Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak si to vyzkoušejte, co vám oběma bude lépe vyhovovat. Ty společná zařízení mají tu nevýhodu, že se tam rychle přenáší nemoci. Soukromé školky ani jesličky na rodičák vliv nemají.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chci se zeptat, mam manzela ktery je od osmi do osmi v praci, takze jsem cely den s rocni holcickou. Chci chodit dvakrat v tydnu cvicit a nakoupit( nesnasi obchody), zatim to delam tak, ze mam holcinu na hlidani, ale uvazuju o jeslickach, jestli by ji nebylo lip mezi detmi- v rozsahu dve dopoledne v tydnu, vic ne, zatim je mala. Mate nektera deti a jeslich? Neznate nejake dobre na Praze 9, 8 za rozumnou cenu? Jeste se chci zeptat, kdyz bude chodit do soukromych jeslicek neztratim narok na rodicak? Dekuji
Ahoj. Pokud bych měla volit mezi chůvou a jeslemi pro roční dítě (a nemusela řešit finance), zvolila bych chůvu. Ze dvou důvodů - roční dítě kolektiv nepotřebuje, naopak je větší pravděpodobnost, že by bylo často nemocné.
Co se týká jeslí a rodičáku, tak pokud máš ještě starou variantu, není podstatné, jestli jsou jesle soukromé nebo ne, ale jako co jsou vedené. Pokud jsou vedené jako hlídací služba, tak o rodičák nepřijdeš. Pokud jako jesle, tak bys to měla nahlásit a rodičák bys už nepobírala. Pokud máš rodičák vyplácený podle nové varianty, tak do dvou let je tam nějaký časový limit, jak dlouho může dítě chodit do jeslí/školky (tuším 48h měsíčně, ale jistá si tím nejsem).
ahoj, ja davam maleho cca od roka na 1-2 dny v tydnu k pani na hlidani na Praze 3 (Jarov) a jsem moc spokojena. Pani hlida vzdy max.4-5 deti, pokud budes mit zajem, poslu ti kontakt.
Jen doplním, že u jesliček nehraje roli zda jsou soukromé nebo ne, mělo by se hlásit obojí a podmínky jsou následující:
@aurinkoJa píše:
ahoj, ja davam maleho cca od roka na 1-2 dny v tydnu k pani na hlidani na Praze 3 (Jarov) a jsem moc spokojena. Pani hlida vzdy max.4-5 deti, pokud budes mit zajem, poslu ti kontakt.
Prosím, můžeš mi do SZ napsat, kolik platíš a za jak dlouhé hlídání? Díky..
Osobně si myslím, že do 3-4 let věku je pro dítě nejlepší být s mámou a pokud jde o hlídání, tak určitě individuální. Jak kvůli nemocem, tak proto, že dítě si potřebuje utvořit vztah k dané osobě, což v případě jeslí možné není. I podle
Matějčka jsou jesle vynález rodičů, školku by si prý děti vymysleli sami. Pokud by chůva byla finančně moc, zkusila bych sehnat jinou maminku s jedním, max. dvěma dětmi.
@hkac píše:
Prosím, můžeš mi do SZ napsat, kolik platíš a za jak dlouhé hlídání? Díky..
ok, pokusim se ![]()
@hkac píše:
Ahoj. Pokud bych měla volit mezi chůvou a jeslemi pro roční dítě (a nemusela řešit finance), zvolila bych chůvu. Ze dvou důvodů - roční dítě kolektiv nepotřebuje, naopak je větší pravděpodobnost, že by bylo často nemocné.Co se týká jeslí a rodičáku, tak pokud máš ještě starou variantu, není podstatné, jestli jsou jesle soukromé nebo ne, ale jako co jsou vedené. Pokud jsou vedené jako hlídací služba, tak o rodičák nepřijdeš. Pokud jako jesle, tak bys to měla nahlásit a rodičák bys už nepobírala. Pokud máš rodičák vyplácený podle nové varianty, tak do dvou let je tam nějaký časový limit, jak dlouho může dítě chodit do jeslí/školky (tuším 48h měsíčně, ale jistá si tím nejsem).
rozhodující je zda jde o KOLEKTIVNÍ HLÍDÁNÍ či INDIVIDUÁLNÍ. Je jedno jak se zařízení nazývá.
@sophinka Díky za upřesnění, já to takhle nějak myslela, ale přesné výrazy neznám, mě se to nikdy netýkalo, jen vím, že nezáleží na tom, jestli jsou soukromé nebo ne.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj holky, chci se zeptat, mam manzela ktery je od osmi do osmi v praci, takze jsem cely den s rocni holcickou. Chci chodit dvakrat v tydnu cvicit a nakoupit( nesnasi obchody), zatim to delam tak, ze mam holcinu na hlidani, ale uvazuju o jeslickach, jestli by ji nebylo lip mezi detmi- v rozsahu dve dopoledne v tydnu, vic ne, zatim je mala. Mate nektera deti a jeslich? Neznate nejake dobre na Praze 9, 8 za rozumnou cenu? Jeste se chci zeptat, kdyz bude chodit do soukromych jeslicek neztratim narok na rodicak? Dekuji