Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Teď už ji nikam netahej a zítra zavolej na pediatrii - chytla někde něco z těch virů, co teď jsou všude.
@Anonymní píše:
@Ou Zítra je neděle, dr tam není
zítra je pondělí
Jestli mas pocit, že je dehydratovana, tak bych jela. na leky reaguje? uleví se ji po podání? klesne teplota?
Zítra je pondělí. Prvně srazit teplotu. V horečkách se ti nenapije. Takže srazit a nabídnout na pití cokoliv. Třeba Colu. To fungovalo u nás. Syn taky při teplotách nepil. Pak je fajn dát ovocné kapsičky do mrazáku a zkusit dát na pití zmrlou kapsičku nebo klidně zmrzlinu. Když bylo nejhůř tak jsem dávala pití lžičkou a nebo stříkačkou do pusy ( jakby do tváří). Pak doma mám kulíška - rehydratační roztok. Toto l hydrataci. Můžeš zkusit dát i do vaničky s brčkem a třeba se napije té vody. Ještě se aspoň stazi teplota. Samozřejmě, když děti bude zdát, že je dehydratovaná tak okamžitě do nemocnice.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, mám dvouletou dceru. Od středy od noci má hroznej dusivej kašel, zvracela 2× v noci a od čtvrtka se rozjely hrozný teploty 38,7 až 39,2. Od pátku od noci už 40 a dnes ráno 40,2. Dnes jsem s ní byla na pohotovosti, tam mi řekla, ať ji dám čtvrtinu Paralenu. Dcera je vyřízená, nechce ani vůbec pít, dávám čipky, nurofen sirup, Thymomel na kašel, odsávám nos a dávám mořskou vodu a kapky Otrivin. Zdůrazňovala jsem hlavně to, že vůbec nepije, zkouším, podávám, má flašku na očích a vůbec nereaguje. CRP ji měřily, má 19 a poslala nás domů. Jenomže to je nejblizší nemocnice s hroznou pověstí a zaměstnanci. Další nemocnici máme cca 40km daleko, jela bych i na konec světa, ale jestli to má cenu? Jestli nás taky od tama pošlou domů?Já se omlouvám, jestli text je neúplný, jestli zbytečně neplaším, ale takhle je dcera nemocná poprvé. Moc předem děkuji za rady😣 🙏🏻
U takhle malých dětí nejsou čtyřicítky nic vzácného, důležité je, jestli po podání antipyrotik klesají. Pití zkus dávat stříkačkou (já dávala tou z Nurofen sirupu), ochlazuj zápěstí, kotníky a třísla vlažnými obklady, popřípadě zkus nahá tělo na tělo. A ne, na pohotovost bych nejezdila, šla bych ráno k dětskému. Netahala bych ji bůhví kam kvůli těm pár hodinám
Tak pravděpodobně má chřipku vzhledem k těm vysokým teplotám. Takže srážet teplotu a doplňovat tekutiny. Ale je ještě poměrně malá, takže pokud odmítá pití a nedostaneš do ní dostatek tekutin ani po lžičkách, je třeba nějak apatická (i v době kdy jí poklesne teplota, nebo pokud teplota neklesá), tak se může rychle dehydratovat. A jestli jsi s ní byla na pohotovosti ráno, tak klidně jeď znova, jestli máš pocit že se stav horší. A kolik dcera váží? Má dostatečnou dávku toho paralenu? Účinná dávka je 10-15mg na kg.
Pockala bych do rána, pokud jde teplota lekama srazet, pití bych dávala třeba po lzickach, klidně něco sladkého, co nemá normálně dovoleno.
Nikam bych nejela. Musis srazit teplotu, dite pookreje a spis do ni piti dostanes. Co bych udelala ja? Stridala Nurofen a Paracetamol po 4 hodinach + dite posadila do sprchace, kde na nej pustis nejdrive teplou vodu a pomalicku ji ochlazujes ( vzdy po nekolika (ca 5) minutach o trosicku) az je jen vlahounka az skoro studena, do jake teploty ti to dite toleruje. Moje vzdycky po chvili vyskocili ze sprchy jak srnky, nalila sem do nich piti ( vodu s jablecnym juice) a nez horecka zase stoupla, tak mi vetsinou i neco malo snedly ( polevku, ovoce).
Nas poslali domu z pohotovosti i se 40,5. Ma neco viroveho, tak proste dal snizuj teplotu, klidne na stridacku paralen/nurofen co 4 hodiny. Horecky muzou byt vysoke klidne i tyden. Spatne je, ze malo pije, davej ji klidne Fantu, to bylo jedine, co pila dcera a davam ji to pri horeckach doted. Nebo kapsicky a doplnit je vodou. Kdyby byla malatna a malo curala, vypadala dehydratovane, pak pohotovost. Dcera na ni skoncila parkrat kvuli dehydrataci, ze 5 dni skoro nepila kvuli nemoci, to pak byla malatna, to poznas.
Dokud čůrá, tak bych nejezdila, akorát bych do ní cpala vodu, klidně stříkačkou, džus… Cokoli.
Dobrý večer, mám dvouletou dceru. Od středy od noci má hroznej dusivej kašel, zvracela 2× v noci a od čtvrtka se rozjely hrozný teploty 38,7 až 39,2. Od pátku od noci už 40 a dnes ráno 40,2. Dnes jsem s ní byla na pohotovosti, tam mi řekla, ať ji dám čtvrtinu Paralenu. Dcera je vyřízená, nechce ani vůbec pít, dávám čipky, nurofen sirup, Thymomel na kašel, odsávám nos a dávám mořskou vodu a kapky Otrivin. Zdůrazňovala jsem hlavně to, že vůbec nepije, zkouším, podávám, má flašku na očích a vůbec nereaguje. CRP ji měřily, má 19 a poslala nás domů. Jenomže to je nejblizší nemocnice s hroznou pověstí a zaměstnanci. Další nemocnici máme cca 40km daleko, jela bych i na konec světa, ale jestli to má cenu? Jestli nás taky od tama pošlou domů?
Já se omlouvám, jestli text je neúplný, jestli zbytečně neplaším, ale takhle je dcera nemocná poprvé. Moc předem děkuji za rady😣 🙏🏻