Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dotaz, respektive potřebuji pomoct s rozhodnutím. Mám 18 měsíčního syna. Syn minulý týden (z pátka na sobotu v noci to začalo)zvracel během hodiny a půl co 10 minut (od 4:30 do 6:00), poté zvracel ještě 2×. Naposledy v 8:30. Během dne byl celkem OK, měl jen kulíška a večer UM. Na druhý den (v neděli) začal průjem (cca 6× za den vodová stolice), v pondělí to pokračovalo, tak jsem radši skočila k dr. Dle dr střevní chřipka, pokračovat v opatření (dieta, tekutiny). Tak jsme v tom pokračovali, v úterý měl stolici kašovitou, zelenožlutou (2×), ve středu měl stolici taky kašovitou, více do zelena s hrudkama a docela smrděla (2×) a dnes měl stolici jen 1×, ale za to naprosto žlutou, tak tekutou a v takovém množství, že mu to proteklo do punčocháčů a až dolů a i záda měl trochu špinavé plus samozřejmě plnou plínu ale úplně tekutou, jak kdyby to byla voda. Navíc celé odpoledne je protivný, nechce jíst, má 37,4. Šly byste opět k dr a nebo ne? Ještě podotknu, že je tedy zahleněný (po celou dobu).
Ano, šla bych. Minimalně kvůli tomu, aby na něj koukla zda není dehydrovany.Syn když měl takhle dlouho průjem a zvracel, tak mu doktorka dělala stěrky z konečníku a našli mu kampylobakterii.
@jakuve On už nezvrací, jen má tu divnou stolici a dnes se k tomu tedy přidala i zvýšená teplota, protivnost a celou dobu celkem špatně jí.
To je jedno, kudy to jde ven…Já osobne bych opravdu k doktorce zasla. Vždyť týden netrvá žádná střevní viróza. Nám vždy doktorka rika, že pokud nepřejde průjem /zvracení do 3-4 dnu, tak mam přijít na stěrky kvůli salmonele a ostatním mrcham, co muzou způsobovat neplechu
Hlídej příjem tekutin a zítra s nim raději zajdi k doktorce
@jakuve děkuji za názor, asi máš pravdu…Já to taky tak cítím, ale zase na druhou stranu nechci působit jako hysterická matka, jsme tam totiž dost často…
Jíst nemusí, hlavně že pije. u nás tohle bylo na 10 dní, prý 2 týdny jsou normální
Taky tohle máme čerstvě za sebou (úplně všichni) a i nám doktorka tvrdila, že trvá klidně i 14 dní než se zažívání zase zklidní a srovná do původního stavu.
Nejmladší - 2r. to měl přesně jak popisuje zakladatelka a fakt trvalo minimálně týden než se stolice začala zahušťovat. Ono taky z čeho jí měl mít tuhou, když odmítal k jídlu téměř vše až na pití a jogurty. ![]()
@Vermun Nechystaj se mu nějaký zuby? U našeho syna bývá takováhle stolice kolem zubů.
@Vermun jsem si myslela, že se to při průjmu dělá automaticky. Rozhodně bych šla.
Ráno tam zavolej a poraď se s doktorkou, to je nejlepší, ona ti poradí.
Teď jsme to měli celá rodina, trvalo to tři týdny, nejmenšímu plínka vůbec nestačila, vždycky do sprchy a všechno na zádech a nožičkách
Tahle střevní mrcha teď všude lítá, i mě doktorka řekla, že třem týdnům se nemám divit. Chytli jsme to na návštěvě, kde se to právě rozjíždělo, to jsem netušila, co z toho bude, byli na tom úplně stejně. Jen jsem pořád dávala pít a Kulíška a Enterol, jídlo není tak důležité, ale tekutiny velice.
@Karleon doktorka je tam až od 8, ráda bych byla v čekárně dříve než začíná ordinovat z důvodu toho, že pak tam budeme min. 3 hodiny a chytne ještě něco dalšího, takže volat nechci…