Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@annali píše:
Já bych se nenechala citově vydírat takovým tím českým "dítě musí být do tří let doma s matkou, jinak děsně trpí.
Přesně. Mě to tehdy dávalo najevo opravdu hodně kamarádek a pak za rok za dva ty samé chodily s dotazy “ a jak jsi to udělala, že ti ty děti ve státní školce nebrečí s nejsou v jednom kuse nemocné”. Pro mě bylo podstatné pouze chování mých dětí, takové to že Máňa odvedle by to nikdy neudělala, mi bylo fuk. Kdyby děti v jesličkách brečely, nedávala bych je tam.
Nejmladsi dcera od 22m 3 cele dny (za sebou), zvladala to naprosto v pohode, lepe nez starsi deti, ktere sly az do skolky ve 4.5 resp. 3.5 letech. Nejspis je tezke dopredu rici, zda a jak to bude dite zvladat, ale podle me je dulezite nastaveni matky, pokud je to nutne a matka je s tim smirena a presvedcena, ze to tak ma byt, tak to dite to vyciti a je vice v pohode. Naopak kazda nejistota matky se odrazi i v pristupu ditete.
Jedno dite od dvou let, druhe od 15 mes. Prechod do skolky bez problemu, nadledky na nich nevidim vubec zadne. Z meho pohledu lepsi nez dat dite ve trech letech naplno rovnou do skolky.
Všem moc děkuji za Vaše odpovědi. Nesmírně si vážím názoru, když má někdo zkušenosti a ne jen kecy, jak by tam batole nedal atd.
Moc dekuji
![]()
@mroe děkuji Vám.
Mohu se zeptat, jak často bylo v jesličkách, když začínalo?
@Karolina0311 i Tobě díky za komentář. jasně chápu. Jen mě někdy není jasné, když se některé holky na něco konkrétního ptají…proč, se někteří pořád musí vyjadřovat, co by neudalili, když se jich na to nikdo neptá ![]()
@epsice děkuji za odpověď.
Jak to, prosím zvládá a na kolik hodin je tam denně?
Já dala mladšího syna ve dvou letech do jeslí, prvních 14 dní chodil na dopoledne, brečel první den, druhý den pofňukával, třetí den tam brečel. Pak už jsem ho tam nechávala až do 15 hodin. Popravdě to braní po obědě bylo peklo, protože se v jedlích naobědval, já ho pak táhla protivného domů a tam usnul. Takže rozhodně bylo lepší ho tam nechávat spát a on byl v pohodě
nástup do státní školky pohoda. Starší syn nastoupil až ve třech letech do státní školky a bylo to peklo ![]()
@Any30 já mám srovnání se starším synem. Ten plakal když jsem odcházela a brečel i ve skolce. Dcera je společenská, nekontaktni a absolutně v pohodě. Chodí od června a stslo se jednou ze knourala. Ale pak tam potkáte 3lete dítě co volá maminku a pláče… každý dítě je jiné.
Dcera chodí od půl sedmé do 4 hodin, já už pracuji na plný uvazek
Před 20 lety jsem dávala od 15 měs. dite do státních jeslích. Bylo to tam fajn. Dítě v pohodě, pokud to byl pravidelný režim ( t. j. 5 dní v týdnu). Chodilo cca 8-14.hod.
Pro rýpaly, pracovala jsem, jiné hlídání nebylo.
Na začátku tam byl nějaký zvykací režim, podrobnosti už nevím.
Syn začíná v soukromé školce příští týden, je mu 16 měsíců. Bude chodit zatím dva dny v týdnu cca na 5 hodin, uvidíme, jak budeme postupně přidávat. Je tedy výhoda, že školku otevírá kamarádka a učit tam bude „chůva“, která syna od malinka 1× týdně hlídá, je na ní zvyklý a má ji rád. Syn je i hodně společenský (3. dítě),tak doufám, že adaptace proběhne v pohodě.
@Anonymní píše:
Dobrý večer.Ráda bych se zeptala, zda je tu někdo, kdo dává batole cca 16.mesicu, třeba do jeslicek nebo dětské skupiny na jeden den?
Moc děkuji a přeji hezký vecer
Ahoj, dávám malou od 12 měsíců na jedno dopoledne (3 hodiny) týdně, od 18 měsíců se snažím na 2 dopoledne. Čerstvé dva roky teď se snažíme i 3× týdně. Za mě bych dala až od těch 18 měsíců a spíše častěji na kratší dobu. To 1 dopoledne je málo, hodně jsem tím ztížila adaptaci. Plus máme větší nemocnost, obecně tedy kvůli jakémukoli kolektivu (ale do herny jsme chodit přestaly narozdíl od jeslí). Výhody jsou větší Samostatnost malé, nebojí se domluvit se se staršími dětmi (mají smíšenou třídu) a hodně akcí, vyrábění a tak, což má moc ráda a mě to nebaví
ale jak říkám, asi těch 18 měsíců je za mě lepší než dřív, malá je velký extrovert, ale přeci jen si musela na učitelky zvyknout. Myslím, že kdyby chodila častěji, bylo by to taky snazší. Jinak učitelky jsou zlaté, ty mrňátka mají pořád na rukách ![]()
Jen se chci zeptat, nemáte někdo zkušenost u takhle malých, jak v jeslích spí, když už doma nespí? Uvažuju o jednom dnu ji nechat i spinkat, ale doma mi neusne, jedině až tak kolem 4 odpoledne. Ředitelka tedy říkala, že jim usnou vždycky všichni, ale nevím teda
a že by vydržela jen ležet jako děti ve školce, které neusnou, to asi těžko ![]()
@Any30 píše:
@mroe děkuji Vám.
Mohu se zeptat, jak často bylo v jesličkách, když začínalo?
Starsi trikrat tydne na cely den celou dobu, mladsi na jeden den v tydnu, cely den, postupně pak na celý týden.