Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No staci rict NE. Je to uplne snadny. Jedno slovo. NE. Jedine vy muzete za to, ze si s vami tak oraji a tak vas vedomne zneuzivaji.
Jediny co, tak teda dovezeni babicky, kdyz sama uz busem nezvladne a nikdo jiny neni. Ostatni jsou nesmysly a prkotiny, ltery si muze udelat ten, co to po vas chce nebo to ma chtit po nekom kdo jde bliz.
Přesně tak, prostě řekněte jasné NE. Čím víc si tyhle lidi pustíš k tělu, tím budou vlezlejší a odrzlejší. Když je jich tolik, at si pomáhají v rámci své skupiny.
Výjimkou je ta nemocná babička, pokud nebyl nikdo bližší v jejím okolí.
Chápu dobře, že jste mladí a bezdětní, čili pro ostatní máte hafo času? A přítel na to co?
Každopádně souhlasím s dalšími nade mnou, naučte se říkat NE.
@Flyingfrog píše:
Chápu dobře, že jste mladí a bezdětní, čili pro ostatní máte hafo času? A přítel na to co?Každopádně souhlasím s dalšími nade mnou, naučte se říkat NE.
Asi tak. Přítel je dobrák, všechno odkejve.
@Anonymní píše:
To ať se rychle začne odnaučovat. Jinak bude v životě trpět jako zvíře a víceméně bude jen lítat kolem ostatních a bude zanedbávat své bydlení, svou práci, svou rodinu.
@Anonymní píše:
Můj muž je bohužel taky podobný dobrák, a s věkem je to horší a horší. Samo je super, že je hodný, ale přesně se na něj lepí tyhle pijavice, protože on vždy pomůže. Mně se osvědčilo následující: když zase přišel, že někde slíbil pomoc, vždy počítal, že v tom jsme spolu. Stejně jako tvůj přítel třeba nemá auto a počítá s tím, že ho odvezes ty. A v tu chvíli mu já prostě řekla, že to slíbil on a ne já a že rozhodně nepůjdu pomáhat xy, když toho člověka ani nemusím a navíc je xy dost zdatný na to, aby věc vyřešil sám. A ve chvíli, kdy si to chlap začal vyzirat sám, si začal trochu víc dávat bacha co kde slíbil. A také jsem mu připomněla třeba 5 jiných věcí, co chtěl udělat pro sebe a teď neměl čas, což taky pomohlo, že si začal uvědomovat, že pomáhá na svůj úkor.
Umět říct ne - a dokonce bez vysvětlování, je základ asertivity.
Pomáhej komu chceš ty. Nikdo na tvou pomoc nemá automaticky nárok. Ono se ti taky může stát, že se s tebou někdo baví jen proto, že tě využívá.
Trochu ostřejší je, když za něj vymyslíš řešení. Případně rovnou navrhneš reciprocitu.
třeba
Chce něco někam odvézt/přivézt - tak já ti půjčím auto, a ty mi natankuješ plnou nádrž.
Jezdit zalívat kytky - Jasně a nech něco v ledničce, rovnou si tam dám svačinu/oběd/večeři. A kdyby tam nic nenechala, tam bych dojel, zalil kytky a buď jí napsal, že zapomněla nechat něco k jídlu, co s tím, nebo bych tam už znovu zalévat kytky nejel.
Pomoc vytrhnout kořen - fajn, tak já vezmu děti, a zůstaneme u vás na oběd.
Ahoj, potřebuju se jen vypovídat, už mám toho plné zuby. Poslední dobou mám pocit, že přítelova rozrostlá rodina nás začíná tak trochu zneužívat. Pořád po nás něco chtějí, přijet ostříhat babičce nehty, vyzvednout troubu, zavést taťku tam a tam, dovézt babičku do Brna ze 100km vzdáleného města, pomoct vytrhnout kořen na zahradě nebo přemístit šutry, nainstalovat internet.. naposledy mě zarazila bývalá manželka otce mého přítele, že jí máme jezdit co druhý den zalívat kytky v bytě. Všichni bydlí za městem, musíme tedy jezdit mým autem a já platím naftu. Šetříme na hypotéku a mimčo a jejich neustálé požadavky nám lezou do peněz a času. Vím, že rodina si má pomáhat, ale už mi to přijde jako příliš. Jak jim slušně a v klidu oznámit, ať nás pořád tak nezaměstnávají?