Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rada bych pozadala o pomoc. Mam dite s Atopickym ekzemem nebo nejakou formou alergie. Je mu 7m a tak uz jsme zacali z pevnou stravou. Ale take kojim. Nevim si rady co mohu jist aby nemel ten osklivi ekzem. Je spousty veci co jist nemohu, ale nevim co mohu a co mam uz varit. Take nevim co dat malemu papat, abychom nejeli zase na pohotovost. Cely otekl a zcervenal po bananu a nedavno jsem mu dala jen malou lzicku jogurtu a zvracel tak moc az zneho sla i pena. Byl to hrozny sok. Nevim co mu dat aby mel zasobu vapniku a vitaminu co potrebuje a jsou v potravinach co nemuze. Zkouset na co je alergicky formou mu to dat a pak cekat na to nemam nervy. Byl to hrozny sok a jeste ted se tresu kdyz si na to vzpomenu. Rada bych vedela co je naopak prospesne jist v pripade alergii. Protoze to co nesmim je takove mnozstvi, ze uz se prestavam orientovat v tom co smim. Moc vam vsem dekuji za jakoukoli pomoc. Dekuji moc
Ahojky, mám syna s atop. exemem, od dr. máme předepsáno že nesmíme: oříšky, jahody, citrusové plody, čokoládu, hroznové víno. Ve vašem případě mi spíše přijde, že má malý kombinaci exemu plus další alergie na konkrétní jídla
, chodíte na prohlídky? Určitě vám musí dr. profesionálně poradit, popřípadě poslat na imunologicko-alergologické vyšetření. Tam z testů přesně poznají, co malému nedělá dobře…a jediné na co snad neexistuje alergie je z ovoce jablíčko
. Jinak může být alergie snad na uplně všechno
.Pokud má problémy i po jogurtu, tak bych vysadila mléčné výrobky uplně
. V banánu některým dětem dělají problémy ty malinkatý zrníčka, dle dr. by děti s exemem něměli prakticky vůbec jíst ovoce, které obsahuje malé zrníčka( vyjma jablíčka).
Co nejdřívě jdi k vaší kožní dr. a požádej i o to imuno vyšetření
.držím pěstě ![]()
neziji v Cr a tady v UK jsme u doktorky byli
a rekli nam, ze je to atopak a ze mam zkouset na co je alergik, ale to se neda, abych mu zkousela ruzne jidlo a vzdy v panice ze se mi udusi letela na pohotovost nebo jen do neho strkala kapicky proti alergii a modlila se, ze to bude pokazde jen opuchlina a ze nehrozi, ze se mi detatko udusi. Ja nejsem dostatecne silna na takovehle experimenty
Jinak nas poslali na testy jdeme tam za dva tydny, ale rikali, ze ani ty testy kolikrat nereknou na co je detatko alergicke tak se fakt bojim. ![]()
hele jestli ma takhle prudkou alergii, ze jezdite na pohotovost, tak to bude IgE alergie a ta jde zjistit z krve. meli by mu podle me vzit krev na hlavni alergeny.
zvraceni ale neni typicky projev alergie
u nas to bezi pomaleji, osype se az pozdeji, klidne za par tydnu - my porad nevime na cem jsme, blbe se to odlisuje, vy alespon mate hned jasno
pokud reaguje na neco z tveho mleka a ty porad jeste nevis na co a uz ma i prikrmy, pak bych se skoro primlouvala za odstaveni a specialni mliko budto nutrilo allergy care, nebo jeste vyssi stepeni
preci nemuzes mit stravu jak kojenec, abys vsechno eliminovala- navic bys sama nemela dost zivin pro sebe - zatimco pri odstaveni a davani specialniho mlika ty by ses normalne najedla a on by mel vitaminy a dalsi dulezite latky z toho mlika
kazdopadne bych to resila s odborniky
jo a za bezpecne se povazuje jehneci a rejze, je to nejaka reziho dieta, nebo tak - jehneci, rejze a olivovy olej, prej to je i dostatecne hodnotne
kdyz ho kojim, tak nema takhle silnou reakci. Ale taky se ne vzdy osype. Proto z mlika nevim presne na co muze mit alergii. Na pohotovost jsme sli potom co jsem mu dala kousek bananu a on si ho oplacal po obliceji takze to mozna ani neni primo z bananu ale reakce na to, ze ho mel na obliceji no nejsem si jista a ted kdyz jsem mu dala ochutnat jogurt. Takze vim, ze mlecne vyrobky teda vynechavam, ale toho muze byt x a x. No uvidime co nam reknou na te arelgologii, ale doufam, ze neco zjistime. No je skoda, ze se neda jednoznacne rict tohle se jist muze a budu v klidu. Asi to vazne vypada, ze muze byt uplne na cokoli. A pokud kojim tak nechci prestavat. To mi doktorka dokonce rekla, ze at kojim jak nejdele to jde protoze po pevne strave se to just rozjede. V mlice se to trochu minimalizuje a je jen cerveny a ma ten ekzem. No jenom je to take desny a asi dost svedivi. A tady nemaji hypoalergeni mlicko pro mimi a uz jsem mu zkousela umelku a vubec mu tady stoho nic nejede
je zvykli na me mlicko a nic jineho nechce ![]()
tak kdyz ti nechce UM, tak specialni pro alergiky by ti teprve nechtel, na to se dlouho zvyka. ja to tomu nasemu rvu vicemene jen v kasi.
ja jsem mu zkousela ten od Nutrilonu HA1 hypoalergicke a nemela jsem sanci. To je shopnej radeji nejist i nekolik hodin nez by si vzal tohle a ted jeste ke vsemu mi nechce jist ani z flasky. Ale jsem take zastance kojeni. Hlavne kdyz vidim kolik maminek stim ma problemy a jsem mela take hrozne problemy nez jsem se rozkojila, tak si toho vazim, ze mam mlicko. Proberu to s doktorkou ohledne toho jidelnicku, ale sama vidim, ze reakci na jidlo ma, ale do mlicka se to asi dostane v hrozne malem mnozstvi protoze ta reakce je bud ze mu zcervena jedna tvar nebo zadna. A v zelenine je take spousty vitaminu. Byla jsm hrozne zoufale, kdyz jsem prisla z pohotovosti
myslela jsem si, ze snad neexistuje nic na co by chudacek nemel alergii.
pokud by bumbal jen mlicko tak by to nebylo tak hrozne, ale spis kdyz ted musim pomalu zavadet pevnou, tak se bojim aby mu nejake ty vitaminky nechybeli, protoze nektere maminky rikaji, ze musi mit od pul roku jogurty jinak ze je pomalejsi ve vivoji. To takove veci me docela desi. ![]()
vililik píše:
pro alergické děti je vždycky nejleopší mateřské mléko
ne vzdycky
v okamzikl, kda matka muze jist jen brambory, aby dite nemelo ve stolici krev, uz kojeni smysl nema - samozrejme se musi prejit na specialni mliko, ne jen na nejaky HA
pro mirne alergice deti je jasne MM lepsi
Ahoj!
Je něco, co už máte vyzkoušeno a nedělalo mu to žádný problém?
Je třeba začít s těmi méně rizikovými potravinami - rýže, mrkev, brambory, brokolice…
Vždycky zkus jednu a tu dávej několik dní a uvidíš, jestli bude nějaký problém nebo ne. Pak můžeš přidat další. Zaváděj fakt hrozně pomalu a opatrně.
Není třeba si dělat velkou hlavu z toho, že nebude mít moc pestrý jídelníček. Důležité je, přijít aspoň na něco, co bude moct jíst.
Mezitím, co budeš zavádět novou potravinu, tak se snaž ty sama vyhnout těm rizikovým věcem - čokoláda, ořechy, rajčata, mléko a mléčné výrobky, skořice, citrusy a další…
aha tak to jsem nevedela, ze existuje nejake specielni mliko pro alergiky. Myslela jsem ze je to jen tou formou hypoalergeni, ale kdyby muj kluk byl tak hodne alergik tak by me snad doktorka upozornila, ze bude lepsi prestat kojit ne ![]()
muj je z materskeho mlicka v pohode, krev ve stolici nema pekne pribiva jen se obcas osype. Silnou alergii ma kdyz mu dam pevnou stravu a to zatim dvakrat po bananu a po jogurtu a dal zkouset nebudu
pockam si na vysledky na alergologii a pak se uvidi co dal ![]()
zizalko tak se to snazim delat, ale trochu me prekvapilo, ze mel reakci na banan, protoze ten mi doktorka rekla, ze jen nejmene alergeni
ja jen po dvou socich se ted trochu bojim, ale jak rikas budu to delat pomalinku a zelenina je skoro vsechno v poradku. Ja sama uz nevjim zadne mlecne vyrobky a vse co vise pises a spousty dalsich. Asi mas pravdu,ze se nemam trapit ze jidelnicek nebude pestry. ![]()
Náš mladej taky banán nesnesl. A podle toho, co vím, tak zrovna nepatří mezi ty nejbezpečnější potraviny.
Já začínala s ovocem u našeho atopika-alergika asi až kolem osmého, devátého měsíce. Nejdříve se má zkoušet dušené. Méně rizikové je jablíčko. Dlouho jedl z ovoce prakticky jen to. No, vlastně i teď ve dvou letech jí většinou jen jablíčko, ale už i v syrovém stavu.
Pokud budeš přidávat nějaké maso, tak zkus třeba králičí nebo to jehněčí.
Na internetu i v knížkách je spousta seznamů potravin podle stupně rizika, problém je, že se v některých věcech dost liší. ![]()
Pokud ma takhle silne reakce na nemlecny prikrm, tak bych zatim zustala jen u kojeni a resila jeho alergii s dr, tak jak to v UK jde. Nebo nemas moznost to konzultovat v CR? Vim, ze nektere maminky jezdi k dr do Cech.
Na plnem kojeni muze byt alergik klidne do osmi i vice mesicu. Pokud mu samozrejmě materske mleko nevadi, pri silne alergii i pri plnem kojeni, jak pise Pudloslava, muze byt resenim prechod na specialni UM.