Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý večer,
netušíte, prosím, někdo, jak dlouho vydrží jídlo mimo lednici, při teplotě cca 8-13°C, aniž by podlehlo zkáze? Odešla lednice a jídlo je skladováno na balkoně a ještě pár dní asi bude. Jde hlavně o máslo, mléko, vakuově balené šunky a salámy, sýr, jogurt, kefír, lučinu, tvaroh. Nerada bych sobě nebo dítěti přivodila salmonelu, či jinou podobnou lahůdku. Na druhou stranu jsme na návštěvě a nechci hostitelku úplně urazit tím, že nebudeme nic jíst.
Děkuji.
Šunka dlouho nevydrží. Tam poznáš, že je jetá, protože bude lepit a divně smrdět. Salám je trvanlivý, někdo ho třeba v komoře pověsí a tak ho suší. Nic mléčného dlouhodobě nevydrží. Nedávno jsem zapomněla v kabelce tvaroháček. Dostala jsem ho v práci k obědu. Nejím nic takového a k teplému jídlu do jídlo nosiče jsem ho dát nechtěla. Tak do kabelky. Tam jsem zapomněla, že je. A druhý den byl obal nafouklý. Takže jsem tvaroháček vyhodila do koše. Máslo chvilku trvá, než žloukne. Takže ve finále bych věřila jen salámu a máslu mimo lednici. Můj muž je teď v Německu pracovně. Mají první turnus po delší době tam. Tentokrát jim vybrali hotel, že nemají na pokoji lednici. Všichni večeří, až jedou z práce, tak si nakoupí a večeří každý na pokoji. Musí si teď vybírat v obchodě, co vydrží. A bude řešit, naléhat za všechny u šéfů, ať jim buď pořídí lednici hromadnou do jídelny někde nebo jednomu na pokoj nebo jiné ubytování. Všude jinde měli lednice na pokojích, kde dělali. Zítra tam je zavřené. Takže si večer jeli nakoupit jídlo do práce na zítra a pondělí. Je to blbé, když není lednice.
Vy jste na návštěvě, hostitelce odešla lednice a chce vás krmit věcma skladovanýma mimo ni? Nebála bych se másla, vajec, mléčnévýrobky poznáš po chuti, kdyby byly špatné. Ale šunku apod. bych teda skladované mimo lednici nejedla.
A teda v dnešní době novou lednici dovezou pomalu do druhého dne.
Většina co jmenuješ nevydrží, však to na obalech je v jaké teplotě se to má skladovat. Ano, v noci je zima pokud je to na balkoně, ale ve dne tolik ne. Já jsem zapomněla v tašce vakuovanou šunku do rána( nevšimla jsem si, že v tašce zůstala),no vyhodila jsem ji.
@alun-ka píše: Více
Tak u nas cely den 11 st, pres noc bylo devět. To neni takovy rozdil.
Tak venku u nás bylo 8 stupňů, sluníčko nesvítí, pokud není balkon nekde na jih, tak bych to až tak nehrotila. Na lednici mane nastaveno taky 8 stupňů.
Asi rozbalené salámy, šunky nic moc, ale máslo při osmi stupních bude v pohodě a stejně tak mléčné výrobky, pokud nebyly otevřené. Teď jsem se schválně divala a u sýrů, maska je doporučována teplota 2-7 stupňů. Spíš uschovat tak, aby do toho nešla vlhkost.
Takže žádná panika. Já večer uvařila boloňskou omáčku a do rána je venku, než ji zítra použiju na lasagne. Takhle když je kolem těch 5-10 stupňů tak venku necháváme právě vývar, hrnec s polévkou… Nikdy tomu nic nebylo.
Jako asi rozdíl zapomenuté jídlo pro pokojové teplotě, nebo v 8 mi stupních v chladu venku..
Hostitelku pozvi ráno na snídani ![]()
@Menton dobrovolně máte ledničku na 8 stupňů? my máme na 3 stupně nastaveno, a na 8 by to asi ani nešlo, to je docela hodně
Tech 8 stupnu je tak horni strop bezne lednice, cokoliv nad uz zacina byt problem, ja bych se nebala pri techto teplotach tak 24 hodin, pak uz jak co…maslo bude v pohode, mleko zalezi, jestli cerstve, nebo krabicove, to i otevreny vydrzi o neci dele…
Nicmene pokud mas obavy a kor o male dite, nebala bych se v takovem pripade to jidlo odmitnout, ja jsem treba sama na sebe dost v tomhle „neopatrna“ a snim i veci, co by se uplne nemely, ale jakmile je to jidlo pro nekoho, vubev bych si to nelajzla nabizet…detem jeste min.
@stinga píše: Více
Máme ji tak nastavenou normálně.. žádné střevní problémy nemáme ![]()
Ale pravda, že uzeniny se u nás vyskytují minimálně, pro ovoce a zeleninu tak akorát, a uvařené jídlo taky nehlásí žádný problém. Manžel tam má pár jogurtů. Trvanlivé mléko už svoji smrt přežilo…
Takže venku bych se při teplotách +/- 8 stupňů, když na to nebude svítit slunko a nebude tam nic otevřeného, nebála.
@Kelsey1 Děkuji. Takže je to víceméně tak, jak jsem si myslela. Tady bohužel moc možností nákupu není (o víkendu prakticky vůbec). Já to vydržím těch pár dní na omezeném/žádném jídle a dítěti vymyslím něco neškodného.
@ugluk píše: Více
Ano, bohužel je to tak.
Po tom, co jsem před pár lety prodělala opravdu hnusnou salmonelu s hospitalizací, z ni mám až panickou hrůzu, proto to tak řeším.
@ZItu píše: Více
tak máslo a snad i mléko vydrží, šunku poznáš po čichu, a mléčné výrobky ochutnáš, zkažené jsou hnusné
@Menton píše: Více
Lednici na 8 °C? Zaprvé si myslím, že to ani na většině lednic ani nejde, že max. je 7 °C a za druhé proč? To ani maso nekupujete? A zrovna u salámů bych teda radši dala nižší teplotu.
@Menton píše: Více
Být tu možnost snídaně, už tam jsem.
Tady je to marné jak s obchody, tak možnostmi jídla mimo. Uvařené jídlo také kolikrát chladím přes noc na balkoně, ale u toho zbytku mám právě obavy.
@Beruska999999 píše: Více
Přemýšlím, na kolik máme lednici my, ale určitě to bude pod těch 8°C (vzhledem k tomu, že v ní máme běžně chlazené maso). 8° mi přijde na lednici také hodně.
Mám právě obavy - o dítě, i o sebe, salmonelu si zopakovat nechci. Holt dítě dostane něco neškodného a já to zvládnu chvíli bez (půst je také fajn).