Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj,tak já dnes jela s dcerou (18měsíců) poprvé autobusem,naštěstí byl skoro prázdný a malá byla hodná.Občas se jí taky povedlo opřít si botu o sedadlo,hned jsem ji sundala a řekla,že to se nemůže.Stoupat si taky chtěla,opět jsem napomenula,že v autobusu se sedí.Rychle to pochopila a byla v klidu,cesta zpět paráda.
Já bych dceru už od malička vedla k tomu,jak se sedí v autobuse,i když má boty čisté.V tvém případě bych paní mile řekla,že děkuju za upozornění a dcerce nohu sundala.Nevidím na tom nic špatného,že tě na to upozornila,pokud nebyla nějak agresivní.Měla pravdu.
@petula.bir píše:
Ale ono to prostě jinak nejde. Mám syna ADHD (hyperaktita), a prostě v autobuse je to pro mě očistec. A když mu to prostě 10× řeknu potichu, všem okolo se omluvím a on mě stejně kopne tak na něj taky zakřičím (ne teda přes celý bus ale, aby věděl, že prostě to dělat nesmí a nebude. Já jsem jela busem s Honzíkem a Gabčou a pořád mě kopal a jeli jsme k doktorce. A asi i sama víš jak ti je když jdeš k dr. špinavá i když ne vlastní vinou.
S dětmi ADHD jsem chvíli pracovala, všichni rodiče mají můj nesmírný obdiv. To co zažívají a prožívají nikdo nepochopí. To jejich chování je takové jaké je a často s tím nic nezmůžete. Možná proto si teď uvědomuju, mě vytáčí, když se někdo zachová tak, jako dneska paní k mé dceři.
@Cherilin píše:
ahoj,tak já dnes jela s dcerou (18měsíců) poprvé autobusem,naštěstí byl skoro prázdný a malá byla hodná.Občas se jí taky povedlo opřít si botu o sedadlo,hned jsem ji sundala a řekla,že to se nemůže.Stoupat si taky chtěla,opět jsem napomenula,že v autobusu se sedí.Rychle to pochopila a byla v klidu,cesta zpět paráda.
Já bych dceru už od malička vedla k tomu,jak se sedí v autobuse,i když má boty čisté.V tvém případě bych paní mile řekla,že děkuju za upozornění a dcerce nohu sundala.Nevidím na tom nic špatného,že tě na to upozornila,pokud nebyla nějak agresivní.Měla pravdu.
To jo, já byla v pohodě, když to řekla jednou a tak, že jsme to slyšeli my a blízcí v okolí, ale když ji tam pomalu začala až napomínat a dávat mi najevo co jsem zač, tak promiň!!!!!!!! Jo a v 18 měsících jsme jezdili v pohodě taky, ve 2,5 letech je to o hodně víc dobrodružné ![]()
Myslim,ze jedna polovina holek zde mluvi o voze,druha o koze..
Z nekterych prispevku mam dojem,ze zakladatecina holcicka udelala neuveritelny prohresek.Nevim,co vas tak poburuje na faktu,ze mala holcicka si pokrcila v autobuse nozicku a nechtene se dotkla hranou boticky sedadla..Spis mi prijde smesny,jak vsichni spolucestujici a vubec lidi kolem nas porad hlidaj,jestli se nahodou nejake ditko nechova neslusne,ze by mu k tomu radi neco rekli..Zadne dite neni ucebnicove,vsichni obcas udelame chybu,urcite nepotrebujeme,aby nas okoli stale kontrolovalo,zda li jsme v roli matky uspeli..Kazdy z nas vychovava sve dite nejlepe jak to umi.Nerikam,ze mezi nami nejsou nevychovany deti,ale zase na druhou stranu mi prijde ulitly dite neustale usmernovat a zakazovat a utlocitne pozorovat,jestli se nahodou nechova nevhodne..Sve dite si umim usmernit a vychovat sama,nepotrebuju k tomu armadu zvedavych duchodcu ( a nejen jich),aby mi rikali co delam spatne..Proste si nemyslim,ze vychova meho ditete je vec verejna,a ze kazdy kdo jde kolem ma pravo mi k tomu neco rict..
Doufam,ze to dava smysl,pisu v rychlosti..
bych jí řekla, jestli tu pusu raději nechce zavřít, že z ní pouští špínu ![]()
ne fakt, takovýhle důchodce miluju a v těchto chvílích jde slušnost stranou.
Mě v Praze seřval jeden důchodce, který s i v poloprázdném buse musel sednout vedle mě a já následující zastávku vystupovala. Poslala jsem ho někam
Díky moc za příspěvky. Budu příště určitě už lépe vybavená, slovně i psychicky. Stalo se mi to poprvé a jen tak celý den přemýšlím, kde se bere v lidech tolik zlosti.
@novina
nikoliv zlosti ale blbosti ![]()
Mají komplexy a problémy sami se sebou a musejí to ventilovat
No.
Nejhorší jsou lidé, co zapomněly že sami byli dětmi.
Jsou jistá pravidla jak se chovat v autobuse a na zastávce, ale dá se na ně upozornit i v klidu a ve vší slušnosti.
Sám vím jaké to je, když můj syn který se právě odnaučil čůrat do plínky potřeboval v autobuse čůrat. Jelikož jsem se bál že by mohl chtít čůrat častěji ,jsem ho na dlouhou cestu do zahraničí vybavil plínkou kdyby chtěl čůrat v nějakém místě, kde se nedá zastavit. Samosebou již do plínky nechtěl čůrat, tak jsme požádal řidiče aby nám zastavil aby se mohl vyčůrat.
Fíha, to jsem tomu dal!
Nejenom řidič se zachoval jako neprofesionál, ale celý autobus začal remcat, že nemám tahat takového malého kluka do autobusu, že jsem nezodpovědný, debil a nakonec se můj syn dozvěděl, že navíc jsme k…t, vypatlanec a já nevím co ještě.
Nezastavil, že prý dle harmonogramu až v Táboře. /cestou do Chorvatska/
Nakonec to syn nevydržel a vyčůral se do plínky. Bylo mi ho moc líto. Lidi se chovaly jako dobytek a mě se chtělo brečet.
Přiznám se že jsem ani nepípnul. Bál jsem se celou cestu aby náhodou syn nepotřeboval znovu čůrat, aby náhodou nebyl moc hlučný. Já versus celý autobus byla nevyrovnaná partie.
Jediné na co jsem se zmohl, že po návratu z dovolené jsem napsal na pana řidiče stížnost k jeho zaměstnavateli.
Výsledek žádný. Asi je to vše v pořádku. Vysvětlování synovi co je to k..ot, debil a jiné urážky mi dalo dost práce, stejně tak vysvětlování proč mi tak říkali. Je to v lidech. Nechápu to dodnes.
Kolik by ostatní ztratily času? 5,10 minut ?
Na cestě která trvala 12 hodin mi to přijde nepochopitelné.
Věkové složení? Důchodci, mladí, lidé ve středním věku, ženy i muži.
Ani jedna spřízněná duše.
Hm..tak tohle není ale vůbec diskutabilní záležitost. Boty nemají na sedačce vůbec co dělat a nedivte se lidem, ale já takovou bezohlednost matek vídám opravdu často. Jsem znechucena radami typu: Projděte se bahnem a otřete si to o ni. ![]()
Když jsem byla dítě já tak jsem musela normálně sedět nebo stát, takže kecy o zapomínání jaké to bylo být dítětem jsou mimo.
Já jen chci vidět dotyčné, kterým to přijde v pořádku až třeba pojedou do divadla a na znečištěnou sedačku si sednou jak budou nadšeně říkat: „Ale to nevadí, že vypadám jako prase co nemá doma pračku beztak tady jelo ňáký děťátko.“ ![]()
Baba byla protivná možná proto, že to taky vídá často a už toho má dost asi jako já.
Mám děti dvě ( dcera (6), kluk (2) ) a když s nimi cestuji veřejnou dopravou, tak na to prostě dávám pozor a hotovo. Zakladatelka nemá právo být ještě uražená a Vám ostatním říkám: Děkuji, přesně kvůli takových jako jste Vy začíná čím dál víc lidí být alergických na matky s malými dětmi. A nedivím se jim, když vidím že jsem tady skoro jediná kdo si myslí, že boty na sedačce nemají co dělat. Jako proč dovolit dítěti všechno jen proto, že je malé? Nesmysl! Čím dřív se naučí slušně se chovat tím snad líp ne? S takovým přístupem si bude otírat boty o sedačku i v 15ti letech a chci vidět všechny zastánkyně bot na sedačkách, jak by se na to tvářily u 15tiletého člověka.
@jfheiebiwefbuwvw píše:
Hm..tak tohle není ale vůbec diskutabilní záležitost. Boty nemají na sedačce vůbec co dělat a nedivte se lidem, ale já takovou bezohlednost matek vídám opravdu často. Jsem znechucena radami typu: Projděte se bahnem a otřete si to o ni.
Když jsem byla dítě já tak jsem musela normálně sedět nebo stát, takže kecy o zapomínání jaké to bylo být dítětem jsou mimo.
Já jen chci vidět dotyčné, kterým to přijde v pořádku až třeba pojedou do divadla a na znečištěnou sedačku si sednou jak budou nadšeně říkat: „Ale to nevadí, že vypadám jako prase co nemá doma pračku beztak tady jelo ňáký děťátko.“
Baba byla protivná možná proto, že to taky vídá často a už toho má dost asi jako já.Mám děti dvě ( dcera (6), kluk (2) ) a když s nimi cestuji veřejnou dopravou, tak na to prostě dávám pozor a hotovo. Zakladatelka nemá právo být ještě uražená a Vám ostatním říkám: Děkuji, přesně kvůli takových jako jste Vy začíná čím dál víc lidí být alergických na matky s malými dětmi. A nedivím se jim, když vidím že jsem tady skoro jediná kdo si myslí, že boty na sedačce nemají co dělat. Jako proč dovolit dítěti všechno jen proto, že je malé? Nesmysl! Čím dřív se naučí slušně se chovat tím snad líp ne? S takovým přístupem si bude otírat boty o sedačku i v 15ti letech a chci vidět všechny zastánkyně bot na sedačkách, jak by se na to tvářily u 15tiletého člověka.
Mám pocit, že jsi tu diskuzi moc nepochopila. Ale upřímně, je mi tě celkem líto, když tě dokáží rozčilovat takové „prkotiny“. Možná až v životě poznáš horší věci, tak časem přehodnotíš. Chápu, že děti se musí vychovávat atd., ale je rozdíl dítěti něco zopakovat, vést ho ke slušnému chování a naopak ten extrém, kdy matky jen a jen buzerují svoje děti, aby nevypadaly, že nejsou dokonalé. Musím se přiznat, že je mi takových dětí líto a matek taky, protože je to známka, že jsou psychicky dost mimo.
Opravdu strašný prohřešek 2,5 letého dítěte, co si nechtěně na chvilku opře hranu boty o sedačku
Je třeba okamžitě ho seřvat a matku taky!
Pardon, ale mě přijde, že dost lidí je nějak z podstaty naprdnutých a prudných a pak řeší takový prkotiny. Trochu nadhledu a lepší nálady by to chtělo a svět bude trochu hezčí.
Kdyby mělo dítě špinavou botu na sedačce dlouhodobě, matka to viděla a neřešila, tak bych se slušně ozvala. On je taky rozdíl, jak se ten druhý člověk ozve, když začne hned ječet a na malé dítě pouštět hrůzu, nebo nadácvá, tak asi nemůže čekat slušnou odezvu, protože na hrubý pytel hrubá záplata. Slušná žádost s úsměvem a pochopením mívá reakci úplně jinou, ale to spousta lidí tady ještě nepochopila.
Já děti nenechávám třeba ve vlaku dávat boty na sdačku, ale že člověk něco na chvilku přehlédne se stát může. Když už chce batole ve vlaku stát na sedačce, sundám mu boty a držím ho, nevidím v tom problém.
Díky bohu již nežiji ve velkém městě, ale na vesničce se svým autem, tak toto zatím neřeším. Mnoho starých lidí má dost svých problémů a umějí být jistě hodně nepříjemní, ale rozhodně bych se nepouštěla s takovým člověkem do žádného konfliktu. Přijde mi, že dneska snad nikdo neumí řešit problémy v klidu a každý je hned nastartovaný. Také se mi zdá, že čím nižší iq, tím vyšší chuť pouštět se do sporů. Jak pak mají být děti slušní a vážit si starších lidí, když vidí u rodičů takové chování, jaké tu někteří popisují? Já bych dceru napomenula, že paní má pravdu, usmála se a v duchu si třeba něco pomyslela… Lidi jsou různí ale právě tím, že děti naučíme pokusit se vycházet s každým bezkonfliktně, jim dáme do života mnohem víc, než nějakým rozkazováním a buzerováním, aby slepě poslouchaly…