Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosimvas nestraste zakladatelku. Samozrejme zalezi, kvuli jakym komplikacim byl prvni porod sekci, ale pokud jde o samotnou sekci, ta dalsimu otehotneni celkem zahy nebrani. Ja otehotnela az 11m po cisari, ale posveceno jsme meli druhe dite klidne od pul roku, jak pise @pavlats Protoze dr. shodne tvrdili, ze „zahojenejsi uz to nebude“ a neni tudiz duvod dele cekat ![]()
Druhy porod byl prirozeny, vse v pohode, kontrolovali mi prubezne jizvu, ted u tretiho uz ani to ne.
@hanka.br. To je dobrý comment.
První těhotenství naprosto v pohodě, u druhého padám na hubu téměř od začátku do konce a ještě se mi přifařily zdravotní komplikace. Navíc pak třeba řešit nutnou hospitalizaci v době separační úzkosti taky musí být moc prima pro psychiku jak matky, tak dítěte.
Jinak u nas byl ten maly rozdil to nejlepsi rozhodnuti, presvedcuju se o tom u kluku dnes a denne, jsou jako dvojcata a i kdyz byli malicci, tak se vse splachlo pri jednom, starosti vubec dvojnasobne nebyly.
Ze je sidim, mam pocit az ted s tretatkem, tem dvema jsem se coby malym venovala tak nejak spravedlive a rovnomerne, ptze meli vicemene stejne naroky a potreby, ted je dost sidim, coz treba u predskolaka neni moc dobry ![]()
@majdula1 píše:
Jinak u nas byl ten maly rozdil to nejlepsi rozhodnuti, presvedcuju se o tom u kluku dnes a denne, jsou jako dvojcata a i kdyz byli malicci, tak se vse splachlo pri jednom, starosti vubec dvojnasobne nebyly.
Ze je sidim, mam pocit az ted s tretatkem, tem dvema jsem se coby malym venovala tak nejak spravedlive a rovnomerne, ptze meli vicemene stejne naroky a potreby, ted je dost sidim, coz treba u predskolaka neni moc dobry
jenze na to nejde zrovna spolehat. ja to tak treba nemam. deti se mi nejak v potrebach neshoduji. u starsiho bojuju dlouhodobe s jidlem (vcetne lekarskym overeni), je to tvrdohlavy samorost, se kterym bojujem o vse. Mladsi je zase dracice, zacala behat na 1.narozeniny a jeste se nezastavila. Jit s tema dvema zaroven treba na hriste je jeste porad mimo me shcopnosti.
jo, mozna jsem neschopna matka, ale taky ne vsechny deti jsou stejne a to, ze jsou s malym rozdilem neznamena automaticky, ze nezarli, hrajou si spolu atd. aspon teda ne hned.
Podporu a pomoc mám pokud by mi něco bylo. Spíš se bojím právě celkově zda se to dá zvládnout
. První mimi teda není vůbec bezproblémové…ty probdělé noci, kojení doteď co 2 hodiny…ale asi jsem v tomto odolná. Rozhodně chci mít zahojenou dělohu. Sekce byla kvůli oční vadě - takže druhé půjde na 100% téź sekcí (oční pozadì)
@Anonymní píše:
Podporu a pomoc mám pokud by mi něco bylo. Spíš se bojím právě celkově zda se to dá zvládnout. První mimi teda není vůbec bezproblémové…ty probdělé noci, kojení doteď co 2 hodiny…ale asi jsem v tomto odolná. Rozhodně chci mít zahojenou dělohu. Sekce byla kvůli oční vadě - takže druhé půjde na 100% téź sekcí (oční pozadì)
Počítej i s tím, že tvoje tělo bude prvním těhotenstvím a následným kojením a mateřstvím dost zhuntované, takže další těhotenství v krátké době pro něj asi bude darda.
Rozhodně než udělám vážný krok, chci si vše dobře rozmyslet. Určitě opravdu ne dříve jak v září. Zase jsem to brala i tak, že budu mít věci po prvním, tj. míň nákladů na výbavu. To, že budou od sebe rozumně (rok a půl/dva roky) - možná si budou vìce rozumět - ona je to ale otázka do autu…někdy si nemusí rozumět… Nevím, zda starší dítko pochopí, že má sourozence, ráda bych věděla, jak to děti tak malé vnímají. NECHCI NĚKDE UDĚLAT CHYBU. Vše je zatím ve fázi promýšlení a představ. A chápu, že nic není růžové. Těhu jsem měla komplikované…takže beru všechny varianty
Zakladatelka, mam 2 deti na sc a pokazde mi dr rikal, proc ne, ale ze musi byt rez od rezu aspon 2 roky. Jenze my taky cekat nechceme a chceme 3. brzy, prave, aby si rozumneli. Kluky mam od sebe 2 roky a 3 mesice a zatim si rozumi. Ted chci jeste driv, konzultovala jsem to s gyndarem a rikal, ze mam rozhasenou MS, tak mam dobrat 3 platicka HA a pak se muzeme snazit, bylo by to cca 1,5 roku od rezu (kdybych ted otehotnela, jinak ted jsem od rezu 7 mesicu). A to jsem mela po 2. sc zanet bricha a pred mesicem hnisajici mistecko, ale pry nemam narustky a vypada vse slibne. Tak uvidime
Tak si myslim, ze hloupost to neni
Nam s manzelem prijdou dost i 2 roky ![]()
Příspěvek upraven 22.02.15 v 16:55
@Anonymní píše:
Nevím, zda starší dítko pochopí, že má sourozence, ráda bych věděla, jak to děti tak malé vnímají. NECHCI NĚKDE UDĚLAT CHYBU. Vše je zatím ve fázi promýšlení a představ. A chápu, že nic není růžové. Těhu jsem měla komplikované…takže beru všechny varianty
no nas starsi, kdyz jsme prinesli domu mladsi, tak zacal brecet (a to jsme se fakt snazili, dle vsemoznych rad, aby to probehlo jak ma) a brecel jeste nekolik tydnu, kdyz ji manzel vzal do naruci (u me mu nevadila), pak se ji rozhodnul dlouhodobe ignorovat… takze idylka to fakt byt nemusi.
Taky otázka důležitá - já MS neměla, bylo první neplánovaně, nevím teď jak bez MS poznám OVU…to se musím zeptat gyndaře…teď MS nemám také, což je prý po porodu normální
Ja bych si uzivala sexu
Ja uz na 3. sc musim, tak mi to ani nevadi, aspon to bude driv, nez je zenska zhuntovana tehotenstvim ![]()
Jestli kojíš tak je normální že nemáš MS. Já dostala až bylo malému 15 měsíců (ještě jsem kojila). A jak dlouho chceš kojit? Mě osobně přijde brzo odstavovat mimi když mu je třeba 5 měsíců, ale každý to má jinak.
Myslím, že čím menší dítě, tím lépe a samozřejměji přijme fakt, že má sourozence, u starších je asi větší riziko žárlení, už si více uvědomí, že se najednou musí dělit o pozornost, kterou mělo pro sebe. Ale asi se nedá paušalizovat, každé dítě to bude prožívat jinak. Věci po prvním budeš mít za rok i za pět let, to řešit nemusíš
. Zdravotní hledisko bych konzultovala s lékařem, zjevně i každý dr. doporučuje něco jiného, když někomu řeknou, že může počít 6m po sekci, mě doporučila dr. tak 1,5R (fyziol. těhotenství, žádné komplikace při sekci). A jestli to zvládneš, to musíš zkonzultovat sama se sebou
, musí to být asi chvíli peklo. Jedna paní měla dvojčata a pak další 2 děti rok od sebe a říkala, že ta dvojčata jsou jednodušší v tom, že potřebují obě to samé, ty dvě krátce za sebou mají přeci jen trochu jiné nároky, je to více práce. Já mám kluky 2,5 roku od sebe a i tak nastaly situace, kdy jsem nevěděla, co dřív (obvyklé- kojím a starší chce kakat, hned
).
Riziko po cs ti zhodnotí jedině dr, na to se tu vůbec neptej. Ad malý věkový rozdíl..jaký si to uděláš, takový to budeš mít
Budeš-li mít rozdíl 18m, budeš mít celých těch 18m na to, abys se starším dítkem trénovala- oddudlíkování, samostatný jezení, poslušnost na přechodu, v obchodě, svlíkání ponožek, tepláků, čepice, rukavic, samostatný hraní. Tak to buď uděláš jako, já, kdy jsem s bezbřehou trpělivostí (dodnes nevím, kde jsem jí vzala) tohle starší učila a tak, když se v jejích 19m narodila mladší, bylo to bezproblémový dítě. Nebo se na to můžeš vykašlat, budeš mít 18m dítě, co jídlo jen všude patlá, při chycení za ruku na přechodu se hystericky válí po zemi, celý den v puse cumel, x buzení během noci na mlíko a tak dále a budeš zakládat zoufalý téma na emimi
Je to na tobě, první varianta se s trochou píle zvládnout dá a pak je to neuvěřitelně krásný.
Chci kojit co nejdéle. Dudana nemáme, ale naučit dítě chci určitě ty základní věci, mám i super mamku, takže vím, že mi pomůže ohledně rad jak na to
. Ovšem já a sestra jsme byly jiné. Zatímco u mě prý šlo lépe, sestra pravý opak
i když mamka postupovala stejně