Jídelníček a samostatnost 2 a 3/4 roku

565
10.12.12 22:33

Jídelníček a samostatnost 2 a 3/4 roku

Jak vypadá jídleníček u vašich stejně starých dětí?

Zjišťuju, že naše zlatíčko jí od 10-ti měsíců to samé. Jen masozeleninu vystřídal náš dospěláck oběd.

snídaně - ovocná přesnídávka a někdy pár piškotů.
svačina - UM ze 7 odměrek - 210 ml
oběd - to samé, co my. Polívky nevařím. Když jsou těstoviny sní klidně mezi 200 - 250g. Kuřete sní celou čtvrtku. Ale když mu nechutná, tak dvě lžíce a nezájem. Hodně záleží, co je. Ale nic jiného nedávám. Prostě buď sněz nebo nech. Hlady neumřeš.
večeře - kaše 150ml vody, 50g prášku

Je to stále miminkovská strava, ale stolici má pevnou. Je to hroznej mlíkofil. Když jsem se pokusila nahradit odpolední UM alespoň jogurtem. Oblafla jsem ho jen na den nebo dva. Pak jen mlíko. Když jím jogurt já, klidně by mi ho snědl celý. Pečivo taky ujídá ode mě. Nebo miluje upečené kuře s chlebem. Ale pokud se mu pokusím jídlo (např. večeři) nahradit pečivem. Tak nechce.

Co se týče samostatného jezení. Moc dobře lžičkou umí. Ale pokud to začnu vyžadovat pravidelně, sní trochu a hned máma, máma.

Z klasického otevřeného hrnečku pít neumí. Pije z lahve s brčkem.

Prostě vůbc nevím, jak to svoje dítě osamostanit. Je strašně šikovnej, ale s jakoukoji samostatností bojujeme. Kousky začal jíst až ve 20-ti měsících. :roll: Přitom prostředek chleba nebyl problém v roce. Ale jídlo s kouskama dlouho ne-e. To samý lžička, hrneček. Nesundá si ani kalhoty, když chce na nočník. Fllašku s mlíkem si sám drží až o dvou let. :zed: Přitom je chytrej jak opice. Umí spoustu věcí, co by ve svém věku ani umět nemusel.

Asi jsem někde udělala výchovnou chybu. Asi jsem málo vedla k samostatnosti. Ale nevím, jak na to. To mám jídlo vyhazovat jenom proto, že do toho třikrát rýpne a chce abych ho nakrmila já?

Navíc teď máme 4 - měsíční mimčo. Nechci, aby žárlil, že mimčo má full servis a on najednou útrum. Ale není to záležitost od narození mimina. Nesamostatný byl dávno před tím. Přitom ale jinak není mamánek. Nesnese tulení, mazlení. Tak jestli to není forma jeho potřby blízkosti se mnou. Někdo se tulí, někdo chce krmit.

Omlouvám se za chaotičnost. Ale trápí mi to. Vím, že jsem v tomhle selhala a vůbec nevím jak na to. Navíc, když je na servis navyklý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13141
10.12.12 22:49
@adusinka píše:
oběd - to samé, co my. Polívky nevařím. Když jsou těstoviny sní klidně mezi 200 - 250g. Kuřete sní celou čtvrtku. Ale když mu nechutná, tak dvě lžíce a nezájem. Hodně záleží, co je. Ale nic jiného nedávám. Prostě buď sněz nebo nech. Hlady neumřeš.
večeře - kaše 150ml vody, 50g prášku

Tak to teda na to mléko čučím, jak puk. On má vlastně normoš jídlo jenom ten oběd, že.
Můj dvouleťák
S - kaše se mnou - dělám si různé kaše a mlékem (ovesná, jáhlová, pohanková) nebo chleba SV - nějaké ovoce, většinou si ho kouše sám, bere si z mističky
O - polévka a další, jí to, co navařím všem. S tím, že vařím spíše zdravě
SV - nějaký mléčný výrobek
V - s tatínkem (chleba s něčím, vajíčka, zbytek od oběda)

Kojila jsem do 20m po odstavení mléko nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl. hana20:00
10.12.12 22:54

To se divím, že se mu to nepřejí - hlavně myslím snídaně a večeře. Mám stejně starý dítko a jakmile mu např. kaše přestala jet, tak začal baštit ve větší míře pečivo. Pokud už ale kousky normálně jí, tak bych to neřešila. Je jedno, jestli je jí od roku nebo od dvou… Hlavně že už je zvládne. Hrníček je asi o pohodlnosti, brčko je lehčí. Můj kluk to zvládne už cca od 1,5r aniž by bryndal, ale zase na jiný věci je „levej“. Nesrovnávala bych to tak detailně. A abych Tě uklidnila, tak syn se taky ještě sám nenají. Občas chce jíst sám polívku, jogurt nebo přesnídávku, ale hlavní jídlo nikdy. KDyž ho nutím, tak taky řekne jen „maminka“. Podle mě zase jen chlapská pohodlnost v kombinaci s mojí nedůsledností a neochotou nechat ho v jídle plácat např. už min. před rokem (i když abych si našla drobnou omluvu, tak on nikdy neprojevoval ani snahu najíst se sám). Spoléhám v tomto z velké části na školku :mrgreen: Můj chodí občas na dopoledne do školičky a tam je dle řeči učitelky samostatný s mini pomocí.

• Citovat
  • Upravit
5570
10.12.12 22:55

My jime vsichni spolu u stolu (v tydnu snidane, obcas vecere, o vikendu vsechna jidla), on dostane svuj talir a pripadne lzici, my jime, on ji sam zaroven.
Zacalo to snidanema, nakrajela jsem mu chleba na kostky, zacal jist sam rukama. K tomu dostal hrnek a do nej tri lzice caje, ucil se z nej pit. To bylo kolem roku (ale on nikdy nemel klasickou flasku, byl kojenej) Postupne jsem mu caj pridavala, parkrat se polil, ale dneska ve 20m uz pije i z plnyho a vi jak na to, nepolije se. Jak si zvykl, ze ji sam snidane, chtel postupne i svou lzici, tak jsem mu oblikla plastenku a nechala ho jist samotnyho i polivku. Prvni pokusy katastrofa, dneska uz ji polivku zasadne sam nebo jeci neeee :D nehoda se stane, pravda je, ze peru docela casto

asi bych na nej zkusila jit nejak postupne, treba taky od snidane, vysvetlit mu jak je veliky a sikovny kluk, nakrajet mu pred nim chleba „na vojacky“ (rikavalo se za me) Treba by mu jezisek mohl donest nejaky pekny detsky jidelni set jestli uz nema? Hodne pomaha spolecny stolovani kdyz maminka taky ji a ma plny ruce… Taky mu treba nakrajet jablicko nebo jine ovoce na kousky, at si zvykne se pres den obsluhovat sam. Nas malej ma v obyvaku na stole porad neco a kdyz ma chut si zobne (jak to nenachystam tak vleze do misy s ovocem a hryze treba nekolik jablek :twisted: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
10.12.12 22:56
@adusinka píše:
Jak vypadá jídleníček u vašich stejně starých dětí?

Zjišťuju, že naše zlatíčko jí od 10-ti měsíců to samé. Jen masozeleninu vystřídal náš dospěláck oběd.

Je to stále miminkovská strava, ale stolici má pevnou. Je to hroznej mlíkofil. Když jsem se pokusila nahradit odpolední UM alespoň jogurtem. Oblafla jsem ho jen na den nebo dva. Pak jen mlíko. Když jím jogurt já, klidně by mi ho snědl celý. Pečivo taky ujídá ode mě. Nebo miluje upečené kuře s chlebem. Ale pokud se mu pokusím jídlo (např. večeři) nahradit pečivem. Tak nechce.

Co se týče samostatného jezení. Moc dobře lžičkou umí. Ale pokud to začnu vyžadovat pravidelně, sní trochu a hned máma, máma.

Z klasického otevřeného hrnečku pít neumí. Pije z lahve s brčkem.

Prostě vůbc nevím, jak to svoje dítě osamostanit. Je strašně šikovnej, ale s jakoukoji samostatností bojujeme. Kousky začal jíst až ve 20-ti měsících. :roll: Přitom prostředek chleba nebyl problém v roce. Ale jídlo s kouskama dlouho ne-e. To samý lžička, hrneček. Nesundá si ani kalhoty, když chce na nočník. Fllašku s mlíkem si sám drží až o dvou let. :zed: Přitom je chytrej jak opice. Umí spoustu věcí, co by ve svém věku ani umět nemusel.

Asi jsem někde udělala výchovnou chybu. Asi jsem málo vedla k samostatnosti. Ale nevím, jak na to. To mám jídlo vyhazovat jenom proto, že do toho třikrát rýpne a chce abych ho nakrmila já?

Navíc teď máme 4 - měsíční mimčo. Nechci, aby žárlil, že mimčo má full servis a on najednou útrum. Ale není to záležitost od narození mimina. Nesamostatný byl dávno před tím. Přitom ale jinak není mamánek. Nesnese tulení, mazlení. Tak jestli to není forma jeho potřby blízkosti se mnou. Někdo se tulí, někdo chce krmit.

Omlouvám se za chaotičnost. Ale trápí mi to. Vím, že jsem v tomhle selhala a vůbec nevím jak na to. Navíc, když je na servis navyklý.

Nemluvíš náhodou o mém starším synovi, s tou samostatností? :lol: :mrgreen: stáhnout kalhoty-neumí, krmit se-neumí…taky mu bede koncem měsíce 2 a 3/4..akorát k němu nemáme 4m mimčo, ale 10m :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5517
10.12.12 22:56
@adusinka píše:
Jak vypadá jídleníček u vašich stejně starých dětí?

u nás
Snídaně - UM
Svačina - velká porce ovoce s ovesnýma vločkama
Oběd - to co pro nás
Svačina - UM
2. svačina - jogurt, nebo pečivo s něčím
Večeře - pečivo s něcím, případně něco od oběda, občas kaše (málo kdy…)

Jinak co se týče samostatnosti, dcera zvládne najíst se sama, svéknout i obléknout, bohužel se jí ale hodně často nechce, takže když chci, aby byla rychle najedená, musím jí dokrmit, pokud spěcháme, pomáhám jí se oblékat. Jinak pokud je čas, tak jí nutím, aby vše zvládla sama… také čekám miminko, takže už i kvůli tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
565
10.12.12 22:58

@omites No právě :roll: Jak už jsen psala - když já jím jogurt nebo chleba. Tak strašně chce. Když to natvrdo naservíruju jemu místo UM nebo kaše, tak mi to odmítne. Jemu to takhle naprosto vyhovuje. Šťastný dítě plný energie. Je k neutahání.

Spíš mi víc trápí ta nesamostatnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
10.12.12 23:03

Tak on syn taky nesedí u chleba se sýrem a spořádáně nejí. Buď ukusuje od nás, jak pobíhá kolem. Nebo mu to dám na kostičky a on jak běží kolem tak si vezme. :nevim: Má i světlé chvilky, že jakoby spořádaně sedí, ale většinou si to stejně vezme na gauč. Taky ten gauč podle toho vypadá.
Ale má fakt rád věci, které si vybere, do mističky. Třeba rozinky, pomeranč, cereální hvězdičky a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
10.12.12 23:03

Jinak myslim, ze je skoda, ze nevaris polivky. To je milion zpusobu, ted pres zimu zahreje, zasyti.. malej miluje polivky, zvlast masove vyvary.
zaradila bych vic ovoce a nevim jaky delas obedy, ale i hodne zeleniny! na tu by mohla byt dobra ta polivka… asi bych mu posotupne prekopala cely jidelnicek 8o :D ale ja jsem ovlivnena tim, ze jime zdrave

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
10.12.12 23:04

Snidane mleko a kase
svacina jogurt
obed normalni, maso, zelenina, testoviny atd
svacina ovoce
vecere jako mame my s muzem a jako dezert trocha UM nebo kakao

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
P28
10.12.12 23:06

Hmm, tak to ti nezávidím, fakt by mohl být samostatnější. Mám dvouletého raubíře (a půlroční mimino). Jídelníček má normální, jí s námi. Snídá rohlík s něčím (sýr, šunka, marmeláda) nakrájený na kostičky. Takhle to jí od roka a nejsem schopná ho přinutit rohlík normálně ukusovat. Přitom suchý rohlík, nebo koláč normálně sní. Svačina - buďto venku koupíme koláč, nebo má jogurt/tvaroh - zvládne sám lžičkou, nebo banán - ten si odmítá držet, tak já přidržuju, on ukusuje. Oběd mi někdy hodí na hlavu, ale většinou jí. Jí sám lžičkou, občas něco vyžírá rukou. Když je unavenej, tak je línej jíst lžičkou a tvrdí, že už nechce, ale ode mě se ještě nechá nakrmit.

Svačina podle toho, co měl dopoledne. Večeře s námi - většinou teplá (druhý den ohřívám na oběd) nebo pečivo. Kaši neměl ani nepamatuju. Pije i normální mlíko, mezi jídly sem tam vysomruje sušenku.

Otevřený hrnek/skleničku jsme trénovali a časem se to naučil, ale nijak rychle to nešlo. Nejdřív přidržet a on do toho slintal :poblion:, potom začal usrkávat a teď normálně pije i zvládne se sám napít a zase zpátky položit, aniž by rozlil. Ale trvalo to. Zase ale nechápe brčko.

Po mléčných věcech by se užral, ale vůbec nechce ovoce a zeleninu. :zed:

• Citovat
  • Upravit
565
10.12.12 23:07

Něco mi říká, že to dopadne tak, že u mladšího začnu s osamostatňování včas a snad se přidá i starší.

Ale je zajímavý, že když chce, tak sám sní lžičkou řídkou přesnídávku během chvilky. Ale je to strašně výjimečně. Jo a to u něj musím sedět a držet mu misku s přesnídávkou :roll: Ale jako, že je vidět, že se lžičkou to umí až moc dobře, když jí i řídký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
10.12.12 23:08

Tak dceři jsou teď čerstvě tři a jí sice sama, ale je furt jako prase. Třeba jogurt se naučila sama jíst až asi před třemi měsíci (takže taky cca 2 3/4), pije vetšinou z hrnečku s hubičkou. Ze sklenice umí taky, ale je každou chvíli zlitá. Jinak dlabe asi toto:
snídaně - cca 200ml mlíka (plnotučné) a kousek pečiva
svačina - jogurt
oběd - jaky my
svačina - po spaní vyžahne zase cca 200ml mlíka a něco zobne
během odpo ještě ovoce nebo zeleninu nebo ujídá křupky našemu 11 měsíčnímu
večeře - pečivo, zbytky od oběda a teď vyjímečně kaše, ale to jen že to vidí u mladšího

S tou lžičkou a skleničkou to u nás není tak slavné taky proto, že stále ještě nemá vyhraněnou lateralitu (pravák x levák)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
10.12.12 23:09

Já bych ho nechala, myslím, že jsi chybu neudělala. Můj syn sice jí víceméně sám, ale víc toho taky sní, když ho krmím ze svého talíře, nebo když mu ujídám z jeho. Snažila bych se asi víc jíst s ním, aby viděl, že se jí samo.

K tomu jídelníčku, my máme úpně jiný, ale to záleží na každém. Každopádně bych se mu snažila přidat víc zeleniny a ovoce, to je podle mně důležité…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
10.12.12 23:11

My máme to samé, i s tím 4 měsíčním mimčem. :-) Akorát náš tedy není mlékofil a co jsem ho odstavila, mléka se nedotkl. Jogurt do něj rvu, sýry nee, kaše - o těch si mohu nechat taktéž zdát. :jazyk: Svléknout kalhoty na nočník též ne.

Ale od září chodí do školky a začíná se to lepšit. Tam se s ním nemazlí. Ale on je zároveň dost ignoruje, některé dny tam nejí prý NIC! :zed: Jenže to doma někdy také, tak to neřeším s tím, že se to pomaloučku polehoučku v té školce přeci jen lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí