Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý večer, nemáte prosím někdo recept na koláč na plech s drobenkou? Takový ten „obyčejný“ jako od našich babiček..Vše co čtu mi přijde o něco „vylepšený“..chtěla bych klasiku..jako ovoce chci dát borůvky..díky..:)
Tak záleží, jestli chceš kynutý s drobenkou nebo šlehané těsto s kypřícím práškem a drobenkou. Babičky dělají obě varianty. Mi naopak přijdou všechny klasika, co najdu recepty na netu. Moje děti milují obě varianty.
Třeba „Petra Burianová: Cesta z těsta“. Má dobrou knížku receptů. Jak od babiček. Jsem knihu dostala od mamky. Kluci v akci mají bezva recepty. Fajn video má Roman Paulus na YouTube. Já teda už běžně peču jinak nebo to kombinuji, experimentuji.
Když chci klasiku, tak si najdu některý jejich recept. Přijde mi efekt vždy stejný.
3 sklenky (klasicke velikosti 200/250 ml)polohr. mouky
1 sklenka cukru
1 sklenka vlazneho mleka
1 prasek do peciva
2 vejce
125 g rozehrateho masla/hery
Smichat dohromady a vylit na velky plech, na plech davam pecici papir.
Pote poklast cerstvym/mrazenym ovocem a posypat drobenkou.
Drobenka: mensi dil hr. mouky, vice cukru+1vanilkovy cukr, vse zalit kouskem rozehrateho masla/hery a vse rucne smichat; vzniklou drobenkou posypat cely kolac. Davam do studene trouby doprostred a pecu na 180 st. na horkovzduch cca 30min. nez trochu zhnednou okraje = kolac hotov a je moc dobry ![]()
@LP4 píše: Více
Dělám koláč jen na klasický plech. Je nás moc a moc návštěv, které mají rády něco ke kávě.
@LP4 píše: Více
Na plech může být řidší kynuté těsto (s droždím) nebo normál lité (s práškem do pečiva). Pro mě je klasika k borůvkám kynutý koláč, tak hodělávala babička. Úplně normální řidší kynuté těsto, borůvky, navrch drobenka (máslo, cukr, mouka).
@lucynka25 tak jsem to upekla a drobenka se mi rozpustila tak ja nevim co jsem udelala spatne
Jasně, tady jeden mám! 😄 Budeš potřebovat:
Na těsto:
Na drobenku:
Na těsto smíchej suchý přísady, pak vejce, mléko a olej. Nalij na plech a poházej borůvkama. Drobenka je jen mouka, cukr a rozpuštěný máslo směchaný do drobek. Poházej po borůvkách. Peč na 180°C dokud není zlatavý. 😊 🍰