední mi na začátku vykala, mě to přijde divné, řekla jsem jí, ať mi tyká.
Ve tvém věku mi to přijde směšné. Mě je 43 a vykání tedy nepotřebuji.
Mě osobně je dost nepříjemné těm mladým vykat. Pokud jsou dva mladí lidé ve stejném věku a já svému dítěti tykám a partnerovi vykám, je to strašně neosobní. Přijde mi to, jakože ten pár vnímám rozděleně. Když jim tykám oběma, je vše mnohem uvolněnější, bavím se s nimi lépe, daleko snadněji se vtipkuje a atmosféra je mnohem volnější.
Já svým tchánovcům taky vykala, oni mi tykali, přišlo mi to normální. Na druhou stranu by mi nevadilo, kdyb mi mladí tykali, ale to stejně není, co by zakladatelka chtěla, jí tykání vadí, takže v tom asi nepomůže ani to, kdyby si tykali vzájemně.
Mně to přijde normální. Tchyně mi nabídla tykání po svatbě.
Doufám že se časem rozejdete. Pro klid v rodině. Skoro se nevídáte a už ti jeho rodina vadí.
Kdo mi tyká, tykám automaticky zpátky
spíš se divím, že tvojí rodiče nenadídli příteli tykání ![]()
@mamule42 píše: Více
Přesně tak to vnímám já, to vykání je spíš jako nepřijetí toho partnera a držení odstupu, než kdovíjaká úcta.
Příspěvek upraven 26.03.24 v 09:29
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Krásné ráno,
na podobné téma jsem tady nalezla diskuzi z roku 2013, a protože mi to tak moc vadí, tak jsem si kvůli tomu založila profil
Věřím, že spoustě lidem to bude připadat jako blbost, ale mně (a možná dalším lidem) ne.
Mám přítele, něco málo přes rok. Když mě představoval své matce, začala mi hned tykat. O mém věku (22 let) ví, ale nijak ji to nepřekáží. Normálně by mi to nevadilo, ale vadí mi ta její suverenita a celkově tykání, protože já ji vykám, a nemáme žádný vřelý vztah mezi sebou (ani se nevídáme často).
Zkrátka není to člověk, od kterého bych si přála tykání.
Jen už je to nějaká doba, co nás představil a obávám se, že již není cesty zpět.
Moji rodiče oba příteli od začátku vykají (tak jako zbytek mé rodiny).
Děkuju za vaše názory a postřehy.
Krásný den