Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jo, furt to mělo blbý počty chromozomů, s ICSI i bez, až nakonec jeden jedinej oplodněnej byl OK. Jinak mi povídej, já se teď taky klepala, každej den nad to datum revize jsem se modlila, ať to ještě den vydrží, týden… až jsem ho viděla na prvotrimestrálním screeningu, jak se tam rozvaluje, srdíčko mu buší, tak jsem se trochu zklidnila a začala tomu věřit, ale ten první trimestr byl o jednom velkým modlení ![]()
na jednu starnus e těšim na akci a na druhou stranu to zase budou nervy jako blázen..
Ahoj holky, docela zajimava diskuze
Ono to funguje asi uplne stejne, v Cechach nebo na Morave
Ja jsem skoncila az ve 3. CARu, protoze nas moc nikdo vysetrovat nechtel a to, co se vysetrilo, se stejne delalo buhvijak, protoze skutecnost byla jina… Az ve 3. CARu nam udelali hormonalni profil, imuno, genetiku a kompletni spermigram i s fragmentaci DNA… Jenomze kdyz clovek nevi kam ma jit a spoleha na svou doktorku ![]()
Ahoj Petro, imuno a genetiku ti myslím jen tak neudělají ani v lepších carech, to až když se nedaří nebo když je důvodné podezření, třeba vážné postižení v rodině ![]()
Vim ze tam kde jsme byli my delali imuno kamaradce taky hned pred prvnim cyklem. A genetiku pry delaji po prvnim neuspesnem. Asi zelezi jak na kterym centru
U Apolináře mi to základní imuno udělali hned na začátku, genetiku po prvním IVF (a potratu). V Pronatalu taky udělali imuno hned napoprvý (aniž by kdy udělali spermio
.
Zvláštní postup - spermiogram by měl být hlavní vyšetření, ne?
Petro, to by samozřejmě měl
Pravda je, že my tam přišli po čtyřech letech léčby jinde, kdy jsme za sebou měli xy spermiogramů a všecky vzorně v normě, nicméně si myslím, že v žádném CARu by jim nemělo stačit ústní ujištění „spermiogram opakovaně ve všech ohledech OK“ a měli by si to ověřit, je to jedno z nejlevnějších a nejméně náročných vyšetření. První spermio vlastně dělali až při odběru v den punkce (a bylo OK).
Hlavne kdyz ten spermiogram delaji v kazdym centru uplne jinak. My jsme se v tom tehdy dost starali a zjistili, ze neni spermiogram jako spermiogram. Nakonec musim rict, ze jedna z veci, ktera nas presvedcila pro Helios bylo to, ze delaji spermiogram podle norem WHO - a vysledky by tedy mely byt objektivni.
Ahoj holky, musím se přiznat, že jsem tuto diskuzi přečetla jedním dechem
Ve středu mě čeká odběr vajíček po stimulaci. Je to moje 2.IVF, první v roce 2008 vyšlo hned napoprvé a v té době mi vnitili ICSI v Caru, i přesto, že oocytů bylo 22 a manřel spermiogram O.K. Já v té době myselela, že je ICSI není nezbytné..Teď zkoušíme své štěstí podruhé v jiním Caru a doktor mi minule naznačil, že by mi doporučoval PICSI, takl mě trochu překvapuje, jak moc to není nezbytné, já to nikdy nezkoumala
Nechce se mi vyhazovat cca 10 000Kč nazbyt,ale bylo mi to podáno, že bez toho je to risk ![]()
Hanulko ahoj, všimla jsem si, že je v mé diskuzi příspěvek, zakládala jsem ji před IVF. Napíšu ti svou zkušenost.
Při OPU odebráno 7 vajíček, protože jsme měli výborný spermiogram a mně kromě věku 37 let taky zatím nic nezjistili, tak navrhli oplodnit přirozeně 3 vajíčka a 4 ICSI. O penězích to tedy nebylo, protože jakmile to ICSI máš, tak ho prostě zaplatíš. Já jsem měla ty přírodní tendence nechat oplodnit všechny přirozeně, že to bude přírodní výběr a tudíž nejlepší atp. Výsledek, z těch přirozených třech se chytly dvě, ale zabalily to velmi brzy, jedno se neoplodnilo vůbec. Z těch ICSI se oplodnily všechny čtyři a z toho dvě byly po pětidenní kultivaci blastocysty a zavedeny. Za mě teda jednoznačně ICSI. Ono můžeš mít 22 vajíček, ale při tomto počtu jich může být taky dost nekvalitních, já bych neriskovala.
Díky, dost jsi mi při rozhodování pomohla
Do ICSI asi půjdeme, ale PICSI mi přijde asi zbytečné ![]()
pokud si dobře pamatuju měli jste problém ,že se to nějak rozpadalo ne a nebo špatně dělilo ..
a nakonec to jedno vyšlo ,to je prostě osud ..jako mám strach ikdybych náhodou otěhu ,aby to zase neskončilo revizí ,no uvidim ,dokonce mi to zase nedalo a objednala jsem se ke kartářovi ..dost mu jako vyšlo ,dokonce i tu revizi mi řekl rok dopředu ..mojí první v životě
spíš se mi jedná o přestup nějak se nemůžem rozhodnout