Jídlo kolem 1 roku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Jídlo kolem 1 roku
Mamky prosím o rady, názory a zkušenosti.
Naší holčičce je rok a 2 týdny.
Zkoušíme od roku takové,,dospělácké" jídlo, ale zdravé…
Problém je v tom, že malá to nechce. Když ji dám to namixované, trochu sní…ale nic moc. Ale když vidí, že máme něco my, to si bere pořád.
Problém je v tom, že nesní tolik vyváženou stravu.
Mám strach, aby ji něco nechybělo.
Nebo už má zkoušet jíst sama příborem? Ona jí hezky, ale zatím jen rukama. Ze lžičky jen když ji krmíme.
Jak jste to měli vy?? Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Syn jí to stejné jako my. Ale místo abych syna převedla na naše jídlo, začala jsem pro nás vařit mnohem zdravěji a jak vidí, že máme to stejné, tak dlabe o 106.
Jinak mu je 15 měsíců a ještě krmím, sám se nenají ani rukama, protože patlá jídlo všude.
- Citovat
- Upravit
Roční příborem? Neblázni ![]()
Malá má 14 měsíců. Dospělácké jídlo nám z talíře ujídá, ale nikdy ho nesní tolik, kolik by měla, tak ji pak dám ještě půlku kupované skleničky a to má tak akurát.
Co se týká svačin… chleba s máslem a marmeládou/lučinou/medem/šunkou/sýrem/rajčátkem/paprikou… vánočku, buchtu, jogurt, různé kaše, kuskus s ovocem, dušenou mrkev s rýží.
Pokud mi příjde, že třeba nemá pestrý a vyvážený oběd, doplním to zdravější svačinkou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Našemu malému je 10 měsíců a když vidi, ze jíme něco jiného než on chce to naše takže ochutnava a k obědů miva i normální jidlo a jak/mu chutná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky řeším, aby měl jídlo vyvážené. můj syn jí o dost jinak než jiné dětičky, protože nedostává mléko ani sýry atd. už nekojím, pije rýžové a ovesné mléko, dostává různé luštěniny a obiloviny, kaše, hodně zeleniny kromě lilkovitých, minimum brambor. navýšila jsem množství ryb. jím podobně, akorát si to třeba dochucuju.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jí dávej z vašeho talíře nebo prostě to samé, jako máte vy. Méně sol, kořen atd. Naše jí taky od začátku se mnou - prostě jsem skoro přestala solit. A žiju. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě ne mixovat, ale budˇpomačkat vidličkou, nebo nakrájet na kousky. Výborná je taková ta lžícovidlička, nebo ruce. Hlavně kašli na nepořádek, dítěti musíš dát prostor a stimul se uplatnit a rozvíjet, @Billi to dělá úplně špatně, z toho si příklad neber. Každé učení je o tom, že halt bude trocha nepořádku, špinavých oleček, j si na tohle už od cca 8 mi měsíců vyčlenila staré oblečení, pořídila gumové bryndáky a obrnila se trpělivostí. V roce a něco už mi holky uměly jíst lžící i vidličkou. Polévku i druhé.
Jinak jsem v tomto období vařila to, co nám, akorát jsem oddělávala, nedochucovala jako nám, solila minimálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4 píše:
Určitě ne mixovat, ale budˇpomačkat vidličkou, nebo nakrájet na kousky. Výborná je taková ta lžícovidlička, nebo ruce. Hlavně kašli na nepořádek, dítěti musíš dát prostor a stimul se uplatnit a rozvíjet, @Billi to dělá úplně špatně, z toho si příklad neber. Každé učení je o tom, že halt bude trocha nepořádku, špinavých oleček, j si na tohle už od cca 8 mi měsíců vyčlenila staré oblečení, pořídila gumové bryndáky a obrnila se trpělivostí. V roce a něco už mi holky uměly jíst lžící i vidličkou. Polévku i druhé.
Jinak jsem v tomto období vařila to, co nám, akorát jsem oddělávala, nedochucovala jako nám, solila minimálně.
Moc děkuji, tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama:))
Ona má už právě ručky docela šikovné. Rukama ji opravdu krásně. I se špagetou si poradí, ale někdy mi přijde, že má málo zeleniny…tak asi taky dávat do ručky třeba kousky mrkve atd…A ten příbor, myslíš ten zahnutý??:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4 nepíšu, že sám nejí, ale jen že pořád krmím, protože se sám nenají. Nepořádek mi nevadí. On ale všechno vezme a vyháže na zem a nic nedá do pusy. A to jak lžící tak i kousky chleba.
V 9 měsících se sám najedl chleba (dřív ho nedostával). Poslední měsíc ho jen rozdrobí pod židličku. Ve 12 měsících měl snahu jíst lžící, teď ji hodí na zem a jídlo vylije/vysype okamžitě kolem sebe a rozpatlá po sobě. První týden jsem ho nechávala, teď má svoji lžíci, já lžíci a krmím. Jestli máš radu, jak na to, ráda se poučím.
- Citovat
- Upravit
@Billi píše:
@berry4 nepíšu, že sám nejí, ale jen že pořád krmím, protože se sám nenají. Nepořádek mi nevadí. On ale všechno vezme a vyháže na zem a nic nedá do pusy. A to jak lžící tak i kousky chleba.
V 9 měsících se sám najedl chleba (dřív ho nedostával). Poslední měsíc ho jen rozdrobí pod židličku. Ve 12 měsících měl snahu jíst lžící, teď ji hodí na zem a jídlo vylije/vysype okamžitě kolem sebe a rozpatlá po sobě. První týden jsem ho nechávala, teď má svoji lžíci, já lžíci a krmím. Jestli máš radu, jak na to, ráda se poučím.
Tak nějak to je i u nás:) Právě problém v tom, že nesní mnoho toho,,potřebného"…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paaaaja ne,už potřebují větší, ty zahnuté, jestli myslíme to stejné, jsou už moc malé. Mám doma takové střední příbory - ani dezertní, ani dospělé, něco nezi tím. A nejvíc se mi právě osvědčila lžíce se zuby na kraji - lžícovidlička. Tou se dítko úžasně naučí nabírat i napichovat
A zeleninu- já už od 7 ho měsíce doma dělala obložený talř s ovoce, položila dítko na břicho a to si bralo kousky samo, takže s tím nidy nebyl problém, zeleninu dodnes krájím na pruhy, položím na talíř, umístím někam do prostoru a dítě chodí a bere si podle chuti. Zelenimou taky nešetřím v jídlech, ono i špagety s rajčaty, mrkví apod jsou výborné ![]()
@Billi když rozdrobí, tak rozdrobí. Nedala bych mu nic jiného. Když vyháže, taky by nic nedostal. HLAD JE NEJLEPŠÍ KUCHAŘ. Tohle je prostě rozmařilost, neumí s jídlem manipulovat, bere je spíš jako zábavu a jistotu, že maminka ten zbytek zajistí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paaaaja u nás funguje to, že oba máme lžíci a krmíme ho oba. Teď má i svou vidličku, tak může napichovat, i když to mu moc nejde a když mu to nejde, tak vidlička letí pod stůl a bere lžíci
Ale máme dětskou tupou vidličku, ostrou jsem zatím nekupovala. Vařím denně zeleninu k obědu, takže o zeleninový příjem strach nemám. Nakonec celý oběd sní.
V létě se chystám na věci jako okurky a rajčata do ruky.
- Citovat
- Upravit
@berry4 taky nic jiného pak nedostal a pár dní jsem to vydržela
Žil jen z UM ráno a večer a ten taky nedopíjel. Brala jsem to jako rozpatláš, máš smůlu. Ale jelikož pak dostal k tomu průjem a začal hubnout, tak jsem to vzdala.
On s jídlem manipulovat uměl, ale pak mu začaly růst zuby, tak prostě přestalo být jídlo prioritou…
- Citovat
- Upravit
@Billi při zubech bych nejedla taky. To je jasné, to jsou i u nás mléčné týdeníky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Souhlasím s tím, že by se děti měly co nejdřívě učit jíst samy, ale nevidím absolutně nic špatného na tom, když někdo v 15 měsících krmí dítě. Moje dcerka má 14 měsíců a teprve teď jsem ji začala zkoušet dávat lžičku. Omatlá ji v přesnídávce a pak se snaží trefit do pusinky. Většinou ji ale baví si s tím hrát a nechápe ten prvotní úkol „najíst se“.
Naše mamka ná krmila opravdu dlouho řekla bych že do dvou let určitě (nemyslím teď jídlo do ruky - mrkev, chleba, rohlík), ale polévky, kašičky atd.
A světe div se, když jsme šli ve třech letech do školy, tak jsme jíst uměli.
Každá matka pozná, jestli je pro její dítě čas učit se jíst samotné nebo to ještě nechat chvilku být. V žádném případě se to nedá paušalizovat a už vůbec né kritizovat ostatní maminky, že něco dělají nebo nedělají. Ony mají ty děti doma a vlastní mozek, aby samy zhodnotily situaci.
- Citovat
- Upravit