Jesle v 15 měsících miminka

Anonymní
22.10.24 07:33

Jesle v 15 měsících miminka

EDIT: Ahoj, tak to, o čem jsem psala, nastalo a chci jen dát vědět; dítě mám ve skupince a já nastoupila do práce. Adaptace na skupinku perfektní, nakonec nám dopadla jiná - přímo v místě bydliště, takže prostě skvělý :) Tak jsem moc ráda a děkuji tady všem za podporující zprávy.

Ahoj maminky. Synovi je teprve pár měsíců, ale už teď víme, že v jeho 15 budu muset na zkrácený úvazek do práce, tj. na cca 3 dny v týdnu na 3-4 hodiny. Přes to nejede vlak, hypotéka se neptá a 2. dítě jsme si pořizovali s vědomím, že půjdu do práce dříve než ve 3 letech klasicky.

Jenže - dva kameny úrazu. První: moje nervy. Jak to zvládne, jestli na něj budou hodní (jako to asi jo, máme vybranou mini soukromou školičku), a jestli nejsem příšerná matka, že takhle malého někam umístím. Byť na pár hodin týdně..

A druhý: okolí. Kromě toho, že jsem z toho já nervama v háji, ještě poslouchám od rodiny, jak je to hrozný, že bude maličkej, jak má být malé dítě s mámou, jak jim to přijde brzo.

Už jsem vylítla, ať mi to neříkají, protože jsem z toho sama na nervy a vím že bude malej, ale nemame jinou možnost! V dnešní době jsme radi, že máme vlastní bydlení a holt je hypotéka vysoká jak …. :roll: A zas si říkám, 3 dopoledne snad zvládneme.

A to ještě čekám nálož keců v práci od starších kolegyň, jakto že už jsem v práci tak brzo :roll:

Asi tady neni žádné rady, protože do té práce musím tak jako tak (a baví mě, takže se i těším trochu), ale spis jsem se chtěla svěřit. Manžel o těch kecech ví, říká akorát ať to neřeším že oni nám hypo splácet nebudou a ať to pouštím jedním uchem tam druhým ven. Nj, jemu se to řekne, není máma :cert:

Co vy a vaše děti, které šly takto brzo do jeslí? Zvládly to?

Příspěvek upraven 25.08.25 v 16:31

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ledová káva
22.10.24 07:40

Proč si radši nevezme víc práce manžel?

• Citovat
  • Upravit
44193
22.10.24 07:46

Manžel má pravdu. Jestli Ti to pomůže, u nás vznikají stále nové dětské skupiny, i dotované městem, aby se pracovat vyplatilo i střední třídě na běžných pozicích, nejen ženám s vysokými příjmy.
Zájem obrovský, děti tam jsou.
A taky si myslím, že to přeháníš se zájmem okolí. Pravděpodobně nebude tak upřený na Tebe. Mají své starosti a neřeší, že pracuješ. To jen teď, aby řeč nestála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15484
22.10.24 07:49

A co kdyby ses na kecy okolí vykašlala a udělala si to prostě po svém? :)

Já ti fandím. Jako každé pracující mámě. ;)
A neboj, ještě ráda za ten rok do práce půjdeš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35738
22.10.24 07:51

Když budeš nejistá, tak bude nejisté i dítě. Na kecy okolí opravdu kašli. Nic jim do toho není. Já pracuji od roku a čtvrt třetího dítěte, sice z domu ale bylo to nejlepší rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
22.10.24 07:51

Já jsem v jeslích (zahraničních) pracovala a popravdě si nic dobrého o odkládání takhle malých dětí do jeslí nemyslím :nevim: Za celou dobu jsem tam zažila jednu holčičku, o které bych řekla, že si to tam fakt užila a ta byla velmi společenská a ve vývoji hodně napřed, v roce už byla bez plen a mluvila tak, že se domluvila. Ostatní děti to často buď nedaly, nebo si to tam nějak odbyly :nevim: Takhle malé dítě potřebuje hlavně náruč rodiče, navíc má ještě specifické požadavky kdy jíst, kdy pít, kdy spát. Potřebuje, aby se někdo plně věnoval jeho emocem. A to mu žádná instituce nedá :nevim: Mně bylo hrozně líto, když tam chodili rodiče ještě v těhotenství s plánem tam ty děti odložit.

Z mého pohledu je lepší dítěti zajistit hlídání doma, nebo si upravit práci tak, aby část týdne chodil do práce manžel, část ty.

Ale třeba to bude fajn, nikdy nevíš. Jen počítej i s možností, že si tam dítě vůbec nemusí zvyknout a budeš muset řešit, co dál.

• Citovat
  • Upravit
22457
22.10.24 07:53

Te rodine bych rekla, jestli tedy budou pravidelne 3 dopoledne v tydnu hlidat, aby maly nemusel do jesli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15213
22.10.24 07:56

Myslim si, ze okoli to zas tak řešit nebude, je to par hodin týdne, ne každý den na 8h. Me by záleželo jenom na tom jak to zvládne dite, pokud by plakalo a byl to pro něj stres, do práce bych nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.24 08:01

Nešla bych, manžel nám na hypo v pohodě vydělá a stará se i o nás, uvaří, uklidí, postará se o holky…druhá vymodlená a nedonošená dcera má 13m, s mými rodiči třeba odpoledne zvládne, ale že bych ji dala někde do systému, to fakt ne a navíc se ještě kojí…zase ušetříme za jídlo :lol:

• Citovat
  • Upravit
738
22.10.24 08:01

A to tu hypotéku nevládnete poplatit třeba do těch dvou let? Jako myslím si, že dát dite do jeslí na 3×4 hodiny fakt není katastrofa a dítě to zvládne, ale zdá se mi, že kolem toho druhého roka je to už takové lepší, možná i pro tebe? A když mají tolik řečí, nějaká babička nebo dědeček by tři dopoledne nezvládli? To je přirozenější pro ty děti. Ale jesličky budou taky určitě fajn, neboj se toho, zvládnete to. Jestli to zvládneš ty, tak dítě taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
22.10.24 08:08

Takhle malé dítě potřebuje mámu a ne chůvu v jeslích. :? Takových dětí je mi líto. :( Spíše manžel by se měl nad sebou zamyslet a začít se více snažit, aby svou rodinu uživil. Ty určitě dostáváš rodičák. Chápu, když je maminka samoživitelka, ale ty máš chlapa, tak ať se snaží, aby na to nemuselo doplácet roční děťátko. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
22.10.24 08:08

Neříkej 15 měsíců, ale rikej si rok a půl. Mě třeba přijde, že 2 leté dítě už do skupinky patří. A tohle už je jen kousek. ;) absolutně nejhorší je český systém, kdy máš dítě 3 roky za zadkem a pak ho z ničeho nic strcis 7-17 do školky :roll:. Manželovi rady nezamlouvej tím, že „není máma“, pokud budeš přesvědčena o tom, že děláš správně, tak si to opravdu nebudeš brát ;) a ano, na blbé řeči bych se lidem podívala do očí a zeptala se, kolik vám budou měsíčně přispívat :mrgreen: s chlapama je to ještě jednodušší, zeptej se jich, jak dlouho byli s dítětem doma oni ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
22.10.24 08:10

A neumoznil by ti zamestnavatel praci z domova? Nejsem si jista, ale mam dojem, že ze zakoniku ted nove vychazi, ze ji zamestnavatel musi umoznit, pokud to nebrani zvlast zavazne duvody.
Ale samozrejme chapu, ze i tak bys potrebovala nekoho, kdo by ti doma pomohl, tezko by ses mohla soustredit na praci a do toho litat kolem ditete.
Jinak pls neber to, ze tvoje rozhodnuti nejak odsuzuju, je to kazdeho vec, spis se ti snazim navrhnout reseni, protoze sama pises, ze jsi z toho spatna.
Hodne stesti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
22.10.24 08:11

@Annonymní_007 rok a čtvrt, třičtvrtě roku je v životě dítěte hodně dlouhá doba.

Příspěvek upraven 22.10.24 v 11:09

• Citovat
  • Upravit
14376
22.10.24 08:12

Žiju v Německu, kde jsou děti v jeslích běžně od roka. I moje byly. Starší šel na 3,5 hodiny denně přesně v roce a mladší o půl roku déle. Podle naší ředitelky je důležitý start a pravidelnost. Ani jedno z mých dětí tam neplakalo, naopak se tam strašně těšily. Mladší tam často ještě chodí (jedle jsou součástí její školky) a starší byl mazák od začátku. Mám ale děti, které milují všechny instituce :lol:
Jinak jsem se, hlavně od českých kolegyň setkávala s tím stejným názorem, jaké má tvoje okolí. A setkávám dodnes. Proč nedělám na částečný úvazek, proč dělám noční a proč a proč a proč…..musíš se to naučit ignorovat, jinak se z toho zblázníš. A nejlepší je, že to nejvíce řeší ti, kteří mají aktivní a nadšené babičky nebo dospělé děti. Ať si každý trhne nohou. 12 hodin týdně bez mámy mu fakt neublíží, právě naopak. Moje děti byly v té době daleko samostatnější, než stejně staré děti mých kamarádek, které s nimi byly doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin