Jesle nebo chůva?

314
30.3.11 13:11

jesle nebo chůva?

Ahoj holky,
prosím o vaše názory. Kvůli finančním důvodům se budu vracet do práce. Dceři bude 18 měsísů, možná 20 když nastoupím v září. Je to práce na plný úvazek, bohužel, jinak to nejde. Mám jí umístit do jeslí nebo jí najít hlídání? Třeba jinou maminu na RD? Nevím, co bude lepší. Když bude v domácím prostředí, bude to asi lepší, ale nevymění mě za jinou maminku????????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
30.3.11 13:27

Pokud jesle prijdes o RD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
30.3.11 13:30

Tak já bych doporučila chůvu. Mluvím z vlastní zkušenosti, akorát já teda nepracuju, ale žijeme v zahraničí, tak jsme si pořídili holčinu na výpomoc. Z jeslí bych měla strach, že bude dítko pořád nemocné. A hlavně chůva se malé věnuje naplno. Nevím teda kolik dětí je v jeslích v CR, ale tady jich je docela dost a jsou tam jen dvě „tety“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
30.3.11 13:35

Určitě chůvu.Do jeslí bych já nikdy dítě nedala :nevim: .A jestli to bude třeba ještě nějaká tvoje známá nebo kamarádka,o to líp :palec: Švagrova měla chuvů od roku a půl a malá ji za maminku nevyměnila,měla ji sice hodně ráda-tetu-ale maminka byla pořád maminkou :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
30.3.11 13:36

To můžu potvrdit, malá má naši „chůvu“ hodně ráda, ale maminka je na prvním místě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3450
30.3.11 13:36

Ahoj,

kattkko - ovšem pokud by byly soukromé tak to vliv nemá.

Teď k dotazu.

Šla jsem do práce na částečný úvazek, když bylo dceři 16 měsíců. Nejdříve jí hlídala kamarádka, po půl roce šla do školky (ve 22 měsících).

Každé dítě je jiné, ovšem dcera zvládala jesle úplně v pohodě, zvykla si hrozně rychle, neměla s tím problém. Daleko hůř si letos zvykala ve školce a to by vlastně měla být zvyklá někam chodit. Vysvětluju si to tím, že teď to jakoby víc vnímala jak je starší.

Z mého pohledu PRO pro jesle - já bych měla problém s tím, že by u nás doma byl někdo „cizí“. Takže mi jesle více vyhovujou.

PRO po chůvu - nebudeš muset řešit nemoci tolik jako když půjde do koletivu. Dcera marodila fakt hodně. Není nic nepříjemnějšího než neustále řešit nemoci. Nejen, že se člověk cíti blbě kvůli nemocnému dítěti, ale taky je mu nedobře z toho, že permanentně není v práci. A to já mám skvělého zam., který to prostě akceptoval jako fakt a nevyvíjel na mě žádný nátlak.

V podstatě bych řekla, že ta chůva má více pozitiv než jesle. I přesto, až půjdu zase v 16 měsících druhé dcery do práce, tak pravděpodobně znovu zvolím jesle.

H.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12891
30.3.11 13:59
Hanuli píše:
Ahoj,

kattkko - ovšem pokud by byly soukromé tak to vliv nemá.

Teď k dotazu.

Šla jsem do práce na částečný úvazek, když bylo dceři 16 měsíců. Nejdříve jí hlídala kamarádka, po půl roce šla do školky (ve 22 měsících).

Každé dítě je jiné, ovšem dcera zvládala jesle úplně v pohodě, zvykla si hrozně rychle, neměla s tím problém. Daleko hůř si letos zvykala ve školce a to by vlastně měla být zvyklá někam chodit. Vysvětluju si to tím, že teď to jakoby víc vnímala jak je starší.

Z mého pohledu PRO pro jesle - já bych měla problém s tím, že by u nás doma byl někdo „cizí“. Takže mi jesle více vyhovujou.

PRO po chůvu - nebudeš muset řešit nemoci tolik jako když půjde do koletivu. Dcera marodila fakt hodně. Není nic nepříjemnějšího než neustále řešit nemoci. Nejen, že se člověk cíti blbě kvůli nemocnému dítěti, ale taky je mu nedobře z toho, že permanentně není v práci. A to já mám skvělého zam., který to prostě akceptoval jako fakt a nevyvíjel na mě žádný nátlak.

V podstatě bych řekla, že ta chůva má více pozitiv než jesle. I přesto, až půjdu zase v 16 měsících druhé dcery do práce, tak pravděpodobně znovu zvolím jesle.

H.

Má, výklad zákona je jednoznačný, ale protože tohle se zde na emiminu přesně tvrdilo, tak jsem se ptala na MPSV, jakožto ústředního orgánu a ten potvrdil, že soukromé jesle jsou jiné obdobné zařízení, tak jak uvádí zákon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22266
30.3.11 14:25
Hanuli píše:
kattkko - ovšem pokud by byly soukromé tak to vliv nemá.

Soukromé jesle je z hlediska zákona totéž jako státní. Dá-li zakladatelka dítě v rozsahu svého plného úvazku do JAKÝCHKOLI jeslí, přijde o RP. To je stoprocentní fakt.

Zakladatelko, jestli se Ti to vyplatí finančně, také bych na Tvém místě našla chůvu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
30.3.11 14:26

holky,ještě se chci zeptat vás, co máte chůvy, hledaly jste samy nebo máte přes agentury? A jak to máte finančně - jestli to není tajné?
Resp. jesličkovné ve státních jeslí je 6500,– + jídlo 1000,–. Tak chůva vyjde stejně či dráž? Já totiž vůbec nemám představu, kolik můžu nabídnout? aby to nebylo málo, ale zase aby to nebylo moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12891
30.3.11 14:36
lumpisek píše:
holky,ještě se chci zeptat vás, co máte chůvy, hledaly jste samy nebo máte přes agentury? A jak to máte finančně - jestli to není tajné?
Resp. jesličkovné ve státních jeslí je 6500,– + jídlo 1000,–. Tak chůva vyjde stejně či dráž? Já totiž vůbec nemám představu, kolik můžu nabídnout? aby to nebylo málo, ale zase aby to nebylo moc…

Tolik v městských jeslích?? My budeme platit 3000 + 500 na jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
30.3.11 14:57

Jestli to jinak nejde, tak bych volila určitě. Kdysi jsem chůvu dělala a bylo to super. U celodenního hlídání jsem hlídala v domácnosti mrněte, vždycky ráno mi dali klíče, odpo jsem je vracela, mamina mi dala plán dne, kdy mrně spí, jí, co dělává dopo, odpo, jaké léky, když bylo mrně nachlazené atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3450
30.3.11 15:06
BohunkaP píše:
Hanuli píše:

Soukromé jesle je z hlediska zákona totéž jako státní. Dá-li zakladatelka dítě v rozsahu svého plného úvazku do JAKÝCHKOLI jeslí, přijde o RP. To je stoprocentní fakt.

Zakladatelko, jestli se Ti to vyplatí finančně, také bych na Tvém místě našla chůvu…

Hmmm, měla jsem dítě v soukromých jeslích a pobírala jsem rodičák. Žádný problém s tím nebyl.

To je stoprocentní fakt :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
30.3.11 15:08
Hanuli píše:
BohunkaP píše:
Hanuli píše:

Zakladatelko, jestli se Ti to vyplatí finančně, také bych na Tvém místě našla chůvu…

Hmmm, měla jsem dítě v soukromých jeslích a pobírala jsem rodičák. Žádný problém s tím nebyl.

To je stoprocentní fakt :wink:

do té doby, než tam přijde kontrola…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
30.3.11 15:09

Já si našla chůvu na doporučení. Moje známá se stěhovala, tak nám ji přenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
30.3.11 15:12
BohunkaP píše:
Hanuli píše:

stačí,že se to bude jmenovat babysitting a o rodičák nepřijde…záleží na tom jaký má ŽL

Příspěvek upraven 30.03.11 v 15:13

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí