Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda všichni, prosím poraďte mi, kde jsem udělala chybu. Mám 6 měsíční dcerku, které jsem chtěla připravit jídlo do skleničky napřed. Uvařila jsem tedy mrkev, brambory, brokolici, celer, a jablko = vše zvlášť, no a pak jsem to mixovala vždy 2 suroviny k sobě. Nakonec jsem udělala ze zbylé zeleniny mix(tzv.polévku), no a dala do skleniček po přesnídávkách. Zavřela, zavaxíkovala(vysála vzduch) a chtěla jsem to povařit, aby to alespoň nějaký čas vydrželo. Jenže při varu mě to začalo kvasit. Tak kde jsem udělala chybu? Opravdu mě to mrzí, ne pro finanční hodnotu, ale že se to prostě nevydařilo. Mám první mimi, tak to zkouším. Je tedy lepší dát to zamrazit? Děkuji za rady. Tvítí
trošku ti nerozumím. ALe co mě napadá. Takže současné skleničky od přesnídávek a jejich gumové uzávěry jsou na prd, obzvláště při horké potravině se víčko nezatáhne ba naopak ty gumové drážky se zdeformují. ZA b při varu kvasí? že to začlo znovu vřít a vybublalo bych pochopila - to by tam toho obsahu bylo moc. Jina mě napadá jen jediné - já to v těch sklinkách raděj mrazila, páč to jinak nechtelo držet a těch pár starších typů jsem si chránila jako oko v hlavě. Ty držely fes. Použila jsem pak i sklinky od jogurtu s víčkem, nebo od majolky, ale ty mají větší obsah…
Ahojka a nebylo to tím, že tam nebyl vzduch? Já vařím maximálně na dva dny dopředu, jako vařím pro nás. Zavařovat chci až ovoce v létě. Jo a dala jsi to do těch skleniček horké?To se musí totiž.
ještě jsem zapoměla že zamražené je HNUS! já bych to nejedla
Taky jsem to zkusila, ale vyhodila.
tak to ti rozumím, ano do těch klasických skleniček s víčkem mi stačilo dokonce dát horké, otřít do sucha, zavřít a ponořit do studené vody, ale ty nové přesnídávkové sklenky s gumou kolem nikdy nechytly
Najideálnejšie je asi hamku pripraviť vždy čerstvú..ja to zatiaľ zvládam a stíham a malý je vcelku jedlík.Pri prvom mimi som mala tiež paniku a strach a neviem čo všetko,len aby bolo všetko tip top..teraz je to už úúúplne iné.
Takže hlavne kľud..Ak chceš stravu pripravovať dopredu,tak podľa mňa len ovocné pyré a zeleninu,prípadne neskôr mäso,ak ho jete.Zemiaky by sa zohrievať nikdy nemali,potom vylučujú nejaké škodliviny.
Tak skús zohnať dobré fľaštičky,nie tie nový systém cvak a máš fľaštičku na prd a potom to snáď pôjde klasickou sterilizáciou.Čiže dobre umyť lahvičky,naliať horúcu hamku zavrieť a pre istotu „zavariť“ako keď robíš džem alebo kyslé uhorky.Inak neviem…Ale čerstvá strava je naj,tak by som tú predprípravu nechala tak,ja ale samo neviem aké maš podmienky a prečo chceš hamku predpripravovať.Mne príprava polievočky,či ovocia,kaše zabierie tak 15 minút..Vyskúšaj zavarovať aj mraziť aj variť vždy čerstvé,sama uvidíš asi najlepšie čo malinkej chutí,ako stíhaš a tak… veľa šťastia.
![]()
Už jsem někde psala, že navařím tak na 14 dní 3-4 druhy , a v těch skleničkách namrazím ( příp. v sáčcích ). Pak jen vydělám a je to úplně v poho a nemusím se s tím patlat denně .
ja mam take zkusenost jen s mrazenim,a ne dobrou,malymu to nehcutnalo,tak ted varim jen na dva dny dopredu
to jsem ti moc neporadila,co?
Mně se zase nejvíc osvědčilo udělat si ve větším jakousi zeleninovou omáčku - osmahnu na másle nakrájenou zeleninu, např. mrkev, hrášek, kousek petržele nebo třeba brokolice, pak podliju a dusím pod pokličkou doměka. Potom rozmixuju, ještě horké naplním do skleniček od jogurtu nebo do těch klasických starých od přesnídávky, zavřu, nechám skleničky zchladnout a pak šupnu do lednice. Dělám tak 3-4 skleničky a do týdne je upotřebím. Je to super základ pro spoustu mimi jídel nebo pro menší mimi i celý oběd:-) Pro starší pak stačí jen dovařit třeba čerstvé nudličky, rýži nebo brambor nebo přidat maso, vejce, tuňáka apod. to jen namačkat vidličkou,a přidat podle potřeby tu zeleninovou směs. Miminku to dobře klouže do bříška a má v tom drobné kousky, aby ho to nutilo i trochu kousat. Se zamrazováním nemám zkušenosti, připadá mi, že skro stejně času zabere rozmražení jako uvaření čerstvého, a sama mražené hotovky nemusím:-( Ráda ale vařím z kupované mražené už nakrájené zeleniny, to je fakt rychlovka a je to stále „čerstvé“ po ruce.
Ale jinak souhlasím s názorem, že nejlepší je celé jídlo vařené čerstvě.
evitka
Já taky zamražuju masozeleninovou směs, někdy s rýží, brambory a žloutek dělám čerstvé. Rozmrazení je rychlé, když vytáhnu tu skleničku z mražáku už ráno nebo během dopoledne ![]()
Dobré skleničky na zavařování jsou od přesnídávek TESCO - je to takový ten starší typ z dob našeho mládí, světlemosrý obal a víčko, cena cca 9Kč, složení jako jiné přesnídávky, mají jen 4 druhy (jablko, broskev, meruňka, jahoda).
Eva
No já si asi myslela, že když to zavařím, tak to déle vydrží. Ale je fakt, že jsem to nejdříve nechala přes noc vychladnout (vařila jsem a mixovala a plnila navečer), no a pak mě to napadlo zavařit. Jenže asi mám ty špatné skleničky od přesnídávek, co tu píšete. Obsahu jsem tam dala méně, a pravda, vybublalo to, jenže už kyselý. Asi se tam tedy dostal vzduch přes noc a zkazilo se mi to. No vařit a připravovat chci z důvodu, že často běháme po venku, no a pak stačí sáhnout do ledničky a vzít si něco sebou- no abych nemusela stále kupovat HAMI nebo HIP jídélka. Uvařit, když jsme doma, mi také nedělá potíže,a je to samozřejmě lepší. Tohle jsem zkoušela poprvé. Jenže i to málo, co se z mého pokusu zachránilo, si asi sním já. Malá má virózu a průjem (nebojte, nedala jsem jí ten můj výtvor), takže má dietu. Doktorka nám zakázala ovoce, zeleninu a mléko. Jen netuším jestli také mateřské mléko.
Madelen, kde jsi o tom prosím psala? A jsou tam také nějaké recepty, pro inspiraci?
Děkuji všem. Tvítí
Ahoj,
já používám skleničky od medu, mají pevná šroubovací víčka+obsah cca 200g, mám jich 7 a vařím jednou týdně, když přinesu čerstvou zeleninu. Uvařím komplet jídlo, horké dám do vypařené skleničky, obrátím na víčko a nechám zchladnout. „Zavařené“ skleničky pak skladuji pro jistotu ještě v lednici, do týdne spotřebuji. Vždycky mi zatím pevně chytly a nic se nezkazilo.
Katka, Anička 14m