ICSI a PICSI

2486
6.9.11 09:06

ICSI a PICSI

Ahojte,

mám dotaz ohledně ICSI a PICSI.

Psala jsem do poradny dotaz a součástí dotazu byly i metody ICSI a PICSI v odpovědi mě překvapilo, cituji:

„Větší šance na otěhotnění je při metodě ICSI (ev.PICSI), kdy se vybere kvalitní spermie a kvalitní vajíčko. Tím je vyšší procento oplození.“

Měla jsem doteď za to, že tyto metody ošetřují jen spermie nikoliv vajíčka. Máte jiné informace?

V podstatě jsem se v poradně ptala na to, zda v případě, že jsem starší (37) a moje „vejce“ už nebudou nic moc kvalita a spermie jsou v pořádku, není lepší nechat pracovat na periho misce přirozený výběr, protože mě napadlo, že si pak spíše spermie vyberou zdravé vajíčko než napíchat do všech vajíček spermie a zkoušet zavádět způsobem pokus omyl, včetně mražení. Připadá mi lepší, když budou třeba dvě, ale dobrá, než víc a kdovíjaké kvality.

Co si o tom myslíte? Je to samozřejmě laický názor.

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7260
6.9.11 09:37

Ahoj.
My meli pisci a spociva to ve vybrani nejlepsich spermii pomoci gelu s latkou, kterou vypuzuje za normalnich okolnosti vajicko. Zdrave spermie a na tuto latku(gel) navazou a temi se za pomoci jehly oplodnily vajicka. Nevim jak to mysleli, kdyz ti odpovedeli, ze se to tyka i vyberu vajicek. Ja mela 18 oocytu a embryolozka je prohlizela pod mikroskopem a 10 jich bylo ok a ty se oplodnily pomoci picsi. Takze vajicka by se asi taky mela kontrolovat, ale to si myslim, ze delaji vzdy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
6.9.11 09:54

Sestromono, gratuluju k dvojčátkům :kytka:

Já jenom zvažuju zda má vůbec smysl dělat nějaké PICSI nebo ICSI, když spermie jsou v pořádku, pouze tedy v jednom z odběrů byly pomalejší. Když to vajíčko je zdravé, tak si tu spermii přitáhne i bez nějakého gelu ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
6.9.11 10:28

V našem konkrétním případě, když srovnám první a poslední IVF…
První - ze šesti vajíček se přirozeně oplodnilo šest, poslední - ze šesti vajíček se s ICSI oplodnilo jedno, otěhotnění z obou.
Doktoři rádi udávají, že s ICSI je oplodnění úspěšnější a při zhoršeném spermiogramu určitě význam má, ale při normálním spermiu je průměrná míra úspěšnosti u obou metod srovnatelná cca 70 %. S výjimkami na obou stranách.

Co se týče vajíček, při ICSI vybírají jen ta krásná a zralá, zbytek neoplodňují. Při přirozeném oplodnění většinou pustí spermie úplně ke všem (není to o nic dražší nebo složitější), ale fakt je, že se většinou stejně oplodní jen ta krásná a zralá, takže to vyjde nastejno :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
6.9.11 10:45

Uglug, děkuju za informaci, tohle přesně mě zajimá…

Mám ale trochu obavy, že když caru neuděláme kšeft, tak aby se na to nekoukali nějak divně :think:

Ta odpověď z poradny je totiž dost zavádějící, směřující k tomu aby bylo ICSI a to i když jsem napsala, že spermie jsou OK. Ty statistiky že oplodnění je úspěšnější s ICSI jsou dost zavádějící, protože není jasné kolik z těchto lidí mělo spermie v pořádku a kolik ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
6.9.11 10:52

Mám zkušenost se dvěma CARy, v tom prvním při normálním spermiu ICSI neprovádějí, ve druhém ho naopak dle statistik vnutí 98 % žen. Celkovou úspěšnost mají srovnatelnou. Ale samozřejmě výjimečně existují i páry, kterým se navzdory OK spermiu přirozeně neoplodní nic (pak se tento pokus nepočítá a při dalším už samozřejmě ICSI použije) nebo naopak můj případ, kdy jsem měla ze čtyřech IVF s ICSI dvě, při prvním nebylo rozumné embryo ani jedno a při druhém jedno jediné. Každopádně v prvním CARu jsem se s tím, že by se s OK spermiem neoplodnilo nic, ještě u nikoho nesetkala (samozřejmě neznám všecky pacientky a případy :-) ), zatímco v druhém s tím straší jako s naprosto běžnou věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10683
6.9.11 10:53

ale na druhou stranu jsou holky, co se jim i přes dobrý spg přirozeně nic neoplodnilo i to se může stát a k ET nedošlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
6.9.11 10:55

Jinak je tu samozřejmě možnost (hlavně, když je vajíček dostatek) zkusit to oplodnění půl napůl s ICSI a bez a sama vidět výsledek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10683
6.9.11 10:58
ugluk píše:
Jinak je tu samozřejmě možnost (hlavně, když je vajíček dostatek) zkusit to oplodnění půl napůl s ICSI a bez a sama vidět výsledek.

ideální stav

jinak já znám holky co i přes dobrý spg nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
6.9.11 11:33

Moje sestra oba v pořádku 2 IVF normální oplození a neoplodnilo se jim nic ( vše se do 48h rozpadlo)při posledním 3 IVF si nechala udělat ICSI a oplodnilo se z 8 - 7 nakonec to dopadlo špatně.

Já v roce 2008 9 vajíček oplodnili se 3
V roce 2010 jen 2 a oplodnili se 2
V roce 2011 jen jedno a oplodnilo se 1 vše po ICSI teď se chystáme naposled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
6.9.11 11:41

Blanko, ale pokud se do 48 hodin rozpadla, tak se asi oplodnila, ne? Nám se neoplodnila vůbec, druhý den ani neměla ta dvě prvojádra, jak kdyby tam žádná spermie ani nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
6.9.11 12:35

Blanko díky, jen bych řekla, že na to rozpadnutí nemá vliv ICSI :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
6.9.11 14:07

Já jsem už toho prošla dost a důvěřuju doktorům pokud doporučí to či ono. Teď jsem v únoru uvažovala o PICSI a DR mi řekla,že když se nám vždy vše povedlo jen s ICSI tak je to zbytečné. To, že neudržím plod je věc druhá. Mluvila jsem i s embriologem těsně před transférem a on mi to potvrdil, že je to unás zbytečné. Takže důvěřuju. Teď jakmile začne MS tak začínám 4 IVF to si asi PICSI přece jen dám je to naposled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
6.9.11 14:09

Moc držím palce, u nás právě ta čtyřka byla úspěšná :wink:
Jinak já taky důvěřuju doktorům, otázka jenom je, kterým, když mi každej tvrdí něco jinýho :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
6.9.11 14:15

Jo to je pravda. Mně vyšlo hned 1 IVF takže na to trochu už koukám jako na pořádný kšeft. V Pronatalu už na mně při 2 IVF koukali jako co tady chceš když už dítě máš. 3 IVF úplný propadák špatná stymulace. V Gennetu nás zase poslala teprv na všechny vyšetření. Jinak manžel pro zajímavost v Pronatalu byl na spermo. v 2008 a pak už je nezajímalo jak se mu to horší nebo lepší. Mně na hormonální profil neposlali taky to, že nám dcera vyšla je fakt zázrak já bych i přesto,že mám tu svou chcandu první jak jí říkám :mrgreen: Pronatal nikomu nedoporučila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí