Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No nám řekli,že ICSI by bylo dobré,chlap měl dost špatné spermio…
ale že se rozhodneme až při „akci“..podle spermiogramu v den OPU…
a pak za mnou přišla embryoložka,že zase blbé SPG a že by teda raději ICSI udělala.
Tak jsme souhlasili.
Takže bych to asi taky nechala zatím být…
a pak třeba dle počtu vajíček…půl na půl,pokud jich bude dost.
Ahoj my máme spermio v poho vždy a koukni podpísek ani jedno vejce oplodněné za mě nikdy bych už do toho nešla bez icsi .Mužeš si dát pul na pul a máš jistotu hned aspon nějakou .
Ano, znám holčinu co mají spermiogram fakt nadsuper a neoplodnilo se nic…
Za mně jedině icsi. Můžeš mít spremiogram sebelepší a vejce tvrdý obal, takže prostě nemají šanci na oplodnění…
Pro mně zbytečný risk…
Maximálně, kdyby jsi měla vysoký počet vajec, tak to nechat půl na půl…
mám za sebou 2 ivf, spermio výborný a icsi nám v caru ani nedoporučovali - naopak, nechali „přirozený průběh“. Poprvé se z 5 vajíček oplodnily 4, podruhé ze 4 všechna
Při prvním IVF bych do ICSI nešla. U nás naopak vždy s ICSI dopadlo oplodnění mnohem hůř než bez něj. Při větším množství vajíček bych to maximálně zkusila půl napůl.
my mame taky normosperm., ale presne kvuli tomuhle strachu, ze se neoplodni nic jsem si dala ICSI. z 9-to zralych se oplodnilo ICSI jen 5. takze nevim, ale priste to mozna necham prirozene.
A jaké je pro vás dostatečné množství vajíček,aby se vyplatilo jít do toho půl na půl?
pro mne 10. Ale u mne je tento počet úplně scifi ![]()
1 ivf 0
2 ivf 1 icsi oplodněno
3 ivf 4 icsi oplodněno
U nás to bylo docela zajímavé. 1.IVF 21 oocytů, pomalejší spermie, spontánně oplodněno 12. 2. IVF 18 oocytů, normospermiogram, oplodněna 2! Opožďovala se ve vývoji a nic z nich nakonec nebylo
Byli jsme tenkrát moc zklamaní. Sám doktor nám ICSI nedoporučoval, že když se poprvé tak dobře oplodňovaly, že není potřeba a já tedy moc příznivcem ICSI popravdě nejsem. Druhý den jsem chtěla udělat REICSI a odmítli nám to přesto, že jsme ho požadovali a měli ho v těch jejich prospektech ![]()
Ach jo, to nejsem o nic moudřejší, než jsem byla
Rozhodně se rozhodnu,až po odběru vajíček,ale co když budou třeba jen dvě.AAAAch jo.
No, po zkušenosti ze dvou center s naprosto stejným počtem vajíček a naprosto stejně vzorným spermiogramem mi první embryoložka tvrdila, že je ICSI zcela zbytečné (bylo) a druhý embryolog, že bez ICSI strašně moc riskuju (ve výsledku jsem prohloupila, když jsem do něj šla). Tak si vyberte.
Taky bych to nechala na konkrétní situaci, kolik bude vajíček, jaký bude aktuálně spermiogram… Kolikrát má člověk velké plány…
Mám dilema,mám PCO (tudíž riziko hyperstimulačního syndromu) a čeká nás první IVF. Nabídli mi(víceméně sdělili jako lepší a zaručenější variantu) hned ISCI přesto,že má přítel normo spermie. Nevím, jestli v mém zájmu nebo v jejich zájmu finančním. Je mi již 33, ale mám strach z toho, že se opravdu odbourá poslední přirozený výběr. Na druhou stranu představa,že by se neoplodnilo ani jedno vajíčko mě také děsí? Co byste udělaly vy? A co si myslíte o KET?