Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ahoj
co se týče ČOV, tak na tu většina stavebních úřadů chce hydrogeologický průzkum. Ke kolaudaci pak revïzní zkoušku. Vyčištěnou vodu můžeš v od jara do podzimu používat k zálivce zahrady, v zimě nutno vyvážet. Máme jímku 8 m3 a jedno vyvezení cca 1tis Kč, ale to záleží od místa bydliště. V zimě jsme museli vyvážet každý měsíc. Máme do jímky svedenou i vodu ze střechy. Náklady cca 150 tis, potřebuješ zemní práce, trubky a pak jímku a ČOV. Navíc se dá udělat to, že pak vyčištěnou vodu můžeš použít na záchod, ale to musíš mít na to udělaný přívod vody na záchod a nějaký filtr. Dělá si i k tomu zasakovačku , kam máš přepadem nebo čerpadlem teče vyčištěná voda, ale to maj spíš všichni načerno a musí se dávat bacha, kam to dáš, aby to neteklo sousedům pod barák.
Jinak tohle byste už měli mít v projektu vyřešené, my měli původně jímku, pak jsme se rozhodli pro čištičku a museli podat změnu stavby před dokončením. Bez toho byste neměli dostat stavební povolení (teda nevím, jestli to platí i pro ohlášení stavby).
na studnu se taky zeptej na stavebním, u nás chtěli průzkumné vrty a to je dost drahá záležitost a u nás hrozilo, že je tu málo vody, takže by to bylo vyhozenejch 50 tis. naštěstí obec udělala vodu a připojila všechny žadatele.
nepoužíváme savo a všechno tomu podobné anitbaktiriální přípravky. Snažím se používat eko prostředky. 1× za měsíc, ale vyperu všechno v arielu, protože to vypere líp. Dále tam nesmíš lít olej, zbytky potravin.
Opravdu je dobrý to dodržovat, protože to následné čištění je pak nic moc práce (lezeš do vlastních ho…).
My máme na jímce betonový dekl, takže nehrozí, že by malý do toho vlezl, stejně tak na čištičce je kryt, který neuzvedne.
Kamco tak si zjednej tu firmu i na ty sítě - pokud nemáš v rodině nějakého stavebníka, tak to pro tebe bude děsně náročné a navíc myslím, že tě docela oškubou a vysvětlí ti, že všechny jejich chyby jsou naprosto v pořádku a tak …
Jímka = žumpa, septik = žumpa + trativod (zakázané, odtéká to tekuté a vsakuje se).
Jímku musíš zakopat níž než jsou základy domu, takže pokud nemáš pozemek na svahu, bude pěkně hluboko - budeš k ní muset udělat přístupovou šachtu a navrch dáš betonovej kulatej dekl - ten děti jen tak nezvednou.
cisticka kromě toho co bylo uvedeno, se pry nesmi nechat vyschnout - tzn- kdyz jedes treba nadyl pryc, obcas musi nekdo zajit k vam domu a splachnout.
radka - to jsi me docela potesila, ja mam z frekvence vyvazeni hruzu - ale destovku mame svedenou jinam, tak to snad nebude tak zle. U nas bude kanalizace nekdy - a jeste navic pro nas nejspis moc vysoko, takze si budem muset poridit kalove cerpadlo, coz je prej vecicka nejmin 2× do roka rozbita.
Pudlí asi mi nic jiného nezbývá než někoho na vše sehnat proto že já teda s těch informací mám hlavu jak balon ![]()
Další hloupá otázka
Je možné mít studnu i na kopci?Pokud se nepletu tak studna se nějak napojuje na spodní vodu né?Tak tet mi šrotuje jestli to vubec jde?Máme pozemek ve svahu z výhledem na přehradu.
a všem moc díky za rady,vše si zaznamenávám tak snad to alespon trochu pochopim.Chtěla bych mít právě obrázek o tom co a jak aby mě někde neokradly atd
Kami studny i prameny bývají i na kopci ..... problém myslím bývá v krasových oblastech
xxsigi píše:
Potok byt nemusi. Lze udelat trativod a nechat vodu vsakovat do zeme.
Omyl, pokud jímka, musí být čistička a pak pouštět pryč, nebo to musí být uzavřené a když je plné zavolat hovnocuca a ten to odveze… není to tak dávno, co se totiž měnil zákon…
Pudloslava píše:Super.Zítra prostě ještě skuím jet škemrat na vodárny a uvidíme
Kami studny i prameny bývají i na kopci ..... problém myslím bývá v krasových oblastech
Kamča.dalmatinka píše:
Pudlí asi mi nic jiného nezbývá než někoho na vše sehnat proto že já teda s těch informací mám hlavu jak balonDalší hloupá otázka
Je možné mít studnu i na kopci?Pokud se nepletu tak studna se nějaknapojuje na spodní vodu né?Tak tet mi šrotuje jestli to vubec jde?Máme pozemek ve svahu z výhledem na přehradu.
kamčo - my jsme taky na kopci a spodní voda tu je. Nevím, jak teď, ale na studnu bylo třeba stavební povolení. Dojdi nebo zavolej si na stavební úřad a zjisti si jaké jsou podmínky pro danou lokalitu. A jestli budou chtít průzkumnej vrt, tak si napřed pořádně zjisti, jestli tam opravdu voda je.
jinak s tím stop stavem - to není neobvyklé, mají prostě plnou kapacitu, ale můžeš se podle mě zapsat do pořadníku. zjisti si, zda budou zvětšovat a případně kdy.
a bez vody samo stavět nemůžete, takže se vrhni rychle na ty přípojky. Elektro ti stejně musí udělat PRE, takže si zažádáš o odběr, zaplatíš a oni ti přípojku zhotoví.
a neboj, prokousáš se tím. Je to hodně velkej opruz, ale zase pak budete mít hezkej domeček a to stojí za to (mně se to mluví, protože jsme před 14 dněma zkolaudovali)
No já myslím, že bez vody i elektřiny se stavět dá - přivezou si cisterničku a benzínový generátor … samozřejmě to je méně praktické…
Přinejmenším kamarádka takhle stavěla, říkala, že sítě byly až to poslední, co dělali.
kamiŠ píše:xxsigi píše:Omyl, pokud jímka, musí být čistička a pak pouštět pryč, nebo to musí být uzavřené a když je plné zavolat hovnocuca a ten to odveze… není to tak dávno, co se totiž měnil zákon…
Potok byt nemusi. Lze udelat trativod a nechat vodu vsakovat do zeme.
Jasne, ze az za cistickou. Jsem myslela, ze pro cisticku nemusi byt nutne potok, kde vypoustet precistenou vodu.
Pudloslava píše:
No já myslím, že bez vody i elektřiny se stavět dá - přivezou si cisterničku a benzínový generátor … samozřejmě to je méně praktické…
Přinejmenším kamarádka takhle stavěla, říkala, že sítě byly až to poslední, co dělali.
No nevim, jestli je rozumne se vrhnout do staveni bez vody. Co kdyz vodu na pozemku nenajdou? At nepostavi domek a pak jsou nahrani. A urcite je lepsi pro projekt vedet, kde je studna a kde bude jimka, at pak netahaji trubky kolem celeho baraku.
No to asi jo, kamoska stavela v miste, kde byl v planu vodovod - ja jen, ze to je technicky mozne. Asi by bylo dobre si nejdriv tu vodu najit. A propo - jak je velky ten pozemek?
bez vody bych stavět nezačala,to právě nechci
.Chtěla bych luxusní sídlo a né abych se chodila mejt do přehrady:-))
Pozemek je velký 600m2+ vedle přikoupíme dalších 400 a možná ještě i další parcelu 400 ale zatím máme jen těch 600m2
a ten stop stav mi stejně přijde divný když je to 2km od Plzně nebo spíše okraj plzně
Kami tak si hlavne zjisti, jestli ten stopstav je docasny (nedostatek delniku pres leto), nebo definitivni (slaba sit). Kdyby treba stacilo jen pockat -stejne ti bude trvat, nez si sezenes projekt a vyridis papiry…