Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Máš kde bydlet? Nebo nemáš ani jisté bydlení? Moc mě Tvá situace mrzí.
Tak pokud ti řekli že mít děti už nemůžeš a stalo se tak bych na potrat nešla
ALE záleží taky jestli máš kde bydlet, jestli máš finance, jestli máš někoho kdo ti pomůže..
Můžeš zažádat o příspěvky na bydlení na dítě hmotnost nouzi ale ty se vyplácejí většinou zpětně nějak a některé z přídavku až po porodu takže záleží jestli by si to pár měsíců zvládla..
Pak teda alimenty
Je to teda strašná situace, těžko radit, mas aspoň kam jít a pomohl by ti někdo s dětmi? Pokud ne, tak já bych šla na potrat, bohužel. ![]()
Pokud to jen trochu umožňuje sociální situace, na potrat bych nešla
Ja se přiznám že v této situaci a v 5 TT bych má potrat šla a okamžitě než bude srdíčko atd. Neni ani jsitota že budou zdravé a doplatí na to první dítě!
A jak to citis sama? Jak je stare prvni dite? Mas nekoho na pomoc? Nemuzu poradit, nedovedu si to predstavit…
Ale trebas najit nejakou pomoc? Zeptat se na mozne davky, bydleni atd…? Nebo dokonce ta adopce, kdyz by to neslo…trebas nejaka „prima“(nevim, jak to funguje)..?
Mám dvojčata a zvládnout se to dá v pohodě.. dost si spolu vyhrajou, jsou partaci. Mám ve svém okolí 2 zname a ty vychovaly dvojčata samy bez partnera.. ani jedna co vím nelituje. Ale záleží jak to mas s bydlením.. to je zásadní.
Záleží na podpoře rodiny, navíc 5tt je ještě moc brzo a těhotenství se nemusí udržet. Já bych ale další děti s magorem asi nechtěla. Nejsem podporovatel potratů, ale v téhle situaci bych asi šla. Bez pomoci partnera mít tři děti je v dnešní době sebevražda.
Znáš projekt Nesoudime, pomáháme? Třeba Ti pomůžou srovnat si myšlenky a vysvětlí možnosti, které máš.
Pokud děti chceš, mrzelo by tě, kdybys šla na potrat, do konce života, si myslím. Zvaz to i z tohoto úhlu pohledu. Držím palce, ať vše zvládneš.
Také bych se řídila tím, jestli bych měla své bydlení a nějakou finanční rezervu (můžeš být na rizikovém téměř od začátku těhotenství). Jak platil alimenty na první dítě? Co nejnižší částkou a nic nepřispěl navíc nebo dával i něco víc? Dokáže platit na 3 děti? Máš takovou práci z které uživíš 3 děti pokud on platit nebude? Máš podporu v rodině? Já mám teď děti dvě, zůstat na ně sama, hodně těžko bych je uživila (platíme hypotéku), kdyby manžel nespolupracoval, ale čím jsem si na 100 % jistá, že by mi pomohla rodina a v případě největší nouze bych mohla bydlet u nich, byť v jednom pokoji, ale ven by mě nevyhodili. Takže já, ač hodně nerada bych na potrat šla, ikdyž už jsem jednou v životě stála před stejným rozhodnutím, kdy jsem se rozhodla dítě nechat, ale v téhle situaci bych nepřemýšlela a snažila se hlavně zajistit děti, co mám.
@mota @Kajka9 @sediza @Ella9 @kvetanak @abcd32 @M-77 @Leviatan @Piava @veria Predem chci podekovat, ze jste me neodsoudili za to, ze jsem to s partnerem jeste jednou zkusila, byla nezodpovedna a o potratu vubec uvazuji. I vzhledem k tomu, ze bych dalsi deti strasne chtela a proplakala posledni dva roky, ze zustanu jen u jednoho potomka. Pak jsem se ale se situaci smirila a doslo mi, ze je pro me dulezite vychovat detatko spravne, aby bylo stastne a spokoje a a vyrostl z nej spokojeny a dospely clovek. Omlouvam se, ale o adopci neuvazuji, napadla me, ale znamenalo by to si deti nechat, nedokazala bych se jich pak vzdat. Zmenila bych pak nazor. Zbytecne bych nekomu dala nadeji.To vim jiste. Bydlet kde mam a myslim ze jako samozivitelka bych to proste prvni tri roky tahla z davek, sice se zaradim mezi lidi, ktery jsem driv nechapala, ale nejak bych se s tim vnitrne poprala. Mam brigadu roznaseni letaku, coz se da delat i s detma, takze ti je taky mala domu. Mozna ale bych to pustila, kdyby nebyla sila/dostatek spanku. Vim, ze by me to z davek dorovnali. Kdybych nemela starsi dite, ktere nemuze chodit ze zdrav. duvodu do statni skolky ( ktere nejsou nejak zavazne, ale proste skolka s tim ma problem), tak o tom vubec nepremyslim. Byvaly neni spatny, je to ale magor, jak to bude s prispivanim nevim, ldyz bude mit, tak jiste prispeje 3× 3500Kc ale podle me nezvladne. Hlidani nemam. Respektive tak treba jednou tydne na hodinku dve a tak. Spolecny vikend s prarodocem, ktery ale nema silu uz hlidat sam. Ale i to pomuze. Otazka je, jearli by byvaly neusiloval o stridavou peci. Snad ne. Verim, ze casem skolku najdu, ale zatim to je, jak to je. Do porodu by se to snad uz vyresilo. Ano vim, ze se nemusi udrzet. Vlastne ted dalsi kontrola ukaze. Trapim se i ze jsem treba tim stresem a myslenim na potrat zapricinila to, ze se na to miminka sama vyprdla. Vcera jsem si rekla, ze pujdu na potrat, ze mam zpdpovednost vuci prvnimu diteti uklidnila se a po 4 dnech se dobre vyspala. Rano uz jsem to ale videla jinak. Vyckam do dalsi kontroly a uvidim, co uvidim na utz a to mi napovi. Mam ale pocit viny, ze takto vubec uvazuji. Opravdu moc dekuju, ze jsem se mohla vypsat a ze jste me ani jedna neodsoudila. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Prosim zanechat anonym. Jsem zoufala a rikam si, ze treba me tu nekdo osviti. Partner se choval nasilne - nadaval, strkal, nicil veci, zadne ublizeni na zdravi, ale psychika v haji, odesla jsem, on sel do terapie, dlouhodobe byl v pohode, mame spolu dite, opravdu se snazil, po roce jsem tomu dala druhou sanci, pouze sestehovani kvuli diteti. Mam ho v peci, takze jsem vlastne nic neriskovala ( jsem si mylne myslela). Po dvou mesicich po mnoha uplne normalnich diskuzich, bez nejakeho naznaku, ze by se to jeho chovani vracelo, zacinala jsem verit, ze se fakt zmenil, me v hadce, nebo spis proste rozepri, proste vymena nazoru, po telefonu kvuli jeho podnikani napsal, ze jsem blba krava. Pred tydnem jsem zjsitila, ze jsem tehotna ( drive jsme se snazili nekolik let o druhe dite a rekli mi, ze deti uz mit prirozene urcite nebudu, nemela jsem plodne dny, ale. proste jsem to podcenila), navic ze to jsou dvojcata. Napred euforie a nasledne ta blba krava. Ta hadka byla i z meho stresu, jak to zvladneme s dvojcaty financne.Ted se s nim rozchazim, neverim mu, tohle je jen prvni vlastovka a sudte me, ale zvazuju, jestli sama zvladnu dvojcata a starsi dite a nebo mam jit na interupci. Je to uplny zacatek 5tt, ale chtela jsem je:-(