Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Řeším podobnou otázku, i když u mě nehraje zdr. stav takovou roli, jako můj věk. Mám 4,5 měsíčního chlapečka a mě bylo v prosinci 35. Kluk je z umělého oplodnění a máme ještě několik embrijek „u ledu“.
Nejdřív jsem o druhém potomkovi nechtěla ani slyšet já, zatímco manžel chtěl dvě. Pak se karta obrátila a manžel by raději zůstal u jednoho. Nyní jsme ve fázi, že jsme si řekli, že to necháme být a rozsekneme to nejdéle do konce roku.
Ráda bych synovi dopřála sourozence. Já sama mám 2 sestry + jednu nevlastní. My tři jsme od sebe také krátce 20 a 15 měsíců. Dřív to bylo naprosto normální.
Ale taky si nejsem jista, že bych vše zvládla. Nejsem úplně maminkovský typ. Řeším zatím spíše banální problémy. Jako co bude dělat starší, když já budu kojit, jak budeme chodit na procházky, k doktorovi…
Sice bydlíme u tchánovců a věřím, že tchýně by mi pomohla. Teď jejích „služeb“ nevyužívám, protože si myslím, že jedno dítě zvládnout musím a brala bych to jako osobní prohru, kdybych jí pořád potřebovala.
Mám obavy, zda syn nebude takové to hysterické dítě, co se v obchodě začne válet po zemi a řvát, že TO chce… On je zatím celkem pohodový, v noci kráně spinká. Večer ho dáme do postýlky a není třeba nějakého delšího uspávání. Samozřejmě vím, že se to může kdykoli zlomit. Nemyslím si, že by měl být nějak nezvladatelný - z rodiny to nikdo nemá.
Dá se to zvládnout a neskončit na blázinci
? Ptám se těch, co mají děti blízko po sobě…
Je fakt, že nevím co obnáší péče o roční dítě a zatím jsme neprodělali žádnou nemoc, ani zoubky. I když dnes to nebylo úplně růžové. Malej nepapal a stále plakal. Má kašel, tak ho to trápí. Takže první nemoc možná právě proděláváme..
@Smajlina_2012 píše:
Zakladatelka, mam 2 deti na sc a pokazde mi dr rikal, proc ne, ale ze musi byt rez od rezu aspon 2 roky. Jenze my taky cekat nechceme a chceme 3. brzy, prave, aby si rozumneli. Kluky mam od sebe 2 roky a 3 mesice a zatim si rozumi. Ted chci jeste driv, konzultovala jsem to s gyndarem a rikal, ze mam rozhasenou MS, tak mam dobrat 3 platicka HA a pak se muzeme snazit, bylo by to cca 1,5 roku od rezu (kdybych ted otehotnela, jinak ted jsem od rezu 7 mesicu). A to jsem mela po 2. sc zanet bricha a pred mesicem hnisajici mistecko, ale pry nemam narustky a vypada vse slibne. Tak uvidimeTak si myslim, ze hloupost to neni
Nam s manzelem prijdou dost i 2 roky
Příspěvek upraven 22.02.15 v 16:55
to je taková blbost
Kdo a kde ti zaručí, že si všichni budou rozumět?
@majdula1 píše:
Prosimvas nestraste zakladatelku. Samozrejme zalezi, kvuli jakym komplikacim byl prvni porod sekci, ale pokud jde o samotnou sekci, ta dalsimu otehotneni celkem zahy nebrani. Ja otehotnela az 11m po cisari, ale posveceno jsme meli druhe dite klidne od pul roku, jak pise @pavlats Protoze dr. shodne tvrdili, ze „zahojenejsi uz to nebude“ a neni tudiz duvod dele cekat
Druhy porod byl prirozeny, vse v pohode, kontrolovali mi prubezne jizvu, ted u tretiho uz ani to ne.
no zahojenější už to nebude, ale ona je dva měsíce po sekci a v úvodním příspěvku bylo děti rok od sebe, tudíž aby byly děti rok od sebe, musela by těhotnět tři měsíce po sekci a to je bláznovství. Já nijak nehodnotila věkový rozdíl mezi dětmi, každého věc, chudák starší dítě, páč na něj není v žádném případě tolik času, ale to je věc vkusu, ovšem zdravotní hledisko vzhledem k děloze…to není strašní, to je fakt. Dřív jak půl roku je to risk jak hrom. Může vyjít a nebo taky skončit dost šeredně.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dvouměsíční miminko a uvažuji nad druhým, abych měla děti po sobě. První porod byl CS bez komplikací a úplně úžasný v hojení (od 3.dne jsem byla jako rybička).
Chci se zeptat, jaké to je mít děti cca rok či rok a půl od sebe, co finančně, psychicky? Nějaké rady? Měla bych děti mít po sobě ze zdrav. důvodů (endometriòza), pak se dle lékaře snižuje šance - ale na druhou stranu je prý riziko mít do dvou let po CS miminko.
Taky mám dvouměsíční miminko narozené plánovaným císařem.
Vše proběhlo bez komplikací a cítím se fit. Nicméně moje lékařka mi doporučila počkat 2 roky. I když bych chtěla dříve, tak je to obrovské riziko, které nehodlám podstoupit.
@Evaa.j 4 měsíce ještě nejsou nic. V tom máš pravdu. Až začne lozit, porostou zuby, dostaví se separačka, pak období vzdoru, odplenokvání, oddudlíkování, totok onok a jiné chutóvky…
Heled´ani v 38 mi nebudeš stará.
Hlavně klid, a nehnat všecno na krev.
Občas to není k věci ![]()
@terinka4444 píše:
No, tak po roce od sebe je čirá hloupost vzhledem k tomu, že jsi rodila císařem. Mohla jsi se cítit jako rybička, nicméně tělo potřebuje čas na zahojení. Takže mít děti po roce od sebe, plánovaně, po porodu sekcí, může mít jen hazardér a blázen.Najdi si něco o ruptuře dělohy, počti si a pak popřemýšlej a pak se rozhoduj.
naprosto souhlasím s tímto názorem, taky jsem se po SC cítila brzy fit, ale doktor mě varoval s brzkým otěhotněním, právě z důvodů zdraví a nejen mého! Buď si něco pročti a nebo co ti na to povídá doktor?
jinak moje máti i tchýně maj dva kluky po sobě něco málo přes rok, takto to kdysi prostě bývalo, že sotv ženská mohla tak se chlap „otřel“ a zadělal na další a jako nevzpomíná na to dobře zrovna, dá se to zvládnout, respektivě musí! ale jinak se obě shodli, že by raději o půl roku počkali a já a švagrová si říkáme 2-3r ideální věkový rozdíl ![]()
Známá otěhotněla taky brzy a řeší spíš jak to utáhnout na RD dvě děti na UM a dvě děti s plínami… dost finančně náročné + rozdílné potřeby… ale zvládá to, MUSÍ! ale neplánovala to takto brzy ![]()
Já osobně byl počkala aspon rok, když máš zase jiné problémy, ale mě radil doktor min 1,5r počkt ideálně 2.. ale co doktor to názor
Ano, čím více nad tím přemýšlím, dva roky budou asi stejně rychle pryč…takže to uteče, mezitím se já zotavìm a prcek povyroste…bude moci např. do školky (pokud půjde odplenkování a přijmou ho. A máte pravdu, není kam spěchat, byla to úvaha ale zpětně vidím, že bláznivá…jsem ráda, když prcek o půlnoci usne a já mohu spát s přestávkami do osmi ráno (budì se 2×-3×)…třeba se líp připravím…
@Anonymní píše:
Ano, čím více nad tím přemýšlím, dva roky budou asi stejně rychle pryč…takže to uteče, mezitím se já zotavìm a prcek povyroste…bude moci např. do školky (pokud půjde odplenkování a přijmou ho. A máte pravdu, není kam spěchat, byla to úvaha ale zpětně vidím, že bláznivá…jsem ráda, když prcek o půlnoci usne a já mohu spát s přestávkami do osmi ráno (budì se 2×-3×)…třeba se líp připravím…
ale je super, že patříš k těm co prvně přemýšlí a hned nekonají
já dva roky nedokázala čekat, tak jsme se nažili po roce a půl a stejně si to příroda zařídila sama a vyšlo to měsíc před 2. narozeninami prvního dítěte - myslím otěhotnění ![]()
@Evaa.j Ja mam 2 deti, jsou od sebe 15 mesicu, mladsi ma nyni 14 mesicu. A patrim mezi „stare matky“. ![]()
Zvladnout se da vsechno, chce to dobrou organizaci, ale i tak je to teda fakt kazdodenni zahul. ![]()
Pokud mas moznost alespon nejake pomoci, tak je to jiste obrovska vyhoda a nebala bych se toho.
Ja bohuzel nemam, babicky daleko, muz do vecera v praci. Kdybych tu mela aspon jednu babicku, tak bych se asi nejak zvlast nebranila ani tretimu diteti, ale bohuzel vek a muj muz jsou zasadne proti. ![]()
Ahoj..mamka mela nejdrive me a cisarem a temer okamzite po sestinedeli otehotnela podruhe a tehotenstvi i klasicky porod zvladla skvele…jsme od sebe s brachou presne rok a dva dny ![]()
Já s císařem zkušenost nemám, tak neporadím…ale ze svého okolí znám hodně maminek, co mají děti takhle rychle po sobě - některé to zvládají s přehledem a jiné jsou na palici. takže záleží jak kdo…já mám dítě 19 měsíců a v žádným případě bych teď nechtěla otěhotnět znovu…třeba zrovna švagrové s bráchem si to chválí, jak je super, že si děti hrají a tak a že nám to doporučují. jo věřím, ale nikdo mě nedonutí ![]()