Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte,
mám dotaz ohledně ICSI a PICSI.
Psala jsem do poradny dotaz a součástí dotazu byly i metody ICSI a PICSI v odpovědi mě překvapilo, cituji:
„Větší šance na otěhotnění je při metodě ICSI (ev.PICSI), kdy se vybere kvalitní spermie a kvalitní vajíčko. Tím je vyšší procento oplození.“
Měla jsem doteď za to, že tyto metody ošetřují jen spermie nikoliv vajíčka. Máte jiné informace?
V podstatě jsem se v poradně ptala na to, zda v případě, že jsem starší (37) a moje „vejce“ už nebudou nic moc kvalita a spermie jsou v pořádku, není lepší nechat pracovat na periho misce přirozený výběr, protože mě napadlo, že si pak spíše spermie vyberou zdravé vajíčko než napíchat do všech vajíček spermie a zkoušet zavádět způsobem pokus omyl, včetně mražení. Připadá mi lepší, když budou třeba dvě, ale dobrá, než víc a kdovíjaké kvality.
Co si o tom myslíte? Je to samozřejmě laický názor.
Ahoj.
My meli pisci a spociva to ve vybrani nejlepsich spermii pomoci gelu s latkou, kterou vypuzuje za normalnich okolnosti vajicko. Zdrave spermie a na tuto latku(gel) navazou a temi se za pomoci jehly oplodnily vajicka. Nevim jak to mysleli, kdyz ti odpovedeli, ze se to tyka i vyberu vajicek. Ja mela 18 oocytu a embryolozka je prohlizela pod mikroskopem a 10 jich bylo ok a ty se oplodnily pomoci picsi. Takze vajicka by se asi taky mela kontrolovat, ale to si myslim, ze delaji vzdy ![]()
Sestromono, gratuluju k dvojčátkům ![]()
Já jenom zvažuju zda má vůbec smysl dělat nějaké PICSI nebo ICSI, když spermie jsou v pořádku, pouze tedy v jednom z odběrů byly pomalejší. Když to vajíčko je zdravé, tak si tu spermii přitáhne i bez nějakého gelu ne?
V našem konkrétním případě, když srovnám první a poslední IVF…
První - ze šesti vajíček se přirozeně oplodnilo šest, poslední - ze šesti vajíček se s ICSI oplodnilo jedno, otěhotnění z obou.
Doktoři rádi udávají, že s ICSI je oplodnění úspěšnější a při zhoršeném spermiogramu určitě význam má, ale při normálním spermiu je průměrná míra úspěšnosti u obou metod srovnatelná cca 70 %. S výjimkami na obou stranách.
Co se týče vajíček, při ICSI vybírají jen ta krásná a zralá, zbytek neoplodňují. Při přirozeném oplodnění většinou pustí spermie úplně ke všem (není to o nic dražší nebo složitější), ale fakt je, že se většinou stejně oplodní jen ta krásná a zralá, takže to vyjde nastejno ![]()
Uglug, děkuju za informaci, tohle přesně mě zajimá…
Mám ale trochu obavy, že když caru neuděláme kšeft, tak aby se na to nekoukali nějak divně ![]()
Ta odpověď z poradny je totiž dost zavádějící, směřující k tomu aby bylo ICSI a to i když jsem napsala, že spermie jsou OK. Ty statistiky že oplodnění je úspěšnější s ICSI jsou dost zavádějící, protože není jasné kolik z těchto lidí mělo spermie v pořádku a kolik ne.
Mám zkušenost se dvěma CARy, v tom prvním při normálním spermiu ICSI neprovádějí, ve druhém ho naopak dle statistik vnutí 98 % žen. Celkovou úspěšnost mají srovnatelnou. Ale samozřejmě výjimečně existují i páry, kterým se navzdory OK spermiu přirozeně neoplodní nic (pak se tento pokus nepočítá a při dalším už samozřejmě ICSI použije) nebo naopak můj případ, kdy jsem měla ze čtyřech IVF s ICSI dvě, při prvním nebylo rozumné embryo ani jedno a při druhém jedno jediné. Každopádně v prvním CARu jsem se s tím, že by se s OK spermiem neoplodnilo nic, ještě u nikoho nesetkala (samozřejmě neznám všecky pacientky a případy
), zatímco v druhém s tím straší jako s naprosto běžnou věcí.
ale na druhou stranu jsou holky, co se jim i přes dobrý spg přirozeně nic neoplodnilo i to se může stát a k ET nedošlo
Jinak je tu samozřejmě možnost (hlavně, když je vajíček dostatek) zkusit to oplodnění půl napůl s ICSI a bez a sama vidět výsledek.
ugluk píše:
Jinak je tu samozřejmě možnost (hlavně, když je vajíček dostatek) zkusit to oplodnění půl napůl s ICSI a bez a sama vidět výsledek.
ideální stav
jinak já znám holky co i přes dobrý spg nic
Moje sestra oba v pořádku 2 IVF normální oplození a neoplodnilo se jim nic ( vše se do 48h rozpadlo)při posledním 3 IVF si nechala udělat ICSI a oplodnilo se z 8 - 7 nakonec to dopadlo špatně.
Já v roce 2008 9 vajíček oplodnili se 3
V roce 2010 jen 2 a oplodnili se 2
V roce 2011 jen jedno a oplodnilo se 1 vše po ICSI teď se chystáme naposled.
Blanko, ale pokud se do 48 hodin rozpadla, tak se asi oplodnila, ne? Nám se neoplodnila vůbec, druhý den ani neměla ta dvě prvojádra, jak kdyby tam žádná spermie ani nebyla.
Blanko díky, jen bych řekla, že na to rozpadnutí nemá vliv ICSI ![]()
Já jsem už toho prošla dost a důvěřuju doktorům pokud doporučí to či ono. Teď jsem v únoru uvažovala o PICSI a DR mi řekla,že když se nám vždy vše povedlo jen s ICSI tak je to zbytečné. To, že neudržím plod je věc druhá. Mluvila jsem i s embriologem těsně před transférem a on mi to potvrdil, že je to unás zbytečné. Takže důvěřuju. Teď jakmile začne MS tak začínám 4 IVF to si asi PICSI přece jen dám je to naposled.
Moc držím palce, u nás právě ta čtyřka byla úspěšná ![]()
Jinak já taky důvěřuju doktorům, otázka jenom je, kterým, když mi každej tvrdí něco jinýho ![]()
Jo to je pravda. Mně vyšlo hned 1 IVF takže na to trochu už koukám jako na pořádný kšeft. V Pronatalu už na mně při 2 IVF koukali jako co tady chceš když už dítě máš. 3 IVF úplný propadák špatná stymulace. V Gennetu nás zase poslala teprv na všechny vyšetření. Jinak manžel pro zajímavost v Pronatalu byl na spermo. v 2008 a pak už je nezajímalo jak se mu to horší nebo lepší. Mně na hormonální profil neposlali taky to, že nám dcera vyšla je fakt zázrak já bych i přesto,že mám tu svou chcandu první jak jí říkám
Pronatal nikomu nedoporučila.